m
Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!

Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!
Vi ger er den första svenska recensionen

Pryl / Feature

I förra veckan var vi på plats i Cupertino för att se vad Apple släppte för nytt. Tre telefoner är ju rätt intressant, men mest puls fick jag ändå av nya Apple Watch. Det är den första riktigt stora uppdateringen, men frågan är om en bra klocka har blivit ännu bättre!

tl;dr: Apple Watch har fått större skärm och det gör skillnad. Bästa smarta klockan just nu är värd en uppgradering om du har en tidig Apple Watch eller ett köp om du inte har hoppat på tåget.

Men vi börjar från början. Apple släppte första generationen 2015 och om man väljer att kalla den missförstådd eller inte riktigt färdig är en tolkningsfråga. Alla gick runt och letade efter Apples nya iPhone, den där saken som skulle rädda framtiden. Försäljningen av iPads var på nedåtgående och folk tänkte att iPhone snart skulle bli utkonkurrerade. Något nytt behövdes, men var det verkligen en klocka? Förväntningarna var skyhöga, men någon ny iPhone verkade det inte bli.

Samtidigt tänkte alla att detta vara en ersättare för mobilen. Det krävdes appar, men få kom och klockan var väldigt långsam så folk gick mest runt och funderade på vad man skulle ha den till. När allt kom omkring så använde man den mest till att just se vad klockan var och för att få notiser. Samtidigt släppte Apple svindyra guld-versioner och ingen förstod riktigt någonting faktiskt.

Under året har Apple släppt nya serier av Apple Watch, de har blivit snabbare, fått bättre batteritid och fler tydliga funktioner - främst inom träning. De där ringarna som skulle slutas blev fokus.

Nu släpper Apple omgång nummer fyra och det är första gången som uret ändrar form. Men det är mer till den här generationen än vad som skådar ögat. Men mer om det senare.


Serie 4 till vänster, serie 3 till höger

Större är bättre


Nya Apple Watch är större. Den version som tidigare var 42 mm hög är numera 44 mm, den som tidigare var 38 mm är numera 40 mm. Det är inte så stor skillnad och på armen märks det först om man jämför dem sida vid sida. Den stora nyheten är skärmen. Den lilla har vuxit från 563 mm2 till 740 mm2 och den stora från 759 mm2 till 977 mm2. Som ni ser har alltså nya minstingen nästanlika mycket skärm som gamla stor-klockan. Skärmen har helt enkelt sträckt ut sig och tar nu den plats den förtjänar.

Om man har en svart urtavla märker man dessutom inte alls övergången från skärm till boett om man inte lyser starkt på klockan. Det gör att urtavlan känns som att den går över hela ytan. Skärmen är av LTPO-OLED-typ (nördig beskrivning av vad det här).


Om man går riktigt nära, belyser den på rätt sätt och verkligen anstränger dig kan du se övergången. Med blotta ögat gör du det inte till vardags.

Bilden ovan är elak, eftersom den visar något som man aldrig ser, om ni förstår vad jag menar. Skärmen är helt enkelt smått magisk.

Inte rund - men inte lika fyrkantig


Apple Watch är verkligen inte rund och på sätt och vis fortfarande en fyrkantig historia, men boetten har blivit rundare och skärmen är inte längre hårt fyrkantig vilket gör att helheten känns mjukare. Jag tycker nog att Apple har hittat en bra mix mellan runt och mjukt och praktiskt. För det är mer praktiskt med fyrkantig skärm så fort det blir mer innehåll på den.

Det märks att man har lagt ner mycket tid på att verkligen använda den större skärmytan. Man har inte bara dragit upp allt och varit nöjda så utan man har gjort stora förändringar på det mesta. Framförallt har man sett till att använda de där hörnorna vilket syns tydligt på de nya urtavlorna. Men man har även ändrat på knappar och pillat på de flesta andra delar av gränssnittet för att få rätt känsla. Det är i princip två olika gränssnitt för den nya och de gamla varianterna, även om så klart mycket känns igen.

