m

PlayStation VR
Frode tycker till

PlayStation VR
Spel / Sony

Då var dagen kommen. I dag är det den 13 oktober och Sony har nu släppt PlayStation VR på marknaden. Till skillnad från konkurrenterna HTC Vive och Oculus Rift så har PlayStation VR en billigare prislapp. Inte bara på själva headsetet men även på hårdvaran som man behöver för att få det att snurra. Den billigare prislappen innebär också att hårdvaran inne i headsetet inte är lika bra som konkurrenternas men det är definitivt tillräckligt bra för att den ska vara med och spela i samma liga.

Det första man märker när man packar upp hårdvaran är att den känns mycket robustare än andra headset på marknaden. Till skillnad från HTC Vive och Oculus Rift så vilar headsetet som en krona på huvudet istället för att det spänns fast mot ansiktet. Det gör att det är mycket lättare att sätta på, speciellt om man skall byta mellan flera olika personer i hemmet. Det gör också att man slipper få "VR-ansikte" efter en längre spelsession.

Som mest använde jag kanske headsetet i en dryg timme utan problem. Men hur länge man klarar beror helt på intensiteten som spelen man spelar har. Vissa spel klarade jag inte av att spela alls medan jag inte hade några som helst problem att sjunka bort i andra spel under en längre tid. I paketet följer även en liten mikrofiberduk med som man snabbt behöver använda då det lätt blir märken på linserna. Även om man spelar spel som Thumper blir det lätt så svettigt att det kan ibland imma till. Men det är lätt att bara dra fram själva skärmdelen och pressa in duken för att snabbt torka av.

Själva headsetet är utan tvekan det snyggaste och mest bekväma att ha på sig. Själva skärmen inne i headsetet har inte lika hög upplösning som konkurrenternas, men däremot har PlayStation VR lyckats minska avståndet mellan pixlarna vilket gör att det inte är en så tydlig "skärmdörreffekt" på PlayStation VR. Man ser dock fortfarande ett slags grått filter när man står still och det är någon mörkare färg i bakgrunden. Så om man är van vid att titta på spel på en vanligt HD-tv och förväntar sig att det ska se likadant ut i den virtuella verkligheten får man tänkta om. Det är liksom mer som att titta nära på en PlayStation Vita och det som är längre än några meter bort i spelet blir ofta suddigt eller grötigt. Väl inne i spelen är det kanske inget man tänker så mycket på men som sagt grafiken känns mer 480p än 1080p. Headsetet är också rätt så bra på att blockera ljus utifrån men då folk har olika ansiktsform varierar ju detta från person till person.

PlayStation VR använder PlayStation Camera för att kunna läsa av var man befinner sig och vart man tittar. Värt att nämna är att man måste köpa kameran separat om man nu inte råkar ha en sådan liggandes någonstans. Många spel kräver också att man använder två stycken Move-kontroller så om man vill ha den totala upplevelsen så bör man även köpa till dessa. Det är exakt samma kontroller som släpptes 2010 när den här rörelsekontroll-hypen fortfarande var stor, så har man redan dessa kontroller kan man använda dem. Det är precis samma hårdvara som används i de som säljs i samband med PlayStation VR, så pass att de fortfarande använder USB Mini (!) och inte Micro för laddning. Men har man varken kamera eller några kontroller så bör man köpa paketet som innehåller PlayStation VR, PlayStation Camera och två Move-kontroller då det är billigare än att köpa allt separat.

Kamerans avläsning fungerar generellt helt okej, men ibland skakar det till vilket kan upplevas som väldigt otrevligt för användaren. Det är framförallt i spel där man står still och plötsligt känner att saker rör sig på grund av att kameran försöker fånga upp kontrollpunkterna igen som det är jobbigt. Men för det mesta fungerar spårandet av huvudet helt ok. Även Move-kontrollerna lyckas kameran läsa av helt okej, men samma precision som till exempel HTC Vive får man absolut inte här. Man bör även tänka på att man inte kan vända sig om och skjuta det som är bakom en då kameran då tappar kollen på kontrollerna. Men spelet vet oftast om detta så spelen har sällan något tillfälle som kräver att man vänder sig om för att skjuta något bakom en. Det här med att man måste ha en kamera innebär ju att man än en gång måste ha en pryl under eller på teven och att man måste sitta på eller stå på en speciell plats för att allt skall fungera optimalt. Något som då för vissa kräver att man måste plocka bort soffbordet igen. Så på ett sätt är vi tillbaka i 2010 igen och det här med rörelsekänsliga kontroller är tillbaka igen, bokstavligt talat när det gäller PlayStation VR.

