m

Audi lyfter A3-familjen
Får Matrix-Led och mer kraft

Audi lyfter A3-familjen
Bil / Audi

Audi rullar nu ut en uppfräschning av modellen A3 och förutom lite nytt utseende är xenon numera standard och man kan få bilen med Matrix Led-strålkastare. Utöver det får motorerna mer kraft och lägre förbrukning och fem nya lackalternativ erbjuds.

"Virtual Cockpit" som är en stor skärm istället för analoga instrument finns nu även att få här. Skärmen mäter 12,3 tum men den lilla på sju tum finns fortfarande kvar i mittkonsolen.

Motormässigt blir instegsversionen en turboladdad trecylindrig maskin på 1,0 liter och 115 hästar. En ny turbodiesel på 1,6 liter och 110 hästar hittar in i programmet och e-tron-versionen med 204 hästar finns också att tillgå. S3 blir starkast innan nya RS3 kommer och den har fått tio extra hästar vilket ger totalt 310 hästkrafter.

Nya A3 börjar säljas i maj och kostar då från 232 500 kronor. Alla nyheter finns att läsa i pressmeddelandet nedan.

Visa
Pressmeddelande
Bästsäljande Audi A3 med vässad design och senaste tekniken

Nya motorer: 1.0 TFSI och nyutvecklade 2.0 TFSI
Infotainment- och assistanssystem från de större modellerna
Leveransstart redan i sommar
En omfattande uppdatering av hela A3-familjen gör den redan framgångsrika modellen ännu mer attraktiv. Audi A3 Sportback, Sedan och Cabriolet får i sommar avancerade förarassistans- och säkerhetssystem, effektiva motorer och innovativ teknik som Audi virtual cockpit – tillsammans med designuppdateringar såväl interiört som exteriört. Detsamma gäller även toppversionen Audi S3.

A3-familjen erbjuder nu den bredaste uppsättningen av drivlinor i segmentet med plug-in hybriden A3 Sportback e-tron, gasdrivna A3 Sportback g-tron, de effektiva TDI och TFSI-motorerna och prestandaversionen Audi S3.

Avancerade assistanssystem - nyheter för klassen

Utrustad med flera nya förarassistans- och säkerhetssystem höjer nya A3 och S3 ribban i segmentet av kompakta premiumbilar. Den vidareutvecklade tekniken och det standardmonterade autobromssystemet Audi pre sense city gör nu körningen säkrare i såväl stadsmiljö som på landsvägar.

En av nyheterna som Audi A3 tar till segmentet är tillvalet traffic jam assist som tillsammans med Audi adaptiv farthållare (ACC) och Stop&Go automatiskt håller avståndet till framförvarande bil och såväl stannar som, i kombination med S tronic, kör iväg när trafiken åter rullar. I kösituationer upp till 65 km/tim kan dessutom den nya köassistenten ta över styrningen under kortare tid på välmarkerade vägar.

Ytterligare en nyhet är tillvalet Emergency Assist som automatiskt kan göra ett säkert stopp av bilen vid vägkanten om föraren exempelvis tappat medvetandet. Om föraren efter flera varningar inte reagerar kommer bilen automatiskt att bromsa in och stanna. Ett annat system som också kommer till nya A3 är rear cross-traffic assist som varnar föraren för passerande trafik när den backar ut från en parkeringsruta.

Digital interiör, nytt infotainmentsystem och Audi Connect

En av höjdpunkterna i nya Audi A3 är nyheten Audi virtual cockpit. Ett innovativt system som ger föraren full kontroll över den viktigaste och mest relevanta körinformationen genom en 12,3 tum stor digital display placerad bakom ratten. Föraren kan välja mellan två visningslägen genom att trycka på ”View”-knappen placerad på multifunktionsratten och displayen skiftar från ett konventionellt utseende till ”Infotainment”-läget med större utrymme för navigeringkarta, media och telefon.

Menyuppbyggnaden i MMI-systemet har också uppdaterats och har nu menyer som i en smart telefon. Genom det runda vrid/tryckbara mittreglaget navigerar förare och passagerare enkelt genom det nya menysystemet och genom den smarta pekplattan ovanpå går det exempelvis att zooma in och ut på navigationskartan genom fingergester. En uppdaterad röststyrning gör också att navigation, radio, media och telefonen kan styras med vanliga vardagsfraser.

