m
Audi tar sitt första stora kliv in i den eldrivna framtiden
Foto: Bobby Green

Audi tar sitt första stora kliv in i den eldrivna framtiden
Jag har provkört e-tron

Bil / Feature

Audi spottar ur sig många nya bilar hela tiden men den här är troligtvis den mest intressanta på länge. Man har använt sig av namnet e-tron tidigare och A3 Sportback e-tron är en av dem som begåvats med detta epitet. Men i det fallet handlar det om en laddhybrid, modellen som man bara kallar för e-tron som behandlas här är en ren elbil och Audis första stora satsning på detta som ensam drivkälla. A3:an försvinner ur sortimentet och e-tron blir från och med nu synonymt med rena elbilar. Den här suven är alltså först ut och jag har tagit mig en provtur. Se detta som en kort provkörning, för det var precis vad det är. För att riktigt lära känna bilen, hur det är att ladda den och hur det är att leva med den krävs ett betydligt längre test. Men nedan kommer i alla fall mina första intryck av hur Audis framtid kommer att se.

Första intryck

Åh, en Audi! Den som är bekant med Audis nya bilar kommer att känna igen sig ordentligt, och inte bli besviken. Här finns inget framtidstrams med leviterande mittkonsol, ögonskanning innan du kan köra iväg eller ratt du svänger med genom att tänka. Allt är precis som i en vanlig bil, vilket är bra. Min uppfattning är att köpare av elbilar bara vill byta ut hur bilen tar sig framåt, inte vad som uppfattas som en bil. Den ska se ut som vilket annat som helst i trafiken, varken mer eller mindre. Och det är precis vad e-tron gör. Den ser ut som modellen som inte finns - Q6. En blandning mellan en Q5 och en Q7. Jag tror att det här är ett smart drag från Audi och det som kommer att sälja bilen. För sälja kommer den att göra. Många är det som har väntat på att tyskarna ska släppa på sina fördämningar och leverera elbilar som kan konkurrera med Tesla. e-tron är först ut.

Laddning och räckvidd

Det här är den viktigaste punkten när det kommer till den här bilen. Hur långt kommer man på en laddning och hur lång fika måste jag ta när den väl ska laddas? Ett känsligt område såklart, då många anser sig behöva minst 100 mils räckvidd och sen ska det gärna ta tio minuter att ladda fullt. Riktigt där är vi inte än. Audis siffror när det kommer till dessa saker är heller inga kioskvältare direkt. Räckvidden anges till 40 mil enligt WLTP-körcykeln. Det är en bit helt klart men nästan också det man minst förväntar sig av en bil som har ett såpass stort batteripack.

Om man helt plötsligt råkar befinna sig på en laddstation som kan erbjuda laddning med 150 kW:s styrka ska man kunna tanka upp till 80 procent på omkring en halvtimme. När man inte kör några långturer laddar man troligtvis oftast hemma över natten. Där gäller upp till 11 kW via laddsystemet Compact som är standard. Nästa år kommer man även att erbjuda laddning med upp till 22kW om bilen är utrustad med en extraladdare. Detta sker då via hemma-laddningssystemet Audi Connect. Då tar det 3,5 timme att få fullt batteri igen. Om man kombinerar detta system med ett elstyrningssystem kan man även se till att bilen endast laddas när elen är som billigast. Man ska även om man har solpaneler kunna bestämma att bilen endast laddas med ström från dessa.

Vid lanseringen av e-tron kommer kunderna ha tillgång till cirka 80 procent av alla offentliga laddningsstationer i Europa. På dessa tankar man bilen med RFID-kortet e-tron Charging Service eller via en QR-kod i sin smarta telefon. Man registrerar sig för tjänsten innan och sen är det bara att tanka loss i det landet man nu befinner sig, en samlingsfaktura dimper ner i brevlådan varje månad. Nästa år lanseras även funktionen Plug & Charge. Den innebär att bilen kan auktorisera sig själv vid laddstationerna vilket gör att inget kort längre behövs.

