11 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Skoda släpper lös nya Octavia RS Snabbaste Octavian någonsin
Skoda släpper lös nya Octavia RS

Vi har redan sett den utan maskering men Skoda har trots det lagt band på sig själva, tills idag. Nu är Octavia RS generation tre officiell. Världspremiären äger rum på Goodwood-festivalen i England den 10 juli.

Under huven kan man välja mellan två olika motoralternativ, antingen en diesel eller en bensinare. Dieseln är en turbomatad fyra på 2.0 liter och 184 hästar. Den gör 0-100 km/h på 8.1 sekunder och toppar 232 km/h. Bensinaren är också den en fyra på 2.0 liter med turbo men effekten 220 hästar istället. 0-100 km/h går med den på 6.8 sekunder och toppfarten anges till 248 km/h, vilket gör den till den snabbaste Octavian någonsin. Bränsleförbrukningen har jämfört med föregångaren sänkts med 19 procent, och start/stopp och bromskraftsåtervinning är standard. Elektronisk differentialspärr integrerad med ESC-systemet är också det standard. Manuell eller sexstegad DSG-låda går att få oavsett motoralternativ.

Till Sverige kommer bilen i augusti men några svenska priser är inte klara för tillfället.

Bil, Skoda, Octavia RS, premiär, officiell, Goodwood
Visa Pressmeddelande Nya Skoda Octavia RS – den snabbaste Octavian någonsin

Här är de första officiella bilderna på nya Octavia RS. Bilen kommer i två motoralternativ och gör 0 till 100 km/h på 6,8 sekunder med en maxfart på 248 km/h. Bilen har världspremiär på Goodwood-festivalen i England 10 juli och lanseras i Sverige i augusti.

Tredje generationens Octavia är här. Lagom till den svenska lanseringen av Octavia Combi (14-15 juli) kommer de första bilderna på modellens prestandaversion, Octavia RS. En bil med ny design och nya motorer på 220 (TSI) respektive 184 (TDI) hästkrafter. - Vår senaste modell står för hästkrafter, bränsleeffektivitet och samtidigt både emotionella och rationella värden, säger Skodachefen Winfried Vahland. Aldrig tidigare har Skoda Octavia varit så snabb och dynamisk men samtidigt rymlig, säker och komfortabel. De två helt nya motoralternativen består av antingen en tvåliters bensinmotor på 220 hästkrafter eller en tvåliters dieselmotor på 184 hästar. Bensinmotorn gör i kombination med en sexstegad manuell växellåda 0-100 km/h på 6,8 sekunder. Toppfarten 248 km/h är 6 km/h. snabbare än föregående generation. Turbodieseln gör 0-100 km/h på 8,1 sekunder och toppar 232 km/h. (med sexväxlad låda).

Jämfört med tidigare motorer har bränsleförbrukningen i nya Octavia RS sänkts med 19 procent. Start- och stop och bromsenergiåtervinning är standard. Manuell eller automatväxellåda (DSG 6-växlad) finns att få till båda motoralternativen. Modern hjulupphängning med sportdämpare är standard på nya Octavia RS och optimerar körupplevelsen och hanteringen av bilen. Octavia RS är sänkt med 12 mm. jämfört med vanliga Octavia, i kombiutförande med 13 mm. Octavia RS är byggd enligt MQB och har en nyutvecklad multilänk bakaxel. Bilen har MacPherson fjäderben fram med underliggande triangellänk. Elektronisk differentialspärr XDS är integrerad med stabiliseringssystemet ESC och kommer nu som standard. En funktion som förbättrar greppet och väghållningen samtidigt som det minimerar tendenserna till understyrning vid snabb kurvtagning. För bättre körkontroll vid svängar erbjuder Octavia RS en elektromekanisk progressiv styrning. En teknologi som innebär att föraren behöver göra mindre rattutslag för att uppnå önskad svängradie.

Designmässigt har Octavia RS fått en ny aggressivare look. Jämfört med föregående generation har bilen vuxit i längd (+88 mm., kombi +86 mm.) och bredd (+45 mm.). Hjulbasen är 102 mm. längre vilket bidrar till en kraftfullare framtoning med kortare överhäng. En serie med fyra nya lättmetallfälgar lanseras till Octavia RS, 17, 18 och 19 tums hjul, samtliga bromsok är lackerade i rött.