De nya urtavlorna med vatten, eld och metall är inte gjorda i en dator utan man har byggt upp stora formar i samma form som klockorna. I dessa har man sedan sprutat eld, bubblat med vatten och sedan filmat detta. Det hela är väldigt ambitiöst på ett väldigt imponerande sätt.

Mer urtavla är bättre urtavla


Tillbaka till de nya urtavlorna. Jag älskar komplikationerna på Apple Watch, de där små sakerna man har på urtavlan som berättar nödvändig information utan att man behöver gå in i appar. På den gamla versionen fanns det plats för några få, nu får man som mest in åtta olika saker. Det är så mycket att jag knappt vet vad jag ska ha i dem. Resultatet blir nästan som de stora klockorna som dykare, seglare och andra specialintresserade har och tanken här är likartad. Men istället för att ha en fast kan du göra en urtavla som är best of, en som har allt du behöver när du tränar och en när du är ute med kompisarna. Jag vet att åsikterna om dessa bland er skiftar rejält men jag gillar. En skön känsla av kontrollcenter.

Självklart finns det mindre hysteriska urtavlor också. Siri-tavlan är kvar, de där filmade finns där också och för den riktigt stressade finns det en som bara är fokuserad på att andas och stressa ner.

Större - men också tunnare


Nya Apple Watch borde vara två millimeter högre, men det är faktiskt mindre än så. Serie 3 var 38,6 respektive 42,5 mm höga och serie 4 är exakt 40 respektive 44 mm höga, så skillnaden är alltså mindre än 2 mm. Serie 3 var 33,3 respektive 36,4 mm breda, serie 4 är 34 respektive 38 mm breda så skillnaden här är också minimal. På djupet har båda versionerna tappat 0,7 mm, från 11,4 till 10,7 mm.

Enligt mina mina beräkningar så har 0,1 mm försvunnit i djup för att sensorklumpen under klockan blivit mindre. 0,6 mm har försvunnit i djup på själva boetten, som har gått från 9,7 till 9,1 mm.

Mycket mått, men hur känns det då? Jag tycker att det är större skillnad än vad man kan tro. Klockan ligger närmre och snyggare mot armen och kurvan på undersidan är mjukare. Helt enkelt mer känsla av en riktig klocka och mindre en skärm på armen.

Ny krona med känsla


Förutom skärmen så har Apple Watch alltid haft en knapp och en krona. Vad de har gjort har förändrats lite mellan versioner av operativsystemet men de har alltid sett likadana ut. En funktion som fanns tidigare som jag saknar i dag är möjligheten att "resa i tiden". När man snurrade på kronan från urtavlan förändrades tiden men också innehållet i komplikationerna. Vädret ändrades till prognosen för den aktuella tiden, kalendern ändrades och så vidare. Man kunde enkelt kolla läget några timmar fram i tiden. Det finns inte längre av någon anledning vilket är tråkigt.

Hur som helst så har man till serie 4 gjort om kronan. Som ni ser är det en gäng delar i den lilla saken. Det viktigaste är dock att den numera ger feedback när man snurrar på den. Eftersom detta inte är mekaniskt utan digitalt får man exakt feedback från det som är på skärmen. Snurrar man genom massor med kontakter kommer det ofta, snurrar man genom större saker kommer det mer sällan. Detta fungerar mycket bra och även om det inte är magiskt så ger det en skön känsla som tidigare har saknats.

Träning och hälsa är inte längre samma sak


Om målgruppen till en början, förutom fanboys, har varit oklar för Apple Watch så har den de senaste två åren varit fokuserad på de som tränar. Nu har även hälsa tittat in på allvar, men är det någon skillnad? Ja! Apple lyckas här på ett snyggt sätt rikta in sig på två olika målgrupper. De som är friska och de som är sjuka.

De friska har inte fått så jättemycket nyheter med Apple Watch 4. Saker som nya träningsformer, utmaningar och att klockan nu automatiskt känner av när man tränar kom med watchOS 5 även till äldre klockor.