Körkänsla

Det kan ta lite tid att vänja sig vid att köra en elbil. Men är man van vid automatväxlade bilar brukar det fastna ganska så snabbt. När man väl har fått till känslan brukar det vara väldigt behagligt att köra, just för att man slipper flytta foten till bromspedalen så ofta. Elbilarna ser nämligen till att regenerera ström när man släpper gasen eller bromsar, och på så vis får man en rätt så kraftig "motorbroms" som i vissa fall kan göra att det är det enda sättet man bromsar på om man har lite flyt i trafiken. Tillverkarna gör på lite olika vis här och det Audi har valt att göra är att man via paddlarna bakom ratten justerar hur mycket eller hur lite bilen ska regenerera. Jag fick dock inte till det riktigt som jag ville ha det här. Jag vill kunna ställa in detta så att bilen bromsar ganska så rejält när jag släpper gasen, och på så vis endast styra med högerfoten. När du släpper gasen vid högre hastigheter här bromsar inte bilen till utan den "coastar" istället. När farten sänks om du exempelvis närmar dig en rondell så börjar regenereringen och bilen saktar in. Det här är också såklart en vanesak och inställningsfråga, men när jag labbade runt blev det dock aldrig så som jag vill ha det. Vilken "nivå" man har på själva funktionen är även oerhört svårt att se, och visas endast med en yttepytteliten vit prick på instrumentpanelen. Jag vill ha det minst lika tydligt som när man via den adaptiva farthållaren ställer in avståndet till bilen framför. Över 90 procent av alla inbromsningar ska kunna användas för att ladda batteriet i bilen och det är bara vid nödinbromsningar på över 0,3g som skivbromsarna används. Tack vare "brake by wire" så laddas batteripacket även när man bromsar med den vanliga bromspedalen.

Exteriör

Det första man lägger märke till när det kommer till e-tron är att den inte ser ut som en elbil. Visst, den saknar avgasrör där bak men såna är ju bara fejkade även på fossilbilar i dagsläget. Men den har en "grill" i fronten och inget annat konstigt som sticker ut. Jo, backspeglarna. Testbilarna var utrustade med nyheten "Virtuella backspeglar" som Audi hävdade att de var först med på marknaden. Tji fick dem av Lexus som lanserade detta i september, dock endast i Japan men ändå. Först är först! Dessa kostar 18.800 kronor extra och det kan man ju tycka är herrejösses-dyrt men man får faktiskt lite bang for the buck. Förutom det senaste inom teknik som man kan skryta om så minskar de luftmotståndet en hel del och så är de smartare än konventionella speglar. Trots att OLED-skärmarna på dörren är i minsta laget enligt mig (7 tum) så ser kameran minst lika mycket som en vanlig spegel, eller mer. Den har även night vision vilket gör att man enklare upptäcker saker när det är mörkt, något som den "dumma" spegeln inte klarar av. Det tog ett tag att vänja sig vid placeringen då jag hela tiden kom på mig själv med att titta på kameraarmen och inte skärmen, men det här är precis som allt annat en vanesak.

I övrigt kan man se från månen att det här är en Audi. Snygga strålkastare och läckra bakljus med en ljusramp som löper över hela baken likt den på A7. Laddporten hittar man på vänster sida och man öppnar den genom att trycka bredvid loggan som finns där. Det sitter en likadan lucka på andra sidan och i denna kan man också få ett ladduttag om man vill. Det kostar 5.500 kronor extra och kan vara skönt om man ska ladda vid en trottoar eller av någon anledning vill kunna ladda även från höger sida.

Interiör

Även här känner alla Audi-åkare igen sig. Snyggt, propert, gediget. Kvalitet genom allt även om jag inte blev helt blown away. Grejerna är bra och det är härlig känsla i knappar och reglage, men det förväntar man ju sig också av en bil i den här prisklassen. Skärmen för instrumenten fungerar bra och visar det man behöver, och det finns några olika teman att välja mellan. Infotainmentsystemet i mitten är av senaste snitt med pekkänslig skärm där man måste trycka till lite för att det ska hända något. Blir som väntat fingersmetig efter cirka fem sekunder, så medtag putsduk. Några fysiska knappar finns dock kvar under den nedersta skärmen. I den översta skärmen kan man få fram lite information om bilen och jag hade väntat mig en uppsjö av intressanta elbilsgrafer, staplar, scenarion och annat nördigt. Men icke. En tråkig vy där du ser dit batteris nivå är allt du får. Var är alla körcykler och smarta tips på hur man ska köra mer effektivt jämfört med hur man körde igår? Lite tråkigt att man inte får leka med såna här saker, men det kanske inte köparna vill? Vad man dock får om man klickar i den fetaste Bang & Olufsen-stereon är ljud i toppklass. Det här systemet ska tydligen vara grymt på att separera alla instrument i en låt och på så vis få det att låta som om du var på en intim konsert. Vi testade med ett par olika låtar och jisses så bra det lät. Måste upplevas helt enkelt.

Stolarna är som väntat bekväma och har helt rätt inställningsmöjligheter. Man sitter högt och bra utan att få lastbilskänsla. I baksätet kunde jag enkelt sitta bakom mig själv och det känns som att det finns bra med plats här även om man skulle åka en längre sträcka. Bagagerummet är så stort som man väntar sig av biltypen och laddsladdarna kan man lägga i den lilla lådan som finns under locket där fram. Bilen bygger på MLBevo-plattformen som så många andra så det är alltså ingen ny elbilsplattform som tagits fram här. Det är bekvämt för Audi såklart, men hade plattformen varit konstruerad på ett annat vis kanske man hade kunnat få ner hela drivlinan mer och på så vis fått ett till bagageutrymme under huven.

Avslutning

Instegsversionen som man kallar för Base kommer att kosta från 885.000 kronor. Ett steg upp hittar vi Proline som kostar från 954.000 kronor. För denna finns det ett leasingavtal man kallar för Business lease och för det får man betala cirka 9.995 kronor per månad. Förmånsvärdet är från cirka 2.975 kronor netto. Proline advanced blir det dyraste alternativet och för den får man betala från 1,1 miljon kronor. Här kan du se vad de olika utrustningspaketen innebär. En sak som säkert många kommer att bli glada av att se på tillvalslistan är dragkrok för 7.200 kronor extra. Bilen får dra upp till 1,8 ton.

e-tron är det första i en lång rad eldrivna bilar från Audi. Dyr, men den kommer att sälja bra ändå. Vi får snällt vänta ett tag innan Audi kommer att erbjuda elbilar som Svensson (eller ja, de som brukar köra Audi) kommer att ha råd med. Men 2025 ska man ha inte mindre än tolv stycken rena elbilar i utbudet så vid den tiden kanske det finns något för alla? Tills dess kommer många e-tron att rulla på gatorna, för det är en bra bil. Inte bäst på något i den här genren men den kommer från en erfaren tillverkare som kan det här med att bygga bil. Kan den angivna räckvidden hålla sig korrekt när folk börjar använda bilen som folk gör är det kanon. Ett problem kommer att vara tiden det tar att ladda. Köper man en sån här bil så vet man ju dock förutsättningarna, och anpassar sig efter dem. Vet du att du ska åka långt får du planera din körning innan, annars kanske det räcker med att ladda över natten varje dag efter jobbet. Självklart vill man ju att det ska gå snabbt men möjligheterna att göra det hemifrån finns inte riktigt än så då får man helt enkelt acceptera läget. Elbils-entusiasterna som propagerat för eldrift i många år har säkert mängder med tips för den som ligger vaken om nätterna och har räckviddsångest, och jag tror att när man väl har köpt sig en elbil så lägger man upp det hela på det viset som passar en bäst själv.

Fakta Audi e-tron

Motor: En elmotorer på vardera axel, sammanlagt 402 hästkrafter, 664 Newtonmeter. Systemeffekt 300 kW.
Batteripack: 95 kWh, litiumjon.
Drivning: Fyrhjulsdrift.
Prestanda: 0-100 km/h på 5,7 sekunder. Toppfart 200 km/h.
Räckvidd: Över 40 mil enligt WLTP-cykeln.
Mått: Hjulbas 2,92 meter, längd 4,9 meter, bredd 1,93 meter, höjd 1,61 meter, vikt 2.400 kilo, förbrukning 295 Wh/mi.
Pris: 885.000 kronor.

Läs mer
2017 röster Är du sugen på en e-tron?
40.7°
0

Audi tar sitt första stora kliv in i den eldrivna framtiden

Jag har provkört e-tron

Mortal Kombat släpps digitalt 21 maj
Dags för slagsmål!

Mortal Kombat hade premiär på HBO Max i USA 23 april, men snart är det dags för oss i resten av världen att se filmen. Filmen kommer släppas digitalt 21 maj och kommer kunna köpas och hyras där man kan köpa och hyra filmer. Är ni valet och kvalet om ni ska se filmen eller ej så kan det vara intressant att veta att den inte fått allt för bra kritik, men verkar ändå vara bättre än Mortal Kombat från 1995. Men å andra sidan. Vem fan bryr sig. Vill man se filmen är man nog fullt medveten om att det inte kommer vara någon Oscars-rulle. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.0°
+
André Stray
0

