Nu börjar Riksbanken testa teknisk lösning för e-kronan
Första Riksbanken i världen som gör det

Sveriges Riksbank meddelade igår att man har börjat testa en teknisk lösning för den så kallade e-kronan, en digital version av kronan som kanske kommer att fungera som komplement till kontanter i framtiden.
Den tekniska lösningen för e-kronan har Riksbanken tagit fram tillsammans med Accenture och den använder, precis som de flesta traditionella kryptovalutorna, sig av den så kallade blockkedje-tekniken, Distributed Ledger Technology (DLT). Målsättningen med testet av e-kronan är att visa hur e-kronor kan användas av allmänheten. I ett pressmeddelande skriver Riksbanken:
"En digital krona ska vara enkel, användarvänlig och samtidigt uppfylla kritiska krav gällande säkerhet och prestanda. I testmiljön ska simulerade användare kunna hålla e-kronor i en digital plånbok, genomföra betalningar, liksom insättningar och uttag via en mobilapp. Användaren ska också kunna göra betalningar genom så kallade wearables, som smarta klockor, och kort."
Testprojektet ska initialt rulla tills i februari 2021 men kan komma att förlängas därefter. Det finns idag inga politiska beslut om att Sverige ska införa e-kronan, hur denna skulle se ut eller på vilken teknik den i så fall skulle baseras. Testet som genomförs nu ska därför antagligen mest ses som ett test inför hur en e-krona kan komma att fungera den dagen regeringen eventuellt beslutar att införa en sådan.
Riksbanken funderar på att införa en digital krona
Beslut tas inom de två närmsta åren

Riksbanken spekulerar kring en eventuell e-krona
Skulle kunna laddas på en app

Riksbanken fortsätter med sin planer för en framtida e-krona
Behöver Sverige en digital valuta?

Svensken inte speciellt pepp på en digital valuta
Endast nio procent vill ha e-kronan

Här är årets nya ord
E-krona, nätläkare, swishjournalist och techlash

Riksbanken får inte varumärkesskydda "e-kronan"
Anses inte vara tillräckligt unikt