De sjuka, eller de som riskerar att bli sjuka, har fått mycket nytt. watchOS 5-nyheter som att man känner av när pulsen blir oroväckande låg har fått sällskap av att klockan nu vet om man ramlar och att man kan ta EKG. I båda fallen har man rätt effektivt dödad två branscher. Att känna av fall känns rätt onödigt som pigg 40-åring, men många äldre har oroade närstående som sätter på dem hårdvara just för att märka av detta. Det är fula saker man har runt halsen som skriver "jag är gammal och snart död" i personens ansikte. Ingen vill ha det, att ha en klocka är väldigt mycket trevligare. Den andra kategorin är folk som jobbar ensamma i farliga situationer. Även här är en klocka betydligt trevligare. När man faller drar klockan upp en stor notis på skärmen. Om man inte trycker bort den så skickas ett meddelande till en lista med närstående och så ringer klockan upp 112. Till larmcentralen skickar man sedan GPS-positionen.

Den andra funktionen är att klockan kan mäta EKG. Två elektroder finns nu på klockan, en på undersidan och en på kronan. Man drar bara igång appen, håller pekfingret på kronan och väntar. När appen tycker att den har fått ut tillräckligt med information är den klar. Sedan går man in på Hälso-appen på telefonen och där kan man se sin EKG-kurva men också exportera den till PDF och skicka till läkaren. Redan innan dess har man fått svar på om man har en bra sinuskurva eller om man har störningar på den och bör uppsöka en läkare. Funktionen kommer i höst till USA och senare till Europa när den har blivit godkänd av myndigheterna här.

Fortfarande uppkopplad


Apple Watch 4 finns i två versioner, en med LTE och en utan. Eller nja, om man vill ha stålversionen kan man bara välja versionen med LTE. Hur som helst så är detta ett, i min åsikt, onödigt köp. Jag har haft detta sedan det kom till Sverige och det är en fin funktion, men knappast värt 99 kronor i månaden som Tre vill ha. Om du känner att du vill säkra dig inför framtiden då denna funktion kanske är billigare ska såklart köpa LTE-versionen, men annars inte. En bra sak är att kronan på LTE-versionen nu inte är tokröd utan bara har en diskret röd ring.

Att använda äldre klockor till att ringa med har fungerat ok, men nu har man dragit upp volymen med 50 procent. Det gör faktiskt lite skillnad, även om jag aldrig skulle gå runt på stan och prata i klockan. Hemma i soffan är det dock rätt trevligt, och när jag har testringt har de i andra ändan tyckt att det låtit som vanligt.

Dubbelt så snabb


Med varje ny serie kommer ett nytt chip. Den här gången kallar man det för S4 och det är en riktig liten goding. Till första Apple Watch kom det lite appar men de var vidriga att använda. De var så långsamma att man han ta upp telefonen innan de ens hade laddat. Med S4:an är det rejäl skillnad, även mot serie 3. Messenger är en av få appar som finns kvar och det har tidigare varit seeeeeegt att använda den. Nu laddar den konversationen i princip utan väntan vilket är fantastiskt.

Det är nu dags för app-skaparna att göra appar igen. Nu funkar det faktiskt och upplevelsen är skön, så kom igen nu! Den app som vi allra mest väntar på är Spotify. Det finns hopp om att den kommer nu när watchOS 5 släppts men jag vågar inte ta ut något i förskott. Jag har försökt få ur både Apple och Spotify ett svar på varför det dröjer eller när det kommer men de är tysta som muren.

Batteritiden håller


Apple är lite udda när de pratar om batteritid på Apple Watch. I princip överdriver ju alla alltid batteritid (mer eller mindre) och mäter den utifrån något perfekt scenario. Apple gör här tvärtom och säger att den har 18 timmars batteritid, precis som förra versionen. Men verkligheten är att man kan räkna med över två dygn, så klart lite beroende på hur man använder den. Om man är ute och löper utan telefon och kör GPS och spelar musik kan man numera göra det i 6 timmar, vilket är en timme mer än förra versionen.

Apple säljer numera armband där det på kartongen står att de är anpassade för 44 mm-versionen. Men i verkligheten fungerar det alldeles utmärkt att använda armband från tidigare serier till serie 4 och tvärtom, så om du kommer att byta upp dig och har en samling med armband fungerar de finfint.