PlayStation VR är relativt lätt att koppla in men det är en hel del kablar som skall på plats. Så har man ambitionen att ha det snyggt i tv-möbeln får man nog lätta på den då man nu har runt åtta nya kablar och ett headset att hålla koll på. Men när allt väl är inkopplat så är det bara till att tuta och köra. Inget fifflande med drivrutiner eller andra jobbiga saker. Jag hade dock velat ha någon form av feedback om rummets förhållande inte var optimala för kameran.

Känslan som man får första gången man upplever virtuell verklighet går inte att beskriva, eller rättare sagt jag kan inte beskriva det. Det måste helt enkelt upplevas. Det som kan se rätt tråkigt ut i klipp som man sett på en vanlig skärm kan egentligen vara sjukt engagerande i virtuell verklighet. Det här med att allt är i 3D också gör extremt mycket för upplevelsen och känslan av rymd samt skala. Det är en mäktig känsla som kan få hjärnan att känna sensationell glädje som gör att man inte kan låta bli att dra på smilbanden. Men det kan även ge känslan av att man borde gå och lägga sig på direkten för att må bra igen.

Människor är olika och därav är det svårt att veta om just PlayStation VR (eller virtuell verklighet generellt) fungerar för dig. Jag hade skoj med ett flertal spel men nästan alla spel som innehöll någon form av FPS-liknande rörelse gjorde att jag helt enkelt mådde illa och det blev fysiskt jobbigt att spela. Framförallt spel som Rigs och Here They Lie gjorde att jag var tvungen att lägga mig ner efteråt för att få tillbaka huvudet till någon form av normalt tillstånd igen. Det här med att man mår illa när man spelar är ju långt ifrån optimalt då jag ju ofta spelar spel för att slippa må illa. Men igen, detta hände mig och för någon annan så kanske detta inte är några som helst problem. Så jag rekommenderar starkt att man helt enkelt försiktig provar sig fram med hjälp av alla speldemon som finns tillgängliga i PlayStation-affären.

PlayStation VR använder sig som bekant av PlayStation 4 för att driva mjukvaran vilket har sina för- och nackdelar. Stora nackdelen är väl att hårdvaran inte är lika kraftig som en köttig dator som man allt eftersom kan uppgraderas med mer kraft. Det innebär ju en viss begränsning när det gäller vissa spel men för många är det här nog tillräckligt bra då spelen snurrar med bra FPS. De stora fördelarna är ju att allt fungerar direkt man behöver inte fiffla med inställningar för olika spel utan allt bara fungerar. Allt är i samma gränssnitt så allt fungerar som det skall. Nätverket går via PSN så även onlinespelandet fungerar smärtfritt.

En annan kul grej som PlayStation VR erbjuder är att man enkelt på teven kan se vad personen i headsetet ser. Detta gör den annars ganska isolerade upplevelse lite mer social. Den funktionen är även något som spel kan använda sig av genom att låta folk styra något som de kan se på teven som då påverkar spelet som personen spelar i headsetet.

En av funktionerna jag såg väldigt mycket fram emot att testa med PlayStation VR var att använda headsetet som en slags extern skärm så att jag skulle kunna spela Destiny medan min fru tittade på Black Sails. Man kan ställa in tre olika storlekar för skärmen. Skärmen svävar framför en som en mörk biosalong men jag fann dock att det inte var helt optimalt för just spel som Destiny. Allting kändes liksom lite fel, men det kan ju potentiellt endast vara en vanesak så jag kommer prova detta läge fler gånger. Men första intrycken för just det var lite av en besvikelse. Däremot fungerar det helt okej för att titta på grejer som Netflix. Dock är headsetet inget man liksom ligger ner och chillar med så att relaxa hur som helst i soffan kan man ju inte riktigt göra här.

PlayStation VR lanseras med ett stort bibliotek spel redan nu finns det en hel del spel som kan spelas med headsetet. Jag har så klart inte spelat alla spel som finns tillgängliga just nu men nedan följer några av spelen som spelat och anser är värda att omnämnas. 50 olika spel lovar Sony att det skall finnas för PlayStation VR innan året slut och förhoppningsvis fortsätter Sony se till att plattformen får vettiga spel samt upplevelser även nästa år.

Spelet som jag utan tvekan hade den absolut bästa upplevelsen med var Rez Infinite. Detta spel är ju mer eller mindre samma som Rez som släpptes till Dreamcast 2001 men att få vara inne i världen är helt fantastiskt då det lyfter spelet till en helt nivå. Känslan av att vara omringad av Rez-världen kombinerat med spelets fantastiska musik är svårslagen och fick mig att känna att jag aldrig vill spela Rez på något annat sätt igen. Rez Infinite innehåller även en egen helt ny nivå som är byggd med virtuell verklighet i åtanke som är helt fantastiskt. Jag har ju en stor förkärlek för detta spel vilket antagligen gör att jag fastnade extra mycket för det.

Ytterligare ett spel med häftig musik som ligger högt på min lista med vettiga spel till plattformen är Thumper. Detta spel är ett Amplitude-liknande historia där man åker längs en bana och måste trycka på rätt knappar för att få så mycket poäng som möjligt. Ett väldigt enkelt spel men kombinationen av den visuella stilen och musiken gör även detta en sensationell upplevelse som får en att gnissla tänderna av spänning.

Både Rez och Thumper går att spela på vanliga skärmar men upplevelsen ökas markant med hjälp av virtuell verklighet.

Driveclub VR är en nerbantad version av Driveclub till PlayStation 4. Känslan av att sitta i förarsätet är rätt så mäktig och med hjälp av 3D-effekten blir det lättare att få en känsla för när man ska bromsa eller svänga. Driveclub var ju ett rätt så vackert spel på PlayStation 4 men tyvärr märker man rätt så snabbt att den grafiken inte går att uppleva i den virtuella verkligheten ännu. Bilarna som är lite längre bort närmar sig PSP-grafik vilket ju förstör känslan en aning. Men det är som sagt ett vettigt bilspel vilket ju är perfekt att visa upp för folk som provar det för första gången. Själv blev jag rätt så sugen på att köpa en ratt efter några varv med Driveclub VR.

Headmaster är ett spel som går ut på att man ska nicka bollar i mål. I målet finns det måltavlor som ger en mer poäng och ju längre man kommer in i spelet desto fler grejer får man att göra. Man får till exempel bomber som måste nickas mot hinder så man får fri sikt mot mål. Ett rätt enkelt spel men roligt, mycket tack vare den underhållande dialogen.

The Playroom VR är också rätt så skoj då det är ett spel som man kan spela med flera spelare samtidigt. Här har en spelare PlayStation VR på huvudet och övriga spelare handkontroller. Spelet utnyttjar funktionen som gör att både teven och headsetet används. Dock är det så att de som tittar på teven ser något annat än det den som använder headsetet ser. Fungerar bra med barn eller om man vill göra något lite mer socialt. Spelet är gratis så det är bara skaffa.

EVE Valkyrie är ett av de första spelen som visades för virtuell verklighet och känns därav som ett av de lite mer robusta. Spelet är en klassisk rymdskjutare där man strider mot andra rymdskepp antingen mot AI eller i onlinematcher. Rätt så intensivt faktiskt, speciellt när man spelar online och konstant tittar runt för att leta efter sitt byte. Klarade av det, men så fort jag började skruva skeppet så blev jag illamående.

RIGS Mechanized Combat League är ett av de spelen som känns mest som ett komplett spel. I spelet styr man jättemechar som strider mot varandra för att få poäng. Tyvärr lyckades jag inte fullfölja en match på grund av extremt illamående.

Tumble VR är ett trevligt spel där man löser olika pussel i 3D-miljö. Här plockar man upp olika objekt och placerar dem på rätt plats för att avancera. Ett lugnt och avslappnande spel som är värt att ta en titt på.

Jag saknar dock någon Tilt Brush-liknande applikation för PlayStation VR men man får väl anta att något liknande kommer inom snar framtid.

Med headsetet följer en demoskiva med ett antal spel som man kan prova. Förutom det finns ovannämnda PlayRoom VR helt gratis på PlayStation-affären och ett flertal demon till. Demon för Until Dawn: Rush of Blood, Here They Lie, Harmonix Music VR, Job Simulator, Rez Infinite, Thumper, Allumette och även det omtalade Resident Evil 7 Kitchen-demot.

Trots all hype så har ju virtuell verklighet inte slagit stort ännu. Varken HTC Vive eller Oculus Rift har lyckats nå ut till en större massa. Om Sony kan blåsa liv i plattformen med sin billigare enhet återstår att se men någonstans känns det som vi fortfarande är ett par år bort från när teknologin och mjukvaran är där det ska vara.Men vill man hoppa in redan nu så är det absolut inget fel på att göra det med PlayStation VR.

PlayStation VR är onekligen det billigaste och lättanvända headsetet på marknaden i denna kategori. Men bara för att den är billigare än de andra kostar den ju fortfarande runt 5 000 kronor. Det gör den ju en bra bit dyrare än konsolen som man behöver för att använda den och som man kan göra avsevärt mycket mer med. Så just nu är PlayStation VR verkligen en lyxpryl som kommer göra tv-möbeln mer rörig men även ge en upplevelser som man inte kan få på något annat sätt.

Läs mer
44.5°
0

PlayStation VR

Frode tycker till

Så här känns det att vara bakis
Fin liten svensk kortfilm

How It Feels to Be Hungover är en liten kortfilm om hur det är att vara bakis. Hög igenkänning. Den är skriven, regisserad och klippt av Viktor Hertz, som vi har skrivit om tidigare. Producerad av Johann Skirnir Gustavsson. I rollerna hittar vi bland andra Lukas Loughran, Irma Jämhammar och Anki Larsson. Filmen fick ett gäng priser när den släpptes 2018 och har nu lagts upp för oss alla att njuta av. Tumnagel
37.1°
+
Roger Åberg
0

Mattel gör Cybertruck i "Lego"
3000 bitar

Lego-biten är ju inte längre patenterad och nu släpper Mattel Creations en modell av Lego-liknande bitar. Mattel är ju annars mest kända för att göra Barbie, Hot Wheels och He-Man-gubbar. Modellen man släppte klockan 18.00 i dag är en Tesla Cybertruck skapad av 3000 bitar och har en prislapp på 250 dollar. Komplett med trasig ruta är den också. Rätt ok bygge verkar det som, även om det inte är äkta Lego. Tumnagel
32.5°
+
Roger Åberg
0

Namnet på nästa animerade Spider-Man läcker
"Spider-Man: Across The Spider-Verse"

Spider-Man: Into the Spider-Verse är en av de kanske mest uppskattade animerade filmer på senare år. Med en intressant story, koncept och animationsstil vann filmen bland annat en Golden Globe, Bafta och en Oscar för bästa animerade film. Det kommer kanske därför inte som någon överraskning för någon att man just nu jobbar på en uppföljare. Namnet på den ser ut att bli Spider-Man: Across The Spider-Verse. Titeln ska ha synts i en LinkedIn från en av CFX-handledare som jobbat på första filmen. Spider-Man: Into the Spider-Verse släpptes i december 2018. Den kommande filmen ska släppas 7 oktober 2022, åtminstone i USA. Tumnagel
39.3°
+
Hugo Engström
0

Likheten mellan Facebook och tobakföretag
Hur lika är sociala medier och tobak?

I denna video jämför Wall Street Journals Joanna Stern nutidens Facebook med tobakföretagen som båda tillhandahåller tjänster eller produkter som är aningen beroendeframkallande. Båda industrier har också varit under enorm press från myndigheter att göra något åt de problemen som funnits. För att förutspå hur Facebook kan regleras i framtiden kan det vara värt att ta en titt tillbaka på hur man reglerade tobakföretagen. Tumnagel
40.0°
+
Hugo Engström
0

Renault visar skåpbilen Master med vätgasdrift
Än så länge bara en prototyp

Den 27-28 oktober anordnas Hyvolutionmässan i Paris. Renault kommer då att vara på plats med prototypen Hyvia Renault Master H2-TECH som går på vätgas. Det är en lätt transportbil med ett lastutrymme som sväljer tolv kubikmeter och som har en räckvidd på 50 mil innan tanken är tom. Bränslecellen är på 30 kW, batteripacket på 33 kWh och vätgastanken rymmer 4,5 kilo. Målet är att den ska lanseras nästa år och i samband med bilen visar man även upp en tillhörande vätgasstation. Tumnagel
39.5°
+
Bobby Green
0

Apple Music kanske kommer till PS5
Vissa användare ser appen

Playstation 5 släpptes för nästan ett år sedan i november 2020 och sedan dess har Spotify funnits som en app för konsolen. Nu kommer det uppgifter om att även Apple Music är igång med sin egen app till PS5. Användare på Reddit har delat bilder där Apple Music dykt upp som alternativ för musikstreaming. Alternativet ska ha synts efter att användare skapat ett konto och försökt länka det till Spotify. Det verkar dock inte som att Apple Music-appen ska ha fungerat. Det meddelande användare ska ha fått är "This app is playable only on PS4", vilket ska vara ett standard-felmeddelande. Återstår att se om eller när appen släpps officiellt. Tumnagel
37.5°
+
Hugo Engström
0

