45 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Dopingmissbruket i Sverige är värre än man befarat 30 000 svenskar dopar sig regelbundet
Dopingmissbruket i Sverige är värre än man befarat
Det är oklart om någon av dessa herrar använder dopingpreparat

SVT rapporterar om en ny utredning som menar att ungefär 30 000 svenskar dopar sig på regelbunden basis. Enligt SVT är det oroväckande siffror då det är tre gånger fler än man tidigare känt till. Då denna siffra är högre än man befarat vill man nu upprätta nationella riktlinjer och starta ett särskilt vårdprogram så vården kan fånga upp samt behandla dopningsmissbrukarna. Dopingpreparat har visat sig medföra hälsorisker med biverkningar som hjärtsjukdom, leverskador, impotens, infertilitet, depression och psykoser.

Som man kan man dessutom drabbas av minskad testikelstorlek och bröstkörteltillväxt. Kvinnor har också unika biverkningar så som menstruationsrubbningar och kraftig klitoristillväxt som kan kräva kirurgiskt ingrepp.

Förutom de 30 000 svenskarna som är beroende av dopningspreparat rapporters det att ytterligare cirka 10 000 svenskar är tillfälliga användare som inte är beroende. Utredningen identifierande även att antalet människor som dopar sig ökar framförallt bland kvinnor och ungdomar.

Utredningen delar upp dopningsmissbrukarna i tre grupper:

Atleterna - Idrottare som vill förbättra sina idrottsprestationer genom att dopa sig till ökad styrka, kraft, snabbhet och explosivitet.
Esteterna - Består av gymtränande motionärer och tävlande inom kroppsbyggning och fitness. Deras mål är att bygga en muskulös, vältränad kropp med låg procent av underhudsfett. Förhoppningen är att bekräftas och beundras av andra i samhället samt ge en bild av självdisciplin och hälsosamt leverne.
Våldsverkarna - Personer som dopar sig för att vinna makt och status i till exempel kriminella kretsar. De vill inge rädsla och respekt hos motståndare genom ökad aggressivitet och styrka.

För att bättre kunna hjälpa dopningsmissbrukarna föreslår gruppen bakom utredningen att man ska inrätta ett nationellt kompetenscentrum för dopningsproblematik i Örebro. Efter det vill man öppna upp ytterligare fem regionala mottagningar runtom i landet. Förutom det så har gruppen även tagit fram förslag på vårdprogram och nationella riktlinjer för hur man ska hantera människor som är beroende av dopingpreparat. Man hoppas nu på ekonomiskt stöd från regeringen så dessa förslag kan bli verklighet.

Vetenskap, Medicin, Doping, Missbruk, Sverige
16.4° 0 Frode Wikesjö Frode Wikesjö
mån. 30 maj 2016, 22:45
Dopingmissbruket i Sverige är värre än man befarat 30 000 svenskar dopar sig regelbundet
16.4°
0