En befriande nystart


Som ni kanske redan har märkt så gillar jag den här uppdateringen. Eller nystarten kanske. Plattformen har mognat och formen blivit bättre. Man kan så klart ha åsikter om att en klocka ska vara rund, men jag köper den kompromiss mellan form och funktion som finns med Apple Watch. Inte perfekt, men ok.

Samtidigt har innehållet och funktionerna stadigt blivit bättre. Visst går det säkert att trycka in ännu fler sensorer men jag kan inte komma på något nu som behövs. Allt kan alltid bli snabbare, men den här är tillräckligt snabb för att mitt hopp ska tändas för att app-utvecklare ska hoppa på tåget igen.

Jag vill ha appar av två anledningar. Den första är komplikationer, jag vill ha ännu fler saker jag bryr mig om snabbt tillgängligt på min klocka. Det andra är notiser med djup. När Slack och Instagram dumpade sina Apple Watch-appar så blev jag lite ledsen i ögat, det var väldigt härligt att kunna klicka på en notis och få lite mer info. Det är säkert så att inte många har använt dessa och att det har tagit onödig tid från utvecklingsteamet, men nu med serie 4 hoppas jag att det ändras. Jag har inte stora förhoppningar, men jag hoppas.

Mycket att välja bland


Det finns egentligen två basversioner av klockan, aluminium och stål. Aluminium går att få med eller utan LTE, stål kommer alltid med LTE. Både stål och aluminium finns i tre färger; silver, rymdgrå och guld. Till det finns en stor samling med band och specialversioner för Nike+ och Hermès. Man kan med andra ord vara rätt personlig.

Priserna börjar på 4795 respektive 5195 kronor beroende på storlek. Då får man aluminium utan LTE. Med LTE är priset 5995 respektive 6395 kronor. Stålversionen går loss på 7995 respektive 8595 kronor.

Ryktena säger att serie 3 inte har sålt så bra, att de flesta har valt den billigare serie 1. Jag förstår det faktiskt, skillnaderna motiverade inte riktigt prisskillnaden. Nu säljer man inte längre serie 1 men 3:an har sjunkit i pris och kostar nu 3295 respektive 3695 kronor.

Men Android då?


Google har börjat satsa på Wear OS igen och den senaste uppdateringen verkar riktigt kompetent. Qualcomm har precis släppt sin Snapdragon Wear 3100 och det lär komma betydligt härligare klockor framåt årsskiftet, så konkurrensen kommer (äntligen!) att hårdna för Apple. Men det är lite vänta och se. Tyvärr är det är inte så mycket val egentligen, i alla fall inte för de som kör Android eftersom Apple Watch bara fungerar med iOS.

Är det dags att uppgradera?


Om du har en serie 0: Ja! Verkligen. Om du använder din klocka så tycker jag att det är värt pengarna. Du kommer att få en betydligt bättre upplevelse med en större och snabbare klocka med betydligt bättre batteritid. Om du har en serie 2 eller 3 är det däremot mer tveksamt. Framförallt är serie 3 fortfarande en kompetent klocka och det du får är "bara" den större skärmen. En viktig del, helt klart, men om det är värt det är ytterst personligt.

Jag som inte har någon, ska jag köpa?


Apple Watch 4 är större, snyggare, snabbare och kompetentare. Apple levererar helt enkelt mer av allt på alla håll och kanter med serie 4. Har du inte hoppat på tåget ännu är det nog dags nu faktiskt. Tidigare har jag varit rätt tveksam till att rekommendera Apple Watch, det har varit en trevlig sak för notiser och lite annat, men kanske inte mindblowing eller något som gör att du ska slänga din vanliga klocka.

Runt serie 2 hade jag dessutom lite tröttnat, glömde jag ladda klockan hände det att den inte åkte på igen. Med serie 3 och den bättre batteritiden har det hänt ytterst sällan och nu mer serie 4 känns det som att klockan aldrig kommer att lämna min arm. Jag gillar den verkligen och det smärtar lite att mina andra vanliga klockor nog aldrig kommer att åka på igen. Den smarta klockan har helt enkelt vuxit upp och vunnit fighten.