QuakeCon 2021 hålls digitalt i augusti
Skippar fysiskt event i år igen

2020 blev det ingen ordentlig QuakeCon-fest, men i stället anordnades lite digitala festligheter. Och samma verkar gälla i år. I ett Twitter-inlägg skriver anordnarna att årets upplaga av spelfesten kommer hållas online från 19 till 21 augusti. Specifikt hur schemat kommer se ut lär vi få reda på några veckor innan eventet, men förvänta er en hel del spelstreams och lite trevliga nyheter. Tumnagel
37.1°
+
André Stray
0

Alexas röst kan vara avslöjad
Kommande bok om Amazon säger att det är Nina Rolle

Vem som står för rösten i Amazons smarta assistent Alexa kan nu vara avslöjat då det enligt journalisten och författaren Brad Stone är röstskådespelerskan Nina Rolle som gör rösten till den smarta assistenten. Det är i sin kommande bok "Amazon Unbound" som Stone säger sig ha lyckats ta reda på vem Alexas röst faktiskt tillhör. Varken Amazon eller Rolle har dock än så länge bekräftat att Stones uppgifter stämmer och vi får väl se om de småningom gör det. Här nedan kan ni lyssna på när Nina Rolle gör rösten i en reklamfilm för det enorma köpcentrumet Cherry Creek North i Denver. The Verge skriver om detta: "You can absolutely hear Alexa’s reassuring tones in Rolle’s voice. Or, to be more precise, you can absolutely hear where Alexa’s reassuring tones come from when listening to Rolle." Tumnagel
36.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

The Mandalorian släpps som flipperspel
Där Baby Yoda kan kontrollera kulorna med elektromagneter

Flipperspelstillverkaren Stern släpper nu nya flipperspel som har hämtat sin design från Star Wars-serien The Mandalorian. "The Mandalorian Pinball" släpps i tre olika modeller där Premium- och Limited-modellerna försetts med ett litet extraflipper uppe i spelets högra hörn. Dessa både versioner är även försedda med elektromagneter som låter en modell av Grogu, aka Baby Yoda, låsa fast ett antal flipperkulor som sedan kan släppas i en multiball-funktion. Limited-versionen, som bara släpps i 750 exemplar och syns längst ut till höger på bilden ovan, har även försetts med designdetaljer som ska efterlikna mandalorianerna rustningar i beskarstål. Flipperspelen går att köpa nu och en Pro-modell kostar 6200 dollar medan Premium-modellen kostar 7800 dollar och Limited-versionen går för 9200 dollar. Tumnagel
39.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Xiaomi inte längre svartlistat av USA
Fritt fram för Xiaomi att göra affärer i landet igen

Nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi inte längre är svartlistad i USA, något som innebär att amerikaner återigen kan börja göra affärer med företaget. Det var i januari som Xiaomi svartlistades i USA efter att det amerikanska försvarsdepartementet ansåg att Xiaomi var kontrollerat av den kinesiska militären. Kort efter det stämde Xiaomi USA och företagets både grundare hävdade då att de kontrollerade 75 procent av rösträtterna i Xiaomi och att det inte fanns några kopplingar till den kinesiska militären. USA upphävde efter stämningen Xiaomis svartlistning tempoärt i mars och nu ser det alltså ut som om detta blir permanent enligt Bloombergs källor. Tumnagel
37.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

The International kommer till Stockholm i år
10 till 15 augusti

Den stora Dota 2-turneringen, The International, skulle ske i Stockholm förra året men blev som bekant aldrig av på grund av den här coronagrejen. Nu har Valve bestämt sig för att göra ett nytt försök och hålla turneringen i Stockholm. Gruppspelsmatcherna kommer hållas mellan den 5 till 8 augusti. Själva huvudturneringen kommer köra igång den 10 augusti och pågå fram till den 15 augusti. Hur Valve kommer göra med publik och sådant återstår att se när turneringen närmar sig och den globala situationen ser ut. Någon gång under juni månad hoppas Valve kunna ge tydligare besked kring detta. Tumnagel
39.3°
+
Frode Wikesjö
0

Genesis visar kombi anpassad för oss européer
Det här är G70 Shooting Brake

Hyundais lyxigare märke Genesis är på väg till Europa, vilket man berättade för en vecka sedan. Då sa man att man skulle börja med modellera G80 och GV80 och att man sedan skulle börja sälja G70 och GV70. Men redan så här en vecka senare så visar man upp en ny modell som enbart är skapad för den europeiska marknaden. Det handlar om en kombiversion av G70 som man inte kallar för kombi utan för shooting brake. Med modellen vill Genesis visa att man menar allvar med sin ankomst till vår del av världen. Kombin kommer att ha exakt samma mått som sedanen men kommer att svälja mer last, 40 procent mer enligt Genesis. Genesis kommer till Europa senare i år och första länderna ut är Tyskland, Storbritannien och Schweiz. Tumnagel
38.8°
+
Roger Åberg
0

