32 i dag 10 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Man dömd för att ha länkat till upphovsrättskyddat material Barockt...
Man dömd för att ha länkat till upphovsrättskyddat material

En 32-åring i Hudiksvall dömdes idag för brott mot upphovsrättslagen för att han 2007 länkade till två hockeymatcher som streamades från Canal Plus oskyddade betaltjänst.

Försvaret hävdade att det inte är olagligt att länka till något som ligger öppet på internet medans åklagaren gick på linjen att mannen bröt mot upphovsrätten då han med hjälp av sin länkning har tillgängliggjort hockeymatcherna. I sitt domslut har tingsrätten stött sig på en bedömning av expertvittnet och civilrättsprofessorn Jan Rosén. Vad DN inte skriver på länken nedan är dock att Jan Rosén även är ordförande för Svenska Föreningen För Upphovsrätt. Piratpartiet skriver mer om just det här.

Straffet för 32-åringen blev 70 dagsböter a 50 kronor styck. Han ska även betala 11 780 kronor i skadestånd till Canal Plus. Det är än så länge oklart om mannen kommer att överklaga det hela till hovrätten men med tanke på att det handlar om en prejudicerande dom så är det nog inte helt osannolikt att så sker.

Vad domen betyder i praktiken återstår att se men i teorin skulle man till exempel begå ett upphovsrättsbrott om man till exempel länkade till en upphovsrättsskyddad video på YouTube från sitt Facebook-konto. Något som jag misstänker väldigt många gjort någon gång.

Webb, Tjänster, länkar, juridik, hudiksvall, brott, upphovsrätt
-24.9° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
ons. 10 nov 2010, 17:59
Man dömd för att ha länkat till upphovsrättskyddat material Barockt...
-24.9°
0