27 i dag 32 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Skoda lyfter Yeti Och erbjuder två olika versioner
Skoda lyfter Yeti

Skodas lilla bergsbestigare Yeti har hunnit bli fyra år och det är alltså dags att ge den ett lyft. Ny nos, ny bak och möjligheten att välja mellan två olika versioner blir nyheterna.

Den gröna ni ser på bilderna får tilläggsnamnet Outdoor, som på Skoda-språk betyder ett lite mer ruggat utseende med mer plastdetaljer bland annat. Den vita blir istället det lite mer city-anpassade alternativet med lackade kofångare. Nytt på insidan är ratten och material- och färgvalen. För första gången i en Skoda kan man nu även utrusta sin bil med backkamera.

Motormässigt är det precis som förut, fyra dieselalternativ och tre bensinare.

Bil, Skoda, Yeti, facelift, nyhet, Frankfurt
Visa Pressmeddelande Nya SKODA Yeti – nu i två versioner

Här är första bilderna på nya SKODA Yeti. En populär bil som nu kommer göras i två olika versioner. Nya SKODA Yeti har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt i september.

För första gången någonsin kommer denna tjeckiska kompakta SUV att finnas tillgänglig i två versioner: en elegant och stilfull SKODA Yeti för stadskörning och en äventyrlig och terränggående SKODA Yeti. Båda versionerna av SKODA Yeti har ny front och nytt bakparti, nya aluminiumfälgar, fräsch inredning, nya Simply Clever-idéer, största möjliga antal praktiska funktioner och utökade kombinationer av motor och växellåda. De nya modellerna kommer att presenteras under motormässan i Frankfurt i september, och i början av 2014 kommer båda versionerna av nya SKODA Yeti att ha lanserats i Sverige.
- SKODA Yeti är en av de mest attraktiva kompakta SUV:arna på marknaden och har med bred marginal överträffat våra förväntade försäljningssiffror sedan lanseringen för fyra år sedan, säger Skodas VD Winfried Vahland. Tack vare det nya utseendet och att vi kan erbjuda modellen i två versioner, sätter vi en ny standard. Vi planerar att fortsätta vår enastående utveckling inom den här snabbt växande fordonsklassen. Yeti är ännu en hörnpelare i vår tillväxtstrategi 2018, och kommer att stärka vår position på de internationella marknaderna.

Slående utseende – nu i två versioner

En särskild nyhet är att vi för första gången kan erbjuda två separata designserier: Skodas kompakta SUV finns nu tillgänglig i ett elegant och stilfullt stadsutförande, och i ett terrängutförande för resor på landsbygden. Stora skillnader: fronten och bakpartiet, till exempel stötfångare, underkörningsskydd, sidolister och tröskellister, går att få i antingen karossens färg eller i svart plast, som på Outdoor-versionen av SKODA Yeti. Det nya frontpartiet på de båda versionerna har fått en mer horisontell betoning och är försett med en distinkt frontgrill och omgjorda strålkastare, för första gången tillgängliga som Bi-Xenonstrålkastare med integrerade LED-varselljus. I enlighet med Skodas nya designspråk är de främre strålkastarna nu fyrkantiga och sitter längre under de främre stötfångarna.

Yetis nya bakparti har fått en ny utformning. Detta omfattar bland annat en ny form på bakluckan och distinkta baklyktor i en ännu mer noggrant skulpterad C-design. Baklyktorna finns som tillval tillgängliga med LED-lampor Dessutom finns i enlighet med Skodas nya utseende två kubistiska triangulära element som komplement till den nya SKODA-logotypen. Det nya fälgprogrammet har utökats med fyra nya, attraktiva aluminiumfälgar. Det finns nu ett bredare urval av färger att välja på, inklusive fyra nya metallicfärger: ”Moon-White”, ”Jungle-Green”, ”Metal-Grey” och ”Magnetic-Brown”. Den sistnämnda finns exklusivt tillgänglig för Yeti L&K. De nya Yeti-modellerna har en ny och fräsch inredning: nya rattar med tre ekrar i sju olika varianter, nya material och mönster för stolsöverdragen och nya dekorativa lister på instrumentpanelen.

Den första Skodan med backkamera

Yeti är Skodas första modell med optisk parkeringsassistent, en bakåtriktad kamera som kan väljas som tillval. Det här är första gången som SKODA Yeti utrustas med den senaste generationens automatiska parkeringsassistent. Det nya systemet gör att Yeti kan backa, fickparkera och till och med köra ut automatiskt. Nya SKODA Yeti är också först med det automatiska lås- och startsystemet ”KESSY”.Nya SKODA Yeti har dessutom fått fyra nya Simply Clever-lösningar. Den dubbelsidiga golvmattan i bagageutrymmet är ny. Dessutom finns en löstagbar LED-lampa i bagageutrymmet, en västhållare under förarsätet och en papperskorg i sidodörren på Yeti.

En av de stora fördelar som behållits från tidigare modeller är SKODA Yetis VarioFlex-system för baksätet, som ger unik flexibilitet åt inredningen. De tre baksätena kan fällas eller tas bort enskilt. Yttersätena går att flytta över om sätet i mitten tas bort. På ett ögonblick förvandlas Yeti från femsitsig till fyrsitsig, vilket ger passagerarna i baksätet mer utrymme.

Dessutom har vi behållit funktioner som det fällbara ryggstödet på passagerarplats, de utfällbara borden på baksidan av framsätena, de många förvaringsutrymmena och de praktiska flaskhållarna. Funktionaliteten har högsta prioritet i bagageutrymmet, där det bland annat finns flera fästpunkter och infällbara krokar.Det generösa utrymmet är på nytt ett kännetecken för Yeti. Det finns ingen annan kompakt SUV där passagerarna i baksätet har lika högt i tak som i SKODA Yeti - 1 027 millimeter. Lastkapaciteten i bagageutrymmer är minst 405 liter. Om du plockar ur alla baksäten ökar volymen till 1 760 liter.

Sju moderna motorer med framhjulsdrift, fyrhjulsdrift, manuell växellåda eller DSG-låda

Du kan välja mellan fyra dieselmotorer och tre bensinmotorer i helt nya SKODA Yeti – alla med turboladdning och direktinsprutning. Motorernas prestanda varierar från 1,2 TSI på 105 hk till 2,0 TDI på 170 hk. Femte generationens framhjulsdrift eller fyrhjulsdrift med Haldexkoppling kan användas beroende på motorns specifikationer. För versioner med automatisk växellåda använder SKODA Yeti uteslutande DSG-lådor med sex eller sju växlar.

GreenLine-versionen 1,6 TDI/105 hk. med framhjulsdrift och manuell växellåda har ett CO2-utsläpp på endast 119 g/km. Detta motsvarar en förbrukning om 4,6 liter diesel per 100 km (61 MPG). Dessutom finns tre Green tec-motorer: 1,4 TSI/122 hk., 2,0 TDI/140 hk. med manuell sexväxlad växellåda och 1,6 TDI/105 hk. med sjuväxlad DSG-låda. Green tec-paketet innehåller ett Start-stoppsystem, bromsenergiåtervinning och däck med lågt rullmotstånd.

Nu finns ett ännu större antal kombinationer av motorer och växellådor. Dieselmotorn 2,0 TDI på 170 hk. finns tillgänglig med en fantastisk kombination av fyrhjulsdrift och automatisk sexväxlad, dubbelkopplad växellåda. Den framhjulsdrivna Yeti 1,6 TDI 105 hk. får nu en automatisk sjuväxlad, dubbelkopplad växellåda.

Kompromisslös säkerhet

SKODA Yeti är kompromisslös när det gäller säkerheten. Den kompakta SUV:n fick maximala fem stjärnor i krocktestet Euro NCAP 2009. Den aktiva säkerheten ökar tack vare att bilen är försedd med ESC (antisladdsystem), ABS (låsningsfria bromsar) och bromshjälp. De främre dimljusen kan förses med kurvtagingsfunktion. Nya Bi-Xenonstrålkastare med LED-varselljus gör att fordonet syns bättre och lyser upp vägen mer effektivt i mörker. På begäran finns elektronisk assistans för körning i upp- och nedförsbackar. Bland övriga alternativ märks ett elektroniskt övervakningssystem för däcktrycket.

Den elektroniskt styrda fyrhjulsdriften (femte generationens Haldexkoppling) och markfrigången på 180 mm. gör att den kompakta SUV:n är redo för all slags terräng. Den elektroniska differentialspärren EDL ger mjuka, bekväma starter och bra grepp på olika typer av vägar.

När det gäller passiv säkerhet kan Yeti skryta med upp till nio airbags. Bilbarnstolar monteras tryggt i bilens Isofix-fästen. Trepunktbälten fram med bältesträckare, höjdjustering och justerbara nackstöd gör säkerhetspaketet komplett.

Internationella framgångar

Med SKODA Yeti, det femte modellsortimentet från Skoda, kunde den tjeckiska biltillverkaren 2009 fira sitt inträde på marknaden för kompakta SUV:ar. Fram till idag har sammanlagt 263 200 SKODA Yeti sålts (30 juni 2013). Bara under 2012 levererade Skoda cirka 87 400 Yeti– en ökning med 24,3 % jämfört med föregående år. Under första halvan av 2013 skickades 41 800 Yeti till kunder världen över. I Europa, där Yeti har en marknadsandel på cirka 5 %, är modellen en av de 10 bäst säljande SUV:erna i A-klassen, och på den tjeckiska marknaden är Yeti överlägset störst. I Tjeckien byggs Yeti i Kvasiny och i Ryssland vid fabriken i Niznij Novgorod. Från och med slutet av 2013 ska Yeti även byggas i Shanghai, Kina.

Sedan lanseringen på marknaden har SKODA Yeti blivit populär hos SUV-entusiaster. Detta visas i en undersökning som genomfördes av branschtidskriften ”Auto Express”. I den här undersökningen valde 46 000 läsare i Storbritannien ut Yeti som en av de bilar kunderna var mest nöjda med.

Skoda fortsätter att lansera det mest heltäckande modellutbudet i företagets historia genom att släppa två helt nya versioner av Yeti samtidigt. Bara under 2013 kommer tjeckerna att presentera åtta nya eller helt omarbetade modeller, och fram till 2018 planerar Skoda att öka sin globala försäljning till minst 1,5 miljoner fordon per år.
40.3° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 14 aug 2013, 10:13
Skoda lyfter Yeti Och erbjuder två olika versioner
40.3°
0