Här är ett handsfree-fodral som sätts på handleden
Om du vill använda händerna till något annat

Den japanska ehandlaren Thanko har börjat sälja ett mobilfodral som gör det möjligt att fästa mobiltelefonen på armen, något som gör att användaren frigör den handen där mobilen vanligtvis hålls. Det kan till exempel vara intressant om man behöver hålla i sig med en hand när man åker buss eller tunnelbana samtidigt som man vill pilla på sin telefon. Det kanske även kan vara användbart om man vill kolla på telefonen samtidigt som man cyklar eller inte vill besudla sin telefon med baciller när man går på toaletten. Anordningen går att vinkla upp och ner i 270 grader och mobilen som fästs i hållaren kan roteras i 360 grader. Thanko vill ha 1980 yen för mobilhållaren vilket motsvarar cirka 150 kronor. Tumnagel
36.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Spelmedier tar en titt på Ratchet & Clank: Rift Apart
Ser lovande ut!

Förtittar på kommande Ratchet & Clank: Rift Apart har börjat dyka upp på nätet. Spelmedier som IGN, GameSpot samt Game Informer har fått en liten förtitt på spelet och delar med sig av det de fick se i klippet ovan samt nedan. Ratchet & Clank: Rift Apart släpps till PlayStation 5 den 11 juni. Tumnagel
38.4°
+
Frode Wikesjö
0

1 juni lättas restriktionerna något
Krogar får ha öppet lite längre bland annat

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en pressträff idag att de restriktioner som införts i samband med pandemin kommer att lättas något 1 juni. Lättnaderna i restriktionerna innebär bland annat att publiktaket för inomhusarrangemang med anvisade sittplatser höjs till 50 personer. För arrangemang utan anvisade sittplatser kvarstår dock taket på 8 personer. För utomhusarrangemang utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 deltagare. Med anvisade sittplatser: 500 deltagare. Dessutom kommer restauranger få ha öppet till 22:30 och kunna servera alkohol fram till klockan 22:00. Vidare kommer kollo- och lägerverksamhet för barn åter kunna arrangeras. För tävlingsarrangemang, som till exempel motionslopp, höjs deltagartaket till 150 idrottsutövare. även Nöjesparker ska kunna öppnas den 1 juni. På pressträffen idag sades det även att Sverige ska kunna återgå till ett normalläge, och lyfta bort samtliga restriktioner och smittskyddsåtgärder, i september. Tumnagel
41.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ser sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Indiana Jones-trilogin släpps snart i UHD
Se nya trailers för de tre Indiana Jones-filmerna

De tre Indiana Jones-filmerna kommer snart släppas i 4K UHD med Dolby Vision samt HDR-10 vilket ju är kalas. Så inför de tre Indiana Jones-filmerna ska släppas för hemvideo kan man ju kolla in de tre Indiana Jones-filmernas trailers i denna trevliga upplösning. Tydligen så var Steven Spielberg själv involverad i uppskalningsprocessen för att se att de tre Indiana Jones-filmerna såg vettiga ut även i UHD. Förutom den nya upplösningen kommer nysläppet av de tre Indiana Jones-filmerna inte innehålla några nya bonusgrejer. Släppet för de tre, och enda, Indiana Jones-filmerna kommer släppas den 8 juni. Tumnagel
39.6°
+
Frode Wikesjö
0