Precis som A3 sätter nya standarder i klassen för såväl assistanssystem och smart teknik lägger den också ribban i området inom infotainment. MMI radio plus med en sju-tums diagonal skärm ingår i standardutrustningen och som tillval finns både MMI nagivation och MMI navigation plus med MMI touch och Audi connect för internetuppkoppling. Genom 4G-uppkoppling får förare, passagerare och bil tillgång till såväl navigation med Google Earth, trafikinformation i realtid som praktisk information som parkering och destinationer. Ett inbyggt SIM-kort med Audi connect-data ger också möjlighet att bl.a. skapa ett trådlöst nätverk i bilen med roaming i de flesta europeiska länder. Appen Audi MMI connect ger också tillgång till flera tjänster som uppkopplad mediastreaming och överföring av telefonens kalender till MMI-systemet. Till A3 e-tron kan man via appen även förprogrammera klimatanläggning och styra batteriets laddning.

Via Audi smarthone interface kan mobiltelefoner med iOS och Android spegla mobiltelefonens innehåll direkt på mediaenhetens display genom Apple CarPlay och Android Auto. Med Audi phone box kan dessutom telefonen laddas trådlöst genom Qi-standarden och samtidigt kopplas ihop med bilens inbyggda antenn för bättre mottagning.

Vässad design och ännu mer körglädje

Även om storleken har behållits intakt med 4,24 meters längd med 2,60 meters axelavstånd har såväl sportighet som karaktär vuxit i nya Audi A3. Singelframe-grillen har blivit bredare och fått vassare konturer och strålkastarna är lägre med mer distinkta former.

Horisontella dioder i baklamporna och kanten ovanför den nydesignade diffusorn förstärker ytterligare det kraftfulla utseendet och karossens bredd. Även färgpaletten har utökats och innehåller nu totalt tolv färger med nyheterna arablå, cosmicblå, nanogrå, tangoröd och vegasgul varav en, Daytona Gray pärleffekt, är unik för bilar med S-line exteriörpaket. Nytt är också att de två utrustningslinjerna bas och sport även påverkar exteriören.

Uppdaterat motorprogram med nyutvecklad 2.0 TFSI 190 hk bensinmotor

Förutom laddhybriden och supermiljöbilen A3 Sportback e-tron och gasdrivna A3 Sportback g-tron finns det hela sex olika motoralternativ till nya A3 med effekt från 110 till 190 hästkrafter som alla uppfyller EU6-standarden.

Genom 1.0 TFSI erbjuds det en trecylindrig motor för första gången i A3. Den kompakta och effektiva motorn utvecklar 110 hk hästkrafter och levererar 200 newtonmeter mellan 2 000 och 3 500 varv per minut. En effektiv instegsmotor som inte kompromissar med prestanda eller körglädje. En större 1,4-liters TFSI-motor med 150 hk och 250 Nm har också det effektiva och smarta systemet för cylinderavstängning (COD) som automatiskt stänger av två cylindrar vid normal körning, när kraften inte behövs.

Ytterligare en teknisk höjdpunkt och nyhet är den helt nyutvecklade motorn 2,0 TFSI med sin innovativa förbränningsprocess. Ur 1 984 kubikcentimeter utvecklas 190 hästkrafter och 320 newtonmeters vridmoment mellan 1 500 och 4 200 v/min.

Till motorn finns också en nyutvecklad dubbelkopplad och sjuväxlad S tronic-automatlåda med våtlameller, som ersätter den tidigare sexväxlade dubbelkopplingslådan med torrlameller.

Bland de dieseldrivna motorerna erbjuds en fyrcylindrig 2.0-litersmotor i två effektnivåer med 150 och 184 hästkrafter. Som instegsmotor erbjuds också en mycket effektiv 1.6-liters TDI-motor med 110 hk med både sexväxlad manuell växellåda och sjuväxlad S tronic-automatlåda med dubbelkoppling.

Fjädring och stötdämpare ger nya Audi A3 en imponerande väghållning och sportig känsla. Som tillval finns också sportfjädringen som sänker bilen med 15 millimeter och S line sport-fjädring som sänker med 25 millimeter. En precis och direkt elektromekanisk styrning är standard och som tillval finns en progressiv styrning, som är standardutrustning i Audi S3. I standardutrustningen ingår också 16-tumsfälgar. I utrustningsnivån sport ingår 17-tumsfälgar och som tillval finns en bred uppsättning av såväl 17-, 18- och 19-tumsfälgar.

För första gången i segmentet: Matrix LED-strålkastare

Med ny form på strålkastarna får nya A3 ett nytt och mer distinkt utseende, samtidigt är Xenon plus standard och som tillval finns både LED-strålkastare och för första gången i segmentet, Matrix LED-strålkastare.

En avancerad lättviktsdesign gör också nya A3 till den lättaste modellen i sin klass. Med 1.0 TFSI-motorn under huven är tjänstevikten enbart 1 150 kg, och det utan att kompromissa med vare sig krocksäkerhet eller komfort. Ljudisolerad vindruta är exempelvis standardutrustning.

Interiören har samma utmärkande höga kvalitetskänsla som alltid i en Audi och till den nydesignade treekrade ratten erbjuds bekväm rattvärme. För ännu högre komfort erbjuds också förarsäte med massagefunktion.

Supermiljöbilen Audi A3 Sportback e-tron

I laddhybriden Audi A3 Sportback e-tron kombineras en 1.4-liters bensinmotor på 150 hästkrafter med en 75 kW och 330 Nm stark elmotor. Med en total systemeffekt om 204 hästkrafter garanteras en sportig känsla med ren eldrift i upp till 50 km enligt NEDC. Att ladda litiumjon-batteriet med 8,8 kWh effekt tar drygt två timmar genom ett trefas 380-voltsuttag.

Klimatsmart med Audi A3 Sportback g-tron

Audi erbjuder ytterligare en alternativ och klimatsmart drivlina till nya A3 genom gasdrivna g-tron. Med 1.4 TFSI-motorn med 110 hästkrafter och biogas i tanken sätter A3 Sportback g-tron nya standarder för hållbar mobilitet. Genom motorns förmåga att gå på både bensin och gas har A3 Sportback g-tron dessutom en total teoretisk räckvidd om mer än 1 300 kilometer, varav 400 på gasdrift.

Ännu roligare: Nya Audi S3

Med tio nya hästkrafter och, i kombination med S tronic, 20 nya newtonmeter i vridmoment har Audi gjort nya S3 både roligare och snabbare. Utvecklingsingenjörerna har också lagt till ett S3-specifikt körläge som anpassar såväl det elektroniska stabilisteringssystemet (ESC) som fyrhjulsdriftens lamellkoppling. Resultatet är ännu mer körglädje, dynamik och högre säkerhet.

2,0 TFSI-motorn utvecklar nu totalt 310 hästkrafter och med S tronic-växellåda 400 newtonmeter. Nya S3 Sportback, S3 Sedan och S3 Cabriolet får också samma teknikuppdatering som A3-syskonen med segmentets vassaste assistanssystem och innovativa teknik.

Säljstart i maj

Nya Audi A3 har säljstart i maj och levereras till de första kunderna redan i sommar. Priset börjar på 232.500 kronor för 1.0 TFSI 110 hk. I den utökade standardutrustningen ingår nu bl.a. Xenon plus, autobroms Pre sense city, MMI radio inklusive bluetooth, mittarmstöd fram samt 3-ekrad multifunktionsratt och förarinformationssystem.
46.0°
0

Audi lyfter A3-familjen

Får Matrix-Led och mer kraft

Motor Trend har kört Rivian R1T på Trans-America Trail
Gick bra

De första leveranserna av Rivians eldrivna pickup R1T kommer snart att börja. Motor Trend har innan dess fått tillfälle att provköra bilen och man gjorde det på 684 mil långa Trans-America Trail och målet var att undvika asfalt så mycket det bara gick. Bilen skötte sig väl och det enda som hände var en punktering. Tumnagel
38.0°
+
Bobby Green
0

En första teaser för Guillermo Del Toros Nightmare Alley
Med Cate Blanchett och Bradley Cooper

Nightmare Alley är en kommande film av Guillermo del Toro med Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara, Willem Dafoe, Ron Perlman, Toni Collette, David Straithairn och Richard Jenkins. Filmen blir Guillermos första försök med film noir och handlar om en tankeläsare som drömmer om ett bättre liv bort från tivolilivet. Guillermo har tidigare sagt filmen inte kommer innehålla några övernaturliga grejer som många av hans tidigare filmer haft. Nightmare Alley ska ha premiär den 3 december. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Ikea och Swedish House Mafia har kollektion på gång
Har inte helt oväntat med musik att göra

Ikea har slagit sina påsar ihop med gruppen Swedish House Mafia och kommer den här månaden att släppa en kollektion som ska göra det lättare att producera, spela och lyssna på musik hemma. Ambitionen är att göra musikskapandet tillgängligt för fler. James Futcher som är Creative Leader på IKEA of Sweden säger följande: "Vi på IKEA är glada över att nu kunna berätta om vårt samarbete med Swedish House Mafia. Tack vare deras gedigna kompetens inom musikproduktion hoppas vi tillsammans kunna demokratisera kreativitet och musikproduktion så att ännu fler får chansen att bli mer kreativa hemma." Swedish House Mafia säger: "Såväl vi som IKEA ville ta ett kliv ut ur vår komfortzon och skapa något nytt och fräscht tillsammans: Ett samarbete mellan musikskapare och experter på livet hemma. För oss var det viktigt att samarbeta med någon som delar vår vision om att göra det möjligt för alla att skapa musik hemma. Som kreatörer och producenter förstår vi också vikten av en hemmastudio samt de behov och utmaningar som många framtida artister och kreatörer möter just där hemma." Tumnagel
35.5°
+
Bobby Green
0