Studenter använder iOS 15 för att fuska
Kopierar kamraters anteckningar från bilder

iOS 15 har en ny funktion där användare kan kopiera text direkt från bilder i Apples inbyggda Bilder-app. Iallafall om texten i bilderna och systemspråket är engelska. Nu när operativsystemet varit ute i snart en månad har studenter börjat bli kreativa med de nya funktionerna. I videon ovan ser vi en student kopiera en klasskamrats anteckningar. Titeln på YouTube-videon kunde inte beskriva det bättre: Det här är galet. Det återstår att se om Apple rullar ut funktionen till det svenska språket i någon kommande iOS 15.x uppdatering eller senare. Tumnagel
38.3°
+
Hugo Engström
0

Bilarna i nya Transformers-filmen
Folkabuss!

Om ett år har den sjunde filmen i Transformers-sagan premiär. Den heter Transformers: Rise of the Beasts och nu får vi se vilka bilar som kommer att medverka. En Peterbilt 379 är Optimus Prime, en Chevrolet Camaro av andra generation är Bumblebee och en Porsche 964 RS 3.8 kommer att vara roboten Mirage. Den klassiska Folkabussen är karaktären Wheeljack och motorcykeln, som är en Ducati 916, döljer karaktären Arcee. Vi får även se skurkarna och dessa är en Mack-lastbil som tros vara Scourge, en Nissan Skyline R33 GT-R som borde vara Nightbird och en orange GMC Topkick som vi inte vet vem det är än. Anledningen till att det inte är några purfärska bilmodeller med i denna film är för att den utspelar sig 1994. Filmen har biopremiär den 24 juni. Fler bilder finns här. Visa detta inlägg på Instagram Ett inlägg delat av Steven Caple Jr. (@stevencaplejr) Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Deathloops första patch ger jämnare upplevelse
Nvidia DLSS och lite annat smått och gått

Deathloop släpptes för en månad sedan och PS5-versionen rullade på utan större bekymmer. På PC var det dock en lite annan historia då folk med ordentligt kraftfulla datorer rapporterade om prestandaproblem. Bland annat låg fps och mikrohack förstörde upplevelsen. Sedan dess har Arkane släppt en liten hot fix för att styra upp de värsta bekymren, men problem har kvarstått. Nu verkar det vara dags att ta tag i problemen på riktigt då en ordentlig patch har släppts som ska göra upplevelsen härligare. För det första så ska PC-versionen av patchen lösa problemet med låg fps och mikrohack, vilket bara det borde rädda upp situationen en aning. Vidare har spelet nu fått stöd för Nvidias uppskalningsteknik DLSS, vilket gör att folk som sitter på nyare RTX-kort kan lira spelet i högre upplösning med högre fps. Utöver detta har både Deathloop till PC och PS5 fått lite kärlek som förbättrad prestanda överallt, förbättrad ljudmixning, NPC-rörelser och lite annat smått och gott. Patchen har släppts till både PC och PS5. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Självkörande Waymo-bilar kör till en återvändsgränd
50 bilar om dagen kommer in och vänder

Det verkar just nu vara lite snurrigt för Waymos självkörande bilar i San Francisco. Bilarna kör nämligen in på 15th Avenue i Richmond Distriktet och tar sig där till en återvändsgränd, så att föraren bakom ratten får ta över och vända. Det kanske inte vore så konstigt om det inte handlade om runt 50 stycken Waymo-bilar varje dag. Företaget själva vet inte riktigt varför detta sker och ska forska i saken. Tumnagel
39.8°
+
Bobby Green
0

Idag släpps Crysis Remastered Trilogy
Will it run Crysis? Jajemensan!

