44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
USA bojkottar OS i Peking nästa år Dock ingen full bojkott
USA bojkottar OS i Peking nästa år
Foto: zhu810529

UPPDATERING:
Den svenska EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) skriver i ett pressmeddelande att det är dags att hela EU sätter ner foten och slutar vara naiva med att låta stora mästerskap gå till stater som använder tävlingarna som propagandajippon.

"Kina kränker inte bara sina egna medborgares fri- och rättigheter utan hotar också Hong Kong och Taiwan. Förtrycket som drabbar bland annat uigurer är väl dokumenterat och rapporterna om slavarbete och systematiska övergrepp är ett faktum. Den svenska förläggaren Gui Minhai sitter fortfarande fängslad liksom tusentals andra politiska fångar.

Så länge Kina fortsätter att allvarligt kränka mänskliga rättigheter och dessutom sanktionerar europeiska forskare och politiker måste EU markera och inte spela med på diktatorernas villkor. Samtidigt måste sponsorer börja ta ansvar för vilka regimer de indirekt göder genom att stödja denna typ av evenemang"

Om hon får något gehör av Sverige eller EU återstår att se.

--------------------------------

Under natten meddelade Vita huset att USA:s regering kommer bojkotta OS i Peking nästa år. Det innebär att USA:s regering inte kommer att ha några representanter på plats under Olympiska vinterspelen i Peking dock kan amerikanska idrottare åka dit och tävla om de vill.

Regeringen valde bojkotten för att visa en tydlig signal att de inte tycker Kinas folkmord och brott mot mänskligheten i Xinjiang får fortsätta.

Hur mycket Kina kommer bry sig om detta återstår att se men Kinas ambassad i Washington kommenterade att bojkotten endast var en pretentiös handling och dåligt försökt till politisk manipulation. Enligt ambassadens uttalande kommer ingen att bry sig om huruvida representanter från USA:s regering kommer eller inte samt att det inte kommer ha någon som helst inverkan på vinter-OS i Peking 2022 som de anser kommer att genomföras framgångsrikt.

Senast USA helt bojkottade OS var 1980 när Jimmy Carter var president.

Vinter-OS i Peking drar igång den 4 februari och pågår fram till den 20 februari.

cnet.com Samhälle, Allmänt, Olympiska vinterspelen, USA, Kina, Bojkott
61.5° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
tis. 7 dec 2021, 09:30
USA bojkottar OS i Peking nästa år Dock ingen full bojkott
61.5°
0