XPeng börjar sälja elbilen P5 i Kina
Här får vi oss en genomgång

XPengs senaste modell heter P5 och den visades upp på Shanghai Auto Show i april. Nu börjar bilen säljas i Kina och den erbjuds i smakerna 460G, 460E, 550G, 550E, 550P och 600P. Prislappen ligger mellan 25.000 och 35.000 dollar. Instegsversionen har ett batteripack på 55,9 kWh och en räckvidd på 46 mil, dock enligt NEDC-cykeln. Toppversionen har batteripack på 71,4 kWh och det ska ge en räckvidd på 60 mil (NEDC). På tillvalslistan finns bland annat en projektor och en skärm som mäter 42 tum när den rullats ned, så att man kan chilla och kolla på film från baksätet. De första leveranserna till kunder i Kina ska ske i slutet av oktober. Bilen ska även säljas i Europa men måste genomgå tester för detta först. Tumnagel
38.1°
+
Bobby Green
0

Utsläpp från olika länder och industrier har rapporterats för lågt
Det säger iallafall Al Gores Climate Trace

Ett ny oberoende organisation som ska spåra all världens utsläpp från varje land, industrianläggning och kraftverk har nu i måndags offentliggjort sina resultat och det är inga goda nyheter. Projektet hittade stora skillnader mellan utsläpp som rapporterats till FN från 1992 och deras egna uppskattningar av hur mycket som egentligen släppts ut. Climate TRACE använder sig av satellitdata, maskininlärning och AI för att bedöma hur mycket utsläpp som sker globalt. Man vill med denna satsning att allmänheten ska få en "radikal insyn" i hur mycket som faktiskt släpps ut. Tanken är att detta ska ge FN, ideella organisationer och regeringar mer användbar data för att lättare kunna minska utsläppen. Projektet, som bland annat stöttas av Al Gore, RMI, TransitionZero och WattTime, ser också att många länders siffror som rapporterats till FN faktiskt stämmer. De upptäckte dock också att bland länder som lämnar in hur mycket deras olje- och gasproduktion släpper ut kan de faktiska mängderna vara dubbelt så mycket i verkligheten än vad som rapporterats. Climate TRACE upptäckte också att mer än en miljard ton koldioxidutsläpp inte har räknats med tidigare då många länder inte har några krav att dela med sig av siffrorna för olje- och gasproduktion regelbundet. Uppdatering: Rubrik som klargör att det handlar om att de utsläpp som rapporterats av vissa länder varit för låga. Det handlar alltså inte om att uppgifter om utsläpp totalt sett rapporterats för lågt. Tumnagel
32.8°
+
Hugo Engström
0

Politiker vill stoppa Instagram för barn
Projektet har tagit emot hård kritik sedan i mars

Vi skrev igår om hur Facebooks Instagram, enligt deras egna undersökningar, inte är särskilt bra för psykiska hälsan hos ungdomar. Nu får företaget kritik från politiker i både USA och Storbritannien för att ha fortsatt sin utveckling av Instagram för barn under 13, samtidigt som de visste om dessa problem. Flera amerikanska politiker har i ett gemensamt brev till Mark Zuckerberg vädjat om att företagets ska lägga ner projektet med Instagram för barn under 13. Politiker i USA har nu också inlett en utredning av Facebooks hemlighetsmakeri kring deras undersökningar som gjorts på unga för att se hur Instagram påverkar deras psykiska hälsa. Instagram för barn har fått kritik från föräldrar, barnsäkerhets-grupper och politiker sedan projektet avslöjades i mars i år. Tumnagel
55.1°
+
Hugo Engström
0

Disney gör remake av Flight of the Navigator
Tidsresenär hänger med ett lustigt rymdskepp

Deadline rapporterar att Disney planerar att göra en ny version av scifi-filmen Flight of the Navigator som nu har 35 år på nacken. Flight of the Navigator handlar om den unge tidsresenären Joey som reser från 1978 till 1986 och där slår sig samman med det smarta, och lite lustiga, rymdskeppet Max. Exakt vad som kommer att förändras i den nya versionen av filmen är inte känt men det verkar som om huvudrollen den här gången kommer att spelas av en tjej. När den nya versionen av Flight of the Navigator är klar är det tänkt att den ska visas på Disneys streamingtjänst Disney+. Här ovan hittas trailern för originalet från 1986. Tumnagel
38.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