För ett år sedan släpptes en förfinad version av Crysis som erbjöd en lite tjusigare upplevelse och nu är det dags för hela trilogin att avnjutas i tjusigare skrud. Crysis Remastered Trilogy har släppts och går att lira på Playstation 4, Xbox One, PC samt Switch. Spelet gör förstås att lira på PS5 och Xbox Series X/S via bakåtkompatibilitetsläget. Digital Foundry har för övrigt tagit en ordentlig titt på den remastrade versionen av Crysis 2 och det verkar vara en rätt jämn och härlig upplevelse på konsol. Speciellt jämfört med originalversionen av spelet som knappt gick att spela på grund av rätt ohärliga framerateproblem. Tumnagel
38.5°
+
André Stray
0

Aston Martin DB5 som Playmobil
Släpps idag

Idag släpps den Aston Martin DB5 Goldfinger Edition som Playmobil presenterade för några veckor sedan. Det här är alltså en kopia av den klassiska bil som James Bond rattade i Goldfinger från 1964, komplett med alla prylar den innehöll. Exempel är katapultstolen, hjulsabbargrunkorna och skyddsplåten som går att fälla upp där bak. Modellen blir din för 939 kronor. Tumnagel
40.4°
+
Bobby Green
0

Solar Ash skjuts upp till december
Hyper Light Drifter-utvecklarna behöver mer tid

Hyper Light Drifter-utvecklarna Heart Machine har meddelat att vi kommer vara tvungna att vänta lite till innan vi får lira deras nästa spel. Solar Ash skulle egentligen släppas 25 oktober, men Heart Machine behöver lite mer tid med utvecklingen för att finputsa och buggfixa. I ett uttalande skriver gänget detta: “We want Solar Ash to shine, and we need a bit more time to get the last pieces of polish and bug fixes into the game, while still navigating this global pandemic as a highly dedicated team. This short delay will help us get there. Thank you for your understanding, and we’ll see you in the Ultravoid soon.” Nya släppdatumet är 2 december 2021 och det kommer kunna spelas på PC, PS4 och PS5. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Tillverkningen av Mercedes-AMG One börjar mitten av 2022
Inte en dag för tidigt

Är det möjligt att tröttna på en bil innan den ens är lanserad? Ja. I alla fall när det kommer till Mercedes-AMGs superbil One som verkligen inte har haft det lätt sedan den presenterades för första gången 2017. Men nu, kanske, möjligtvis, förhoppningsvis bilen närmar sig produktion. Det sägs nämligen att tillverkningen ska dra igång i mitten av nästa år, och det är nog de 275 stycken köparna väldigt tacksamma för. Mycket av förseningarna beror på drivlinan som är en F1-maskin som ska anpassas för vardagskörning, vilket inte är helt enkelt. Så nu kanske vi får se de första exemplaren nå ut till kunder nästa år, om allt går vägen vill säga. Tumnagel
39.5°
+
Bobby Green
0

Dragon Age 4 kommer endast till PC, PS5 och XSX/S
Last gen får bli utan episkt äventyr

Det verkar som att folk som vill lira Dragon Age 4 kommer vara tvungna att hoppa över till nästa konsolgeneration. Enligt källor utvecklas spelet endast till PC, PS5 och Xbox Series X/S och det kommer inte släppas några versioner till PS4 eller Xbox One. Lite tråkigt för folk som inte planerar att uppgradera än på ett tag, men då spelet väntas släppas tidigast 2023, så kommer det finnas gott om tid att uppgradera till den nyare hårdvaran. Tumnagel
45.1°
+
André Stray
0

Intressant snack om kommande MacBook Pro
Vad får vi?

Rene Ritchie är en jävel på att snacka men han är också bra på att samla ihop massor av information. För på måndag får vi, troligen, nya MacBooks och det är verkligen superintressant. För de nya maskinerna är inte "bara" gamla MacBooks med nya chip i sig utan vi förväntar oss en helt ny design. Och då är det dags att börja drömma på riktigt. Men vi börjar med chipet. Det kommer troligen att heta M1X och vara en fetare version av M1. Exakt hur den kommer att fungera återstår att se, men räkna garanterat med möjlighet till mer minne än på M1 och massor av mer kraft, framförallt på grafiksidan. Jag räknar med att det är ett chip som kommer att skrämma livet ur oss och ändå ha bra batteritid vid slösurfning. Videoredigering på de här maskinerna lär bli en dröm. Men vi förväntar oss också en ny design och nya storlekar, eller ny storlek på minstingen i alla fall. 14 och 16 tum är det som det pratas om när det kommer till skärmstorlekar och skärmarna ryktas vara av miniled-typ, precis som på stora iPad Pro. Det finns kanske en möjlighet att skärmarna även kommer att rulla på i 120 Hz när det behövs, något som också hade varit en dröm. Speciellt om det automatiskt skulle anpassas till lägre frekvenser när man så ville, typ redigerade film. Formen hoppas jag blir mer kantig, som iPads och iPhone, och så hoppas jag på en vettig kamera med center stage. Om det kommer till den billigaste iPaden men inte till MacBooks blir jag faktiskt sne. Portarna har jag inte så mycket åsikter om eftersom jag inte använder SD-kort, men jag hoppas ändå på HDMI och SD-kort. Det hade varit snällt. Minst fyra USB-C-portar ser jag fram emot. Vad ser ni mest fram emot? Tumnagel
37.2°
+
Roger Åberg
0

Alienware firar 25 år med nydesignad Aurora R13
Kommer erbjuda bättre luftflöde

Dell-ägda gamingvarumärket Alienware firar 25 år i år och det firas med lite nya datorer. Aurora R13 heter det senaste tillskottet och den stora nyheten är ett nytt chassi vid namn Legend 2.0 som ska erbjuda bättre luftflöde samt 50 procent mer utrymme på insidan utan att bli större på utsidan. Med det förbättrade luftflödet kommer datorn vara tystare än tidigare Alienware-desktops och kommer kunna utrustas med antingen ett gäng fläktar eller vattenkylning. Andra nyheter på utsidan är en sidopanel som låter dig se vad som försiggår på insidan, samt den tjusiga AlienFX-belysningen, och det kommer vara möjligt att sätta dit en panel på baksidan om man vill gömma undan kabelhärvan. Nya Aurora R13 kommer släppas senare i år. Specifikt datum, pris och komponentuppsättning kommer i sinom tid. Tumnagel
34.8°
+
André Stray
0

Vässla får in 90 miljoner kronor
Expanderar internationellt

Vässla har efter en investeringsrunda fått in 90 miljoner kronor vilket gör att de nu kommer expandera internationellt. Man börjar med att lansera företagets prenumerationstjänst för Vässla Bike i Madrid och Berlin. Man tecknar en prenumeration på en eller sex månader där service och support ingår. Tjänsten kostar 79 euro i månaden. Vill man köpa en Vässla Bike kostar den 1995 euro. Man har testat detta i Stockholm under de senaste fyra månaderna och det har gått bra. Rickard Bröms som är grundare och vd på Vässla säger följande: "Vi är inne i en spännande fas med hypersnabb tillväxt, och vi har färskt kapital i ryggen. När vi nu expanderar internationellt gör vi det med en ny typ av elfordon och med en modell som är mer inkluderande än många andra. Genom att vi eliminerar den traditionella investeringskostnaden, ser vi till att så många som möjligt får friheten att ta sig fram på ett snabbt, smidigt och miljövänligt sätt i storstadsmiljö. Både Madrid och Berlin är storstäder som präglas av en extremt tät innerstadstrafik, vilket påverkar både miljö och framkomlighet. Vi vill ge invånarna ett alternativ som kan förbättra den situationen. Dessutom är många invånare redan vana vid att prenumerera på varor och tjänster istället för att köpa dem på traditionellt vis." Tumnagel
37.6°
+
Bobby Green
0

Ny skatefilm från Vans Skateboarding
Nice To See You

Vans Skateboarding har släppt sin första globala skatefilmen någonsin. Den heter Nice To See You och det är en långfilm skapad från grunden för att lyfta fram Vans globala skate-team. Den berömde Los Angeles-baserade filmskaparen och fotografen Greg Hunt har stått bakom kameran medan åkarna Adelaide Norris, Alexey Krasniy, Breana Geering, Chima Ferguson, Daiki Hoshino, Diego Todd, Digby Luxton, Dustin Henry, Etienne Gagne, Nick Michel, Notis Aggelis, Pedro Delfino, Rio Morishige, Ronnie Sandoval, Shogo Zama, Simon Zuzic, Una Farrar, och Wang Guohua har varit framför den. Tumnagel
80kg
+
Bobby Green

Ny singel från Vargas & Lagola
Ain't Leaving Now

Vincent Pontare och Salem Al Fakir, eller Vargas & Lagola som de kallar sig för när de gör musik tillsammans, släpper idag den nya singeln Ainx27t Leaving Now som du kan lyssna på här. Duon beskriver låten som ett släktskap med Julio Iglesias på Rivierans dekadenta 70-tal. Tumnagel
86kg
+
Bobby Green

De tävlar i På spåret 2021
Har premiär 26 november

Den 26 november har den 32:a upplagan av TV-programmet På spåret premiär i SVT, och nu får vi reda på vilka som kommer vara med och leka. Debut gör Carina Bergfeldt, Marcus Oscarsson, Ina Lundström och Hanna Hellquist men resterande är återvändande namn. Denna gång kommer ett nytt moment få ta plats och det är "Närmast vinner". Det går ut på att de tävlande ska försöka pricka ut en stad eller plats någonstans i världen på en blindkarta, och det laget som kommer närmast den rätta positionen vinner tre poäng. I pressmeddelandet nedan ser ni alla som kommer tävla och när, om ni nu inte har koll på dem via bilden här ovan. Tumnagel
90kg
+
Bobby Green

En av Indiens bästa gastropubar
Ligger i Mumbai

I det här klippet från Munchies får vi hänga med till Woodside Inn i Mumbai som ska vara en av landets bästa gastropubar. Tumnagel
84kg
+
Bobby Green

Festival flyttar in i spårvagn
Way Out Västtrafik

Lördagen den 13 november kommer musikfestivalen Way Out West att göra ett unikt gästspel ombord på en av Västtrafiks spårvagnar. Då kommer de nämligen tillsammans att arrangera Way Out Västtrafik och några av artisterna som kommer att uppträda på vagnen är Miriam Bryant, Little Dragon, Jens Lekman och Stella Explorer. Men det är inte bara fritt fram att packa vagnen full med folk utan på varje konsert får det endast vara 40 stycken personer. Spelningarna kommer gå att följa utan kostnad via en livestream på Västtrafiks hemsida. Alla konserter startar och slutar på Marklandsgatan och de kostar som en enkelbiljett - 34 kronor. Biljetterna släpps den 22 oktober klockan 10.00 på Ticketmaster. Tumnagel
102kg
+
Bobby Green

Adele har släppt nytt!
Det här är singeln Easy on me

Det var ett tag sedan vi fick höra nytt från Adele, men nu är en ny singel släppt. Den heter Easy on me och är det första släppet från kommande plattan som kommer heta 30. Plattan, och första singeln, handlar mycket om skilsmässan som Adele gick igenom för två år sedan. Tumnagel
91kg
+
Roger Åberg

Snart dags för Plantations Single Cask-släpp
Första faten den 28 oktober

Den 28 oktober kommer Plantation att släppa de första fem rom-nyheterna och den 25 november är det dags för ytterligare fem stycken att göra entré. Man har fortsatt att utforska gränserna och erbjuder bland annat rom lagrad på ölfat från Duvel eller bourbonfat från Kentuckydestilleriet Bardstown. Läs om allt som släpps i pressmeddelandet nedan. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Musikvideon till Seinabo Seys nya låt
Gustaf Skarsgård är med

På Seinabo Seys senaste EP finns låten Ix27m Just Mad (Bitch) med, och nu har den fått en officiell musikvideo där Gustaf Skarsgård är motspelare till Seinabo. Videon är regisserad av den Grammisnominerade regissören Nim Kyoung Ran. Imorgon släpps även låten Sweet Life. Tumnagel
76kg
+
Bobby Green

Tut i luren! Idag är det räkmackans dag!
Äntligen

Tänk att en grå oktober-torsdag kan vända helt och bli i princip årets bästa dag när man får reda på att det idag är räkmackans dag! Så skippa ärtsoppan idag och veva istället i er en redigt matig macka överöst med räkor. Glöm inte äggen! Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Det är skitjobbigt att baka surdegsbröd
Men så här gör man!

Surdegsbröd är gott men det är ju väldigt jobbigt att hålla på med det. Att köpa är ju väldigt mycket enklare. Men om du vill baka ditt eget surdegsbröd så är den här guiden med Glenn Lindberg väldigt bra! Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

Smile släpper låt med Robyn
Det här är Call My Name

Bandet Smile som består av Jocke Åhlund (Teddybears, Ceasars ,Les big Byrd och Björn Yttling (Peter Bjorn and John) har släppt ny musik med Robyn. Låten heter Call My Name och du kan lyssna på den här ovan och här nedan. Tumnagel
101kg
+
Bobby Green

Ny rocklåt om klimatkrisen
Jack Black och Greta är med på ett hörn

För ett år sedan skrev vi om Nandi Bushell som trummade så grymt att Dave Grohl blev blåst av stolen. Nu har hon tillsammans med Tom Morellos (RATM och Audioslave) son Roman gjort en låt om klimatkrisen. Den heter The Children Will Rise Up! och medverkar gör även Jack Black och Greta Thunberg gör även hon ett kort inhopp. Tumnagel
68kg
+
Bobby Green