Framifrån domineras intrycket av den karaktäristiska grillen, de distinkta luftintagen och en ny stötfångare och nya dimljus i RS-design. Strålkastarna är nya med integrerad LED-belysning. Bakifrån är det starkaste intrycket en distinkt svart diffusor med två trapetsformade kromade utblås. Baklyktorna har den karaktäristiska C-formen med två LED lysdiodlinjer som gör att modellen ger ett precist intryck även i mörker. Interiört har nya Octavia RS fått en svart och sportig design. Nya RS-stolar och en sportratt i perforerat läder är standard. Växelspaken och handbromsen är också de läderklädda för att ge ett bekvämt och stadigt grepp. Instegslisterna och pedalerna är klädda i rostfritt stål och instrumentpanelen har en tydlig Maxidot-skärm i färg med unik RS-design. Ratten, växelspaken, instegslisterna och golvmattorna bär alla en RS-logotype.

Nya Octavia RS har inte bara hög prestanda och sportig design, bilen erbjuder också ett oslagbart utrymme. Utrymmet interiört har vuxit. Mer benutrymme och högre takhöjd i kombination med generöst lastutrymme gör Octavia RS till en prestandabil att använda i vardagen. Bagageutrymmet rymmer 590 liter i halvkombin och 610 liter i kombiversionen. Säkerheten i nya Octavia RS håller högsta nivå. Bilen har fem stjärnor i Euro NCAP med nio krockkuddar som standard. En rad aktiva säkerhetssystem finns att tillgå såsom Front Assist med automatisk nödbroms, Lane Assist, multikollisionsbroms och trötthetsvarnare. Bilen har också adaptiv farthållare och automatiskt helljus liksom Road Sign Detection som läser av trafikskyltar. Den automatisk parkeringshjälpen parkerar bilen automatiskt såväl vid fickparkering som vid stormarknadsparkering.

I Sveriger har det hittills sålts ca. 3 400 Octavia RS sedan 2001. Andra generationens Octavia RS kom 2006 och nya Octavia RS har världspremiär under ”Festival of Speed” i Goodwood England 10 juli. Svensk lansering är planerad till augusti. Svenska priser är ännu inte klara.
Skoda råkar visa upp nya Octavia RS Whoops Strax efter att Skoda gjort nya Octavia officiell råkade RS-versionen också dyka upp på nätet. Och det var faktiskt Skoda själva som råkade dela med sig lite för mycket av misstag, för RS ska nämligen inte visas upp förrän i maj nästa år. Bilderna ni kan se på länken kommer från Skodas slovakiska sajt där man i konfiguratorn online kunde får fram även Octavia RS. Som väntat ser bilen sportigare ut än standardversionen. Under locket väntas samma motor som sitter i nya Volkswagen GTI hitta ner och effekten landar troligtvis på omkring 220-230 hästar. Kanske dyker det även upp en diesel. Tumnagel
39.8°
0
Ny bild på nästa Octavia RS Lite råare Octavia i RS-kläder läckte ut för två månader sedan av Skoda själva. Nu dyker bilen upp igen, i en annan kulör och med ett lite kaxigare utseende. Det som skiljer den här bilen mot den förra som läckte är att fronte är lite fetare. Luftintagen är större och strålkastarna mörkare än någonsin. Fälgarna går också i svart och vingen är lite biffigare. Det ser alltså ut som att det kommer att komma olika exteriörpaket till bilen när den väl blir officiell. Under huven ryktas det om en effekt på 220 till 230 hästar, men vi vet fortfarande inte exakt. Det är också oklart när bilen presenteras, men det kan bli i Genève om ett par veckor. Tumnagel
38.8°
0
Nya Skoda Octavia RS presenteras den 11 juli På Goodwood Festival of Speed Vi har redan sett läckta bilder på nya Skoda Octavia och nu får vi reda på när den presenteras officiellt. Det blir på årets upplaga av Goodwood Festival of Speed som pågår mellan den 11-14 juli. Nya Octavia RS blir den snabbaste Octavian hittills och det har tidigare ryktas om att den får runt 220 hästar. Tumnagel
37.2°
0
41.6° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 5 jun 2013, 10:12
Skoda släpper lös nya Octavia RS Snabbaste Octavian någonsin
41.6°
0