80 miljoner år gammalt dinosaurieben hittat i Skåne
Tillhörde antagligen en liten växtätande dinosaurie

Kristianstadbladet rapporterar att en turistande familj från Nederländerna har hittat ben från en liten dinosaurie som tros ha levt i Skåne för 80 miljoner år sedan. Det handlar om ett skenben som hittades när familjen letade efter fossiler vid Åsens fältstation i skånska Näsum. Familjen tog först med sig det några centimeter långa benet hem till Nederländerna men kontaktade sedan fältstationen. Efter att det ansetts vara en viktig upptäckt analyseras benet nu i Lund. Amatörpaleontolog Filip Lindgren som driver Havsdrakarnas hus och Åsens fältstation säger till TT om fyndet: "Just landlevande fossil, lämningar efter det är det mest exklusiva man kan hitta här. Varje pusselbit är värdefull, nu fick vi något vi inte sett tidigare." Det har tidigare gjorts fynd av tänder, kotor och några fingerben från landlevande dinosaurier vid Åsens fältstation. Exakt vilken dinosaurieart det nu hittade skenbenet tillhör vet man inte ännu. Troligtvis kommer det från ett ungdjur i någon av arterna i släktet Ceratopsier, ett släkte av växtätande dinosaurier som kunde bli allt från en till nio meter långa. Vill ni kolla in hur det lilla benet som hittades i Skåne ser ut så kan ni hoppa vidare på länken nedan. Tumnagel
45.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Kolla in trailern för Among the Stars
Ny dokumentärserie om rymden på Disney+

Här kommer trailern för den kommande dokumentärserien Among the Stars som börjar sändas på Disney+ nästa månad. I serien kommer vi att få följa NASA-astronauten Chris Cassidy inför, under och efter hans, antagligen, sista rymdresa till den internationella rymdstationen ISS. På ISS var Cassidy befälhavare för Expedition 63 och gjorde bland annat flera så kallade rymdpromenader när han hjälpte till med att reparera ISS instrument Alpha Magnetic Spectrometer. Among the Stars består av sex avsnitt och börjar sändas på Disney+ 6 oktober. Tumnagel
38.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Microsoft säger hejdå till lösenord
Om man hellre vill logga in på andra sätt

Microsofts vision om en framtid utan lösenord har nu tagit ytterligare ett steg på vägen. Det är nu möjligt för användare att helt välja bort möjligheten att logga in med hjälp av ett traditionellt lösenord på sina Microsoft-konton. Istället för lösenord vill Microsoft att deras användare loggar in på Microsoft-konton med hjälp av appen Microsoft Authenticator, den biometriska inloggningsfunktionen Windows Hello, en fysisk säkerhetsnyckel eller via SMS- och epost-verifikation. Användare som vill koppla bort sina Microsoft-konton från traditionella lösenord behöver först länka sitt konto till Microsoft Authenticator-appen. Därefter får de logga in på sitt konto på account.microsoft.com, välja avancerade säkerhetsalternativ och där sedan välja bort lösenords-alternativet. Tumnagel
47.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Volta Trucks får in 37 miljoner euro till
Har nu över 2500 stycken förhandsbeställningar

Volta Trucks har precis avslutat ytterligare en investeringsrunda och där fick man in 37 miljoner euro. Den största delen stod amerikanska Luxor Capital och företagets första externa investerare, Byggmästare Anders J Ahlström, valde att öka sitt innehav. Volta ska ha fått in över 2500 stycken förhandsbeställningar (ordervärde på över 600 miljoner euro) på den helt eldrivna lastbilen Zero som är planerad att börja testas och utvärderas av kunder i mitten på nästa år. Fullskalig produktion väntas dra igång i slutet av 2022. Tumnagel
41.1°
+
Bobby Green
0

Hearth and Home-uppdateringen ute nu i Valheim
Dags att snygga till husen

Idag släpps den första stora uppdateringen till Valheim och uppdateringen har fått smenamnet Hearth and Home. Som namnet på uppdateringen kanske avslöjar så är det mycket fokus på husen som byggs i spelet och spelare kommer ha möjlighet att använda nya material för att bygga sina bostäder samt kunna bygga ut köken med saker som kryddhyllor och annat för lite extra gött digitalt vikingakäk. Uppdateringen har släppts och är tillgänglig precis nu. Ovan har ni en trailer för uppdateringen och nedan har ni en längre video där utvecklarna pratar om nyheterna. Tumnagel
41.4°
+
André Stray
0

Första nya BRM P15 är klar
16 cylindrar som varvar till 12.000

Imorgon och fram till den 19:e äger Goodwood Revival rum igen. Där kommer British Racing Motors (BRM) att visa upp sin nya P15 som vi skrev om i våras. Precis som originalet från 1953 har den en V16-motor på bara 1,5 liter som har ett varvstopp på hela 12.000. Effekten är närmare 600 hästar. Det kommer att bli tre stycken exemplar och alla är byggda för att fira företagets 70-årsjubileum. Tumnagel
44.9°
+
Bobby Green
0

Arkane undersöker prestandaproblem i Deathloop på PC
Låg fps trots bra hårdvara

Deathloop släpptes i tisdags till PS5 och PC. PS5-versionen fungerar finfint, men PC-versionen verkar vara lite strulig. På Steam är betyget blandat och en stor del av klagomålen är att prestandan då spelare rapporterar om låg fps trots att de sitter på kraftfull hårdvara. Utöver detta ska det uppstå mikrohack när man spelar med mus och tangentbord, vilket inte är något problem när man spelar med handkontroll. Arkane skriver i en tråd på Reddit att utvecklarna är medvetna om problemet och jobbar på en fix. När denna kommer släppas är för tillfället okänt, men Arkane kommer hålla spelare uppdaterade. Tills dess är det bara att gilla läget med mikrohacken samt sänka grafikinställningarna. Tumnagel
37.2°
+
André Stray
0

Tennisen planerar att införa tidsregler för toalettbesök
Efter allt för långa sittningar i US Open

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att tennisorganisationen ATP nu planerar att införa ett regler för hur länge en spelare ska kunna ta ett avbrott för att gå på toaletten under pågående match. Frågan ska ha aktualiserats under den nyligen spelade tennisturneringen US Open då grekiske Stefanos Tsitsipas i två matcher ska ha lämnat tennisplanen för att ta toabesök som tog sju respektive nästan åtta minuter. Detta ledde till irritation och protester från både motspelare och publiken under matcherna. ATP hoppas ha toalettreglerna på plats tills nästa säsong drar igång. Hur långa toabesök som då som kommer att tillåtas finns det dock inga uppgifter om än så länge. I klippet ovan kan ni kolla in hur brittiske Andy Murray reagerade när Stefanos Tsitsipas drog iväg till toaletten under ett viktigt skede i deras match, en match som Tsitsipas till slut vann med setsiffrorna 3 - 2. Tumnagel
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lucid Air Dream Edition får EPA-rating på 83,6 mil
Inte illa!

Nu är det bekräftat att U.S. Environmental Protection Agency (EPA) har gett den helt eldrivna bilen Lucid Air Dream Edition en EPA-rating på 83,6 mil på en laddning. Detta gäller om bilen har 19-tumsfälgarna, kör man på 21 tum så sjunker räckvidden istället till 77,3 mil. Köper man en Air Dream Edition Performance får man nöja sig med en räckvidd på 75,8 mil med 19-tummare och 72,5 mil med 21-tummare men det kanske är helt okej ändå. Air Grand Touring tar sig 83 mil på en laddning, något som sjunker till 75,4 om man kör på de större fälgarna. De första leveranserna av Air ska ske innan året är slut. Tumnagel
51.7°
+
Bobby Green
0

Det här är IKEAs nya gamingserie
Skapad tillsammans med ROG

Det är nog många som sitter och spelar på IKEA saker redan i dag eftersom de erbjuder helt ok och prisvärda stolar och bord. Men nu tar de ett större kliv in i gamingvärlden tillsammans med ROG. Prylarna som nu kommer till Sverige har sålts i Kina och Japan sedan i våras. Självklart erbjuder man stolar och bord. Man erbjuder faktiskt en hel drös. Två bord finns, ett enklare som heter Utespelare som kostar 995 kronor och ett mer avancerat som heter Uppspel som kostar från 4795 kronor. Det senare är höj och sänkbart och kommer börja säljas i januari. Det säljs även utan bordsskiva för 4000 kronor. Fyra stolar kommer också. Huvudspelare kostar 495 kronor, Utespelare kostar 995 kronor, Matchspel kostar 1295 kronor och Gruppspel kostar 2495 kronor, den senare kommer i januari. Förutom dessa finns ett antal tillbehör, en nackkudde, en mussladdshållare, musmattor, ringbelysning och mobilhållare är några av sakerna. Det finns även vitrinskåp och en håltavla som man kan sätta upp saker på. Prylarna är kanske snäppet mer IKEA än gaming men det behöver ju inte vara dåligt. Tumnagel
53.0°
+
Roger Åberg
0