Respawn nerfar Spitfire och Bocek i Apex Legends
Nu är det roliga över

Nionde säsongen i Apex Legends drog nyligen igång och introducerade det nya vapnet Bocek. Den nya pilbågen har varit rätt populär sedan säsongsstarten då den är rätt kompetent när det kommer till att dela ut skada och att man kan bära med sig rätt många pilar utan att de tar upp allt för mycket plats i den virtuella ryggsäcken. Nu är det roliga över då Respawn har gjort justeringar på pilbågen som gör den lite mindre kraftfull. Ändringarna som gjorts är att pilar som träffar kroppen tar 60 i skada, ner från 70, och det tar lite längre tid att spänna bågen. Även med Deadeyex27s Tempo kommer uppladdningstiden öka en aning. Mängden pilar du kan bära med dig går ner från 48 till 28. Även maskingeväret Spitfire har åkt på lite ändringar. Skada från skott har gått från 19 till 18 och kapaciteten lila- och guld-magasin har gått från 55 till 50 skott. Detta är förstås tråkigt för alla, eller kanske bara jag, som tyckt att Spitfire och Bocek varit en riktigt köttig kombo i spelet och måste nu hitta någon ny OP-kombo. Vafan. Detta är inte de enda ändringarna som levererats med den nya patchen utan det har även skett lite buggfixar som uppstått i Arena-läget som bland annat att matcher numera tar slut när hela motståndarlaget lämnar matchen. Sedan ska det ha skett en rad stabiliseringsfixar och att karaktärsmodeller laddar in snabbare i lobbyn. Samtliga ändringar hittar ni här nere till vänster. Tumnagel
38.1°
+
André Stray
0

Ford ansöker om patent på teknik för att visa annonser i bilar
Visar reklam utmed vägarna i bilens infotainment-system

Idag är de flesta moderna bilar försedda med kameror och nu har Ford ansökt om patent på ett system som skulle kunna använda dessa kameror för att visa reklam i bilar. I patentet "Billboard Interfaces for Vehicle Displays" beskriver Ford ett system där bilens kameror snappar upp annonser från reklamskyltar som bilen kör förbi och sedan visar dessa i skärmarna som finns i inuti bilen. Patentet innehåller också teknik som gör det möjligt för reklamtavlan att innehålla till exempel en länk till olika erbjudanden som bilisten sedan kan klicka sig vidare till. Det lär antagligen dröja ett tag innan teknik som denna letar sig in i våra bilar men att biltillverkare redan har börjat tänka i de här banorna betyder antagligen att det är något som vi kan få vänja oss vid i framtiden. Tumnagel
3.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu går det att handla med NFT:s på eBay
Köp digitala konstverk, samlarkort och annat

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att eBay nu som första större ehandelstjänst kommer att tillåta handel med så kallad NFT:s, Non-Fungible Token. Det innebär att det är fritt fram att sälja digitala konstverk, samlarkort och annat NFT-relaterat som bara existerar i digital form. Handeln med NFT:s har exploderat det senaste året och en del NFT-verk har sålts för miljontals dollar. Köparen av en NFT får alltså inte något sorts fysiskt objekt av det som köps utan istället handlar det om äganderätten till digitala grejer som oftast går att betrakta helt gratis på nätet och andra platser. I klippet här nedanför kan ni kolla in när Wall Street Journal förklarar vad en NFT är och lite om handeln med dessa. Tumnagel
32.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Bose släpper hörapparat
Ljudföretaget utökar sin verksamhet

Ljudföretaget Bose ger sig nu in på marknaden för hörapparater genom att släppa sin första riktiga hörapparat vilken man gett namnet "SoundControl Hearing Aids". Bose hörapparat fungerar som traditionella hörapparater men har en tillhörande app där användaren själv kan ställa in olika ljudnivåer och andra inställningar så att hörapparaten bättre kan anpassas för en specifiks användares hörselproblem. Hörapparaten drivs av traditionella batterier som används i andra hörapparater och ett batteri ska räcka i cirka fyra dagar för fjorton timmars användning om dagen. Det kommer inte gå att lyssna på musik eller ta emot samtal via Bose SoundControl Hearing Aids utan den är helt dedikerad till att bara fungera som en hörapparat. Bose SoundControl Hearing Aids är godkänd som hörapparat av det amerikanska läkemedelsverket FDA och kommer i USA att kosta cirka 850 dollar. Tumnagel
42.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu kan du sätta pronomen på din Instagram-profil
Rätt kön på rätt plats

Oavsett om man är ett bakåtsträvande skogsjucklo eller ej så är det här med könsidentitet rätt viktigt. Nu har Instagram anammat detta ordentligt genom att göra det lätt för användare att sätta det pronomen de vill ha utan att behöva peta in det i användarens beskrivning. Pronomen-rutan har blivit tillgänglig för användare i ett par länder, men kommer rulla ut globalt inom kort. I Sverige verkar vi få vänta ett tag till, men när det väl blir tillgängligt så kommer en ny pronomen-ruta dyka upp i profilinställningarna där vi får välja upp till fyra pronomen vi vill använda. För tillfället är det ett gäng förvalda pronomen användare kommer få välja mellan, troligtvis för att motverka missbruk och trams, men förhoppningsvis kommer det finnas alternativ som alla är nöjda med. Tumnagel
38.8°
+
André Stray
0

Philips Hue och WiZ får stöd för Matter
Kommande smarta-hem-standard

Både Philips Hue och WiZ, som båda ägs av Signify, gick i dag ut med att deras produkter kommer att släppa den nya standarden Matter när den släpps. Vi skrev om denna tidigare i dag då den bytte namn från CHIP till just Matter. I Matter ingår en hel hög med företag som nu jobbar för att göra smarta hem-saker enklare att koppla ihop med varandra. För Philips Hue innebär det att Hue Bridge kommer att uppdateras och det är mjukvaran som kommer att uppdateras så man behöver inte köpa något nytt. Uppdateringen kommer också att ske automatiskt. När den är gjort så ska det gå att koppla Hue-saker till andra prylar som stödjer standarden. Även WiZ, som också gör smart belysning, berättar att man kommer att stödja Matter, men i deras fall kommer det att krävas nya prylar. Man säger att saker som stödjer Matter kommer att finnas att köpa i september i år och att man under första halvan av 2022 kommer att ha uppdaterat alla sina produkter så att de stödjer standarden. Matter väntas lanseras under sista kvartalet i år. Tumnagel
42.4°
+
Roger Åberg
0

Press Reset är en ny bok om spelbranschen
Från författaren till Blood, Sweat and Pixels

Journalisten och författaren Jason Schreier, som 2017 släppte boken "Blood, Sweat and Pixels", släpper nu boken "Press Reset" som även den handlar om spelutveckling och spelbranschen. I boken intervjuas lång rad inflytelserika personer i spelbranschen och ser sin syn på hur branschen utvecklats och hur denna mår nu för tiden. I bokens beskrivning står bland annat: "The business of videogames is both a prestige industry and an opaque one. Based on dozens of first-hand interviews that cover the development of landmark games—Bioshock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, and more—on to the shocking closures of the studios that made them, Press Reset tells the stories of how real people are affected by game studio shutdowns, and how they recover, move on, or escape the industry entirely." "Press Reset: Ruin and Recovery in the Video Game Industry" släpptes igår och finns tillgänglig som ebok, ljudbok och i pappersformat. Priserna ligger på 12 till 40 dollar beroende på vilket format man föredrar att konsumera boken på. Vill ni läsa en recension av boken så hittas en sådan hos Ars Technica här. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Interflora lanserar Mästerflorist
Blomsterdesign från Sveriges bästa florister

Interflora lanserar nu tjänsten Mästerflorister vilken kommer att erbjuda blombuketter som designats av några av Sveriges främsta florister. Nina Lindvall, vd på Interflora, säger om den nya satsningen: "Med denna kategori vill vi visa på det mästerliga hantverkets skapande, ge våra mästerflorister samma status som konstnärer och kockar och kunna erbjuda våra kunder ett lyxigare alternativ. Det finns så oändligt mycket talang inom vår bransch och det känns så roligt att äntligen få visa och lyfta fram det även i vår onlinebutik. Vi ser också en stor efterfrågan på mer unika och exklusiva produkter" Först ut är floristen Johan Munter som till vardags arbetar på Floristkompaniet. Under det kommande året kommer ytterligare fem florister som vunnit tävlingstitlar och utmärkelser eller gjort avtryck i blomstervärlden med sin kreativitet och skicklighet att designa buketter till Interflora Mästerflorist. Buketterna finns i lite olika alternativ och priserna ligger på mellan 1300 - 4000 kronor per arrangemang. Ni kan kolla in några exempel i bildspelet här nedanför. Tumnagel
85kg
+
Wille Wilhelmsson

Lite burgartips från burgarexperter
Det är ju aldrig fel

Snabbmatsburgaren har ett rätt dåligt rykte här i Sverige, men på andra sidan Atlanten finns det en och annan hamburgeria som serverar riktigt klassiska hamburgare. Som Double Double på In-N-Out, White Castle-slidern och förstås Big Mac på McDonalds. I ett nytt avsnitt av The Burger Show får vi reda på hur vi kan återskapa dessa klassiker i våra hem och får i samma veva lite burgar-historia. Tumnagel
83kg
+
André Stray

Lys upp hemmet med tjusiga Sfär
Lite rymdig ljushållare

Är du på jakt efter en ljushållare som inte bara är tjusig, utan även visar att du är lite intresserad av Rymden™? Då kanske Sfär från JLM Form kan vara något för dig. Denna svensktillverkade ljushållare är en keramiksfär som är delad av en glasskiva som inte bara ger hållaren ett fint utseende, utan ljuset från den tända veken överförs via glasskivan och lyser upp omgivningen. Sfär finns tillgänglig via JLM Form i tre olika färger, White Sand, Dark Knight och Red Earth, och priset ligger på 995 kronor styck. Tumnagel
95kg
+
André Stray

H&M säljer vindjacka för Playstation-spelaren
Och en del andra saker till PS-kidsen

Vi missade att skriva om samarbetet mellan H&M och Playstation när det släpptes, så här kommer en liten sen update om detta. För oss fullvuxna handlar det om en vindjacka för 399 kronor som finns i svart och vitt. För småttingarna finns det en hel hög mer roliga saker, som t-shirts, bomberjackor, strumpor och massor av annat. Det mesta är riktigt snyggt och utan en massa trams. Tumnagel
92kg
+
Roger Åberg

Faith No More kommer till Sverige nästa sommar
Biljettsläpp nu på fredag

San Francisco-baserade bandet Faith No More kommer spela på Partille Arena i Göteborg torsdagen den 23 juni 2022. Konserten kommer bjuda på fyra decennier av hits och förhoppningsvis får vi höra Easy, Epic och Midlife Crisis. Biljetterna släpps nu på fredag 14 maj klockan 09:00 via LiveNation.se. Tumnagel
88kg
+
Frode Wikesjö

SJ lanserar nytt tågluffarkort
Res runt med tåg i Sverige i sommar

SJ lanserar nu en ny variant på det klassiska tågluffarkortet som kanske passar lite bättre i pandemi-tider som dessa. Med SJ:s nya tågluffarkort blir det inte möjligt att ta tåget ut i Europa men däremot kommer innehavarna att kunna resa obegränsat med SJ:s tåg i Sverige. Korten går att köpa för sju, femton eller trettio dagar och är giltiga under perioden 14 juni – 15 augusti. Lava Mahmod, ansvarig för tågluffarkortet på SJ, säger i ett pressmeddelande om det nya tågluffarkortet: "Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar." SJ:s nya tågluffarkort börjar säljas 31 maj och priserna startar på 1145 kronor. Tumnagel
312kg
+
Wille Wilhelmsson

Hotellrum med vattenrutschbana
Lyxigt värre

YouTube-kanalen Tokidoki Traveller bestämde sig för att på ett kärlekshotell i Japan där rummet har en alldeles egen vattenrutschbana. Tumnagel
89kg
+
Frode Wikesjö

Timbuktu släpper vaggvisor
Tillsammans med Mapei

Artisterna Timbuktu och Mapei släpper nu ett antal vaggvisor som de tagit fram tillsammans med producenten Pontus Winnberg samt psykologen och sömnexperten Helena Kubicek Boye, författaren bakom boken Sömnsagor. Albumet Lullabies innehåller en några vaggvisor i lite olika versioner, både på engelska och svenska, vilka man säger ska representera en modern vaggvisa. Ni hittar "Lullabies" på Spotify, Spotify Kids eller så kan ni lyssna på det direkt här nedanför. Tumnagel
49kg
+
Wille Wilhelmsson

Här är trailern för Dancing Queens
Helena Bergströms danskomedi

Nu har Netflix släppt trailern för Helena Bergströms kommande dramakomedi Dancing Queens där Bergströms dotter Molly Nutley spelar huvudrollen. Filmen handlar om den unga skärgårds-tjejen Dylan (Molly Nutley) som drömmar om en karriär som dansare. När hon väl kommer till Stockholm blir hon upptäckt men för att få medverka i en föreställning måste hon spela man, det är nämligen en dragshow-föreställning hon blivit castad till. Dancing Queens börjar sändas på Netflix 3 juni. Tumnagel
1kg
+
Wille Wilhelmsson

Oakley släpper nya sportglasögon
Ett glas som täcker näsan

Oakley har ju länge gjort snabba brillor och nu har de gjort en ännu snabbare modell. Man kallar den för Kato och som ni ser så har modellen bara ett glas utan ram som dessutom sitter över näsan. Under glaset vid näsan finns det en kudde som sitter tätt runt näsan. Man får med tre olika varianter så att man ska kunna hitta sin favorit. Skalmarna går att justera så att vinkeln på glaset mot ansiktet blir som man vill att det ska vara. Kato finns i tre varianter och kostar 3070 kronor. Tumnagel
77kg
+
Roger Åberg

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
286kg
+
Wille Wilhelmsson