Läs mer
49.9°
0

Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!

Vi ger er den första svenska recensionen

Nytt API till Oculus mixar ihop VR med verkligheten
Mixed reality på riktigt

Facebook har släppt ett nytt API, programmeringsgränssnitt, till sin VR-plattform Oculus där utvecklare kan låta saker från miljön användaren befinner sig i mixas in i VR-upplevelsen som spelas upp i headsetet. Ni kan se ett exempel på hur detta kan se ut i animationen här ovanför. Det nya API:et heter "Passthrough API Experimental" och ger VR-headset som är försedda med kameror möjlighet att filma och integrera det kamerorna filmar från verkligheten direkt i VR-upplevelsen. API:et som Facebook nu släpper är tänkt för utveckling och tester vilket gör att det kan dröja ett tag innan mixed reality-upplevelser kan dyka upp till Oculus kameraförsedda VR-headsets. Någon gång i slutet av året planerar Facebook att släppa "Passthrough API" till Oculus och efter det kommer det att bli möjligt för Oculus Quest 2-användare att själva ta del av det som utvecklarna nu kanske börjar skapa med detta. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon gör tv-serie av I Know What You Did Last Summer
90-talsrysare blir tv-serie i höst

Under San Diego Comic-Con 2021 meddelade Amazon att deras nya skräckserie I Know What You Did Last Summer kommer att börja sändas i oktober. Tv-serien baseras på slasher-filmen I Know What You Did Last Summer från 1996, en film som i sin tur var löst baserad på romanen med samma namn av Lois Duncan. Filmen fick även två efterföljare, I Still Know What You Did Last Summer och Ix27ll Always Know What You Did Last Summer vilka släpptes 1998 respektive 2006. Här nedan kan ni kolla in trailern till originalversionen av I Know What You Did Last Summer. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Magnethjälm kan behandla hjärntumörer
Kanske kan användas istället för strålning och kemoterapi

Forskare på Houston Methodist Neurological Institute har utvecklar en hjälm som ska användas för att behandla glioblastom, den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärntumörer hos vuxna. Under ett test av hjälmen, där patienten senare avled av andra orsaker än hjärntumören, kunde man under obduktionen se att försökspersonens hjärntumörer minskat med 31 procent efter det att han börjat använda hjälmen. Hjälmen behandlar hjärntumörerna med magnetterapi och är försedd med tre stycken roterande magneter som synes på bilden ovan. Forskarna bakom magnethjälmen säger att den i framtiden, efter godkännande av medicinska myndigheter och liknande, skulle kunna användas för att behandla hjärntumörer istället för strålnings- eller kemoterapi-behandlingar. Hur långt in i framtiden detta skulle kunna ligga nämns dock inte. Tumnagel
40.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

AI spöar människor i drönarracing
Drönaralgoritmer blir allt skarpare

Forskare på University of Zurich har utvecklat en algoritm som enligt dem gör att autonoma drönare kan flyga snabbare på en drönar-racingbana än professionella drönarpiloter klarar av. Under tester på racingbanan lät man sin AI-drönare tävla mot två professionella drönarpiloter som fått öva på den aktuella banan tidigare. Trots detta så var AI-drönaren snabbare än de båda mänskliga piloterna när man tävlade på tid mot varandra. Davide Scaramuzza, som är chef på University of Zurich Robotics and Perception Group, säger om deras drönaralgoritm: "Our drone beat the fastest lap of two world-class human pilots on an experimental race track. The novelty of the algorithm is that it is the first to generate time-optimal trajectories that fully consider the drones’ limitations." Scaramuzzas kollega Philipp Foehn lägger till: "The key idea is, rather than assigning sections of the flight path to specific waypoints, that our algorithm just tells the drone to pass through all waypoints, but not how or when to do that." Algoritmer som dessa skulle i framtiden kunna användas för att förbättra hur autonoma drönare, och kanske även andra fordon, tar sig fram på smidigast sätt, oavsett om det gäller racