Populär srirachasås kan förbjudas
Kom igen nu 2020!

Den populära srirachasåsen från märket Huy Fong Foods kan försvinna från svenska butikshyllor. Detta eftersom den innehåller tillsatsämnet E 222 (natriumvätesulfit) vilket är ett otillåtet konserveringsmedel enligt EU:s regelverk.
Det malmöbaserade företaget CT Food AB, som är Sveriges enda importör av chilisåsen fick från miljöförvaltningen i Malmö stad ett importförbud för såsen från den 1 december. CT Food har dock överklagat domen vilket har skjutit upp förbudet fram tills domen fastställs i domstol.
CT Food är så klart inte helt nöjda med allt detta och hade detta att säga om det hela:
– Vi håller inte med. Det känns som det finns viktigare och mer allvarligare saker än en chilisås som har funnits i Sverige i över 25 år och i hela världen i över 40 år
Grejen med natriumvätesulfit är att det kan hittas i andra livsmedelsprodukter så som vin och potatismos där det är tillåtet. CT Food säger att ämnet inte inte blivit godkänd för såser av EU eftersom man aldrig har ansökt om att det ska bli det. Därför har det automatiskt bedömts som icke godkänd något som då nappades upp av Malmös miljöförvaltning.
Om detta förbud nu blir av så kommer srirachaflaskorna som redan är importerade och ute på butikshyllorna ej drabbas. Utan beslutet handlar enbart om att nya flaskor inte får tas in i landet.