Project Taara har börjat beama data med laser i Afrika
Alphabet X laserprojekt skickade 700TB data över Kongofloden

För ungefär ett år sedan berättade Alphabet X, före detta Google X, att de dragit igång Project Taara, ett projekt som använde laser för att skicka data via en sändare och en mottagare. Nu meddelar Alphabet X att man lyckats skicka data cirka 5 kilometer, över Kongofloden som skiljer de båda länderna Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville åt. Datan som sänds via Project Taaras laser kan skickas med hastigheter på upp till 20 Gbps, något som dock är beroende lite på väderförhållandena under sändningen. Under sina tester skickade Project Taara 700TB data över Kongofloden på 20 dagar, data som i teorin skulle räcka för att kunna visa en match från Fotbolls-VM i HD 270.000 gånger, skriver Alphabet X i ett blogginlägg. Project Taara använder sig av teknik från Free Space Optical Communications (FSOC) som Google ursprungligen utvecklade till de nu skrotade projekten Project Loon, som skulle beama internet från ballonger till jorden, och Project Titan, som skulle beama internet från drönare som drevs av solkraft. Tumnagel
40.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Aretha Franklins Respect är världens bästa låt
Svänger fortfarande bra

250 stycken musiker, kritiker och branschfolk har sagt sitt och efter en omröstning stod det klart att Aretha Franklins Respect är världens bästa låt. På plats nummer två hittar vi Public Enemys Fight the power och på plats tre Sam Cookes A change is gonna come. På 20:e plats hittar vi Robyn med Dancing on my own. Hela listan med 500 stycken låtar hittar ni på länken nedan. Vilken är världens bästa låt enligt dig? Tumnagel
81kg
+
Bobby Green

Årets julknäcke från Leksands smakar glögg
Inte knäck

För mig är det vörtbröd som gäller på jul men många äter även knäckebröd. Leksands presenterar nu årets julknäcke och det ska smaka glögg. Brödet har fått smak av de klassiska smakerna pomerans, kanel och nejlika och det börjar säljas från och med vecka 43. En förpackning är på 220 gram och kostar runt 20 kronor. Förutom glöggknäcket släpps även de klassiska julbröden Julknäcke Original och Tre kullor Julkryddor och Vört. Tumnagel
83kg
+
Bobby Green

Nu finns Stauning Rye på Systembolaget
Ung whisky från Danmark

Stauning är ett whiskymärke från Danmark. Nu har deras Stauning Rye släppts på Systembolaget och den ska fungera lika bra som den är eller i drinkar. Företaget grundades av nio stycken vänner som alla har en passion för whisky, men ingen kunskap om hur man producerar den. Målet har dock alltid varit att göra whisky i världsklass. Stauning Rye är av klassisk amerikansk stil med 51% råg och 49% korn. Alex Munch som är en av grundarna till Stauning Whisky säger följande: "Vi tråkar inte ut vår whisky med lång lagring på fat för att uppnå en viss ålder. Whisky som inte har något att dölja vågar visa sig naken för världen. Vi är bara intresserade av modernisering om det ger vår whisky en bättre karaktär, annars håller vi fast vid den gamla traditionen. Vi eldar under våra kopparpannor, vi golvmältar lokal säd och använder torv från Jylland. Vi producerar småskaligt. Det vi däremot inte gör är att lagra ihjäl vår whisky, vi vill att fatkaraktären ska addera men inte ta över alla subtila smaker i vår new make. Det är lite som med het sås, rätt mängd förhöjer smaken men blir det för mycket brinner det mest i munnen." Du hittar whiskyn på länken nedan. För en flaska på 70 centiliter får man betala 599 kronor. Tumnagel
89kg
+
Bobby Green

Volvo och Casca släpper skor
Inspirerade av XC40 Recharge

Den 22 september är det World Car Free Day och för att uppmärksamma detta har Volvo tillsammans med skotillverkaren Casca tagit fram ett par skodon. Dessa ska vara inspirerade av den helt eldrivna modellen XC40 Recharge och har då alltså en klassisk skandinavisk design. Tio procent av sulan ska vara tillverkad av återvunna däck och ovansidan av återvunna PET-flaskor. Ett par blir dina för 168 dollar. Tumnagel
72kg
+
Bobby Green

Arket och Tretorn släpper nytt samarbete
Regnkappor och accessoarer

Arket och Tretorn presenterar nu ett nytt samarbete som består av en funktionell och minimalistisk kollektion med regnkappor och accessoarer. Och det finns grejer till alla i familjen, även hunden. Inspirationen kommer från gamla fiskarparkas och robusta regnkappor. Anna Teurnell som är Designchef hos Arket säger följande: "Det nordiska klimatet kan vara mycket oförutsägbart, men det hindrar inte nödvändigtvis människor från att leva sina liv och att vara ute i naturen så länge de har lämpliga kläder. Den här kollektionen firar regnkläder genom att ta med beprövade element från klassiska plagg och integrera dem i nya stilar för den moderna familjen." Allt släpps den 7 oktober och priserna sträcker sig från 200-1500 kronor. Tumnagel
92kg
+
Bobby Green

Ny serie magra ostar från Arla
Släpps vecka 39

Arla presenterar nu en serie med näringsrika magra hårdostar. De ska ha ett högt innehåll av protein, kalcium, vitamin B12 och zink. Tre olika varianter erbjuds och två av dessa kommer även som färdigskivade. Släpps i butik vecka 39. Bonusklipp nedan. Tumnagel
71kg
+
Bobby Green

Saturnus presenterar årets glögg
Snart är det jul igen!

Den första snön har fallit i Sverige och snart är det dags att börja koka glögg, typ. Nu presenterar Saturnus deras glögg för i år och det är alkoholfria Vintermojito som kan drickas både kall eller varm. Kanel, ingefära, kardemumma och pomerans ska blandas med smakerna limejuice och mynta. Kommer på 50-centilitersflaska till dagligvaruhandeln från och med slutet av oktober. Något pris har vi tyvärr inte fått än. Tumnagel
95kg
+
Bobby Green

Nu kan du sitta på en nallebjörn
Från sofacompany

Nallebjörnar är ju mysiga, det vet ju alla. Nu kommer Sofa Company med stora nallebjörnar för oss som kanske inte vågar kela med en i soffan. Nu finns några av deras produkter i ett tyg som är teddyliknande och som finns i den karamellbruna på bilderna. Soffan heter Paula och har plats för tre och kostar 11.999 kronor och den divanliknande soffan heter Rose och kostar 7999 kronor. Fåtöljen heter Otis och kostar 4999 kronor och Puffen heter No.9 och kostar 1499 kronor. Tumnagel
94kg
+
Roger Åberg

Emirates lanserar VR-app
Kolla in deras första klass-svit

Flygbolaget Emirates har lanserat en VR-app för alla dem som är intresserade av att ta sig en närmare titt inuti Emirates kabiner innan det är dags att flyga. I appen kan användaren ta del av hur det ser ut i Emirates så kallade sviter på deras flygplan samt hur det det ser ut i första klass. För många är det antagligen så nära man kommer dessa upplevelser om man inte är beredd att langa upp en herrans massa tusenlappar eller bonuspoäng, något som krävs för att testa på den äkta varan. Emirates VR-app går att använda med Oculus Rift och går att ladda ner gratis från Oculus Store. Här ovan hittas en trailer för Emirates nysläppta VR-app. Tumnagel
80kg
+
Wille Wilhelmsson

Biograf Rigoletto öppnar med nytt koncept
Har nu 18-årsgräns

Den 30 september öppnar den anrika biografen Rigoletto på Kungsgatan i Stockholm upp återigen med ett helt nytt koncept. Nu kommer man förutom bio ha bistro och bar och det sistnämnda gör att man inför 18-årsgräns på stället. Till din film kommer du här alltså att kunna få både mat och alkoholhaltig dryck och eftersom den första filmen som visas är nya Bond-rullen No Time To Die kanske en Dry Martini passar bra, eller en Heineken. Biljetter till de första visningarna släpps imorgon. Tumnagel
183kg
+
Bobby Green

Nya Michelin-stjärnor till sverige
Fyra nya restauranger fick plats i guiden

Årets Guide Michelin har släppts och i den kan man se att fyra svenska restauranger har fått nya stjärnor. Restaurangerna som nu kan flasha med en stjärna är Aira i Stockholm, Project i Göteborg, Äng i Tvååker och Hotell Borgholm på Öland. Den enda restaurangen i Sverige som tidigare hade tre Michelin-stjärnor, Frantzén i Stockholm, fick behålla dessa i årets guide. Enligt guiden finns det nu en trestjärnig, fyra tvåstjärniga och 14 enstjärniga restauranger i Sverige. Tumnagel
109kg
+
Frode Wikesjö

Swedish House Mafia och The Weeknd teasar
Släpper snart låten Moth to a Flame

Ryktena kring en låt från Swedish House Mafia och The Weeknd stämde och på årets MTV Video Music Awards visade man följande teaser inför låten Moth to a Flame som väntas släppas snart. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av @swedishhousemafia Tumnagel
90kg
+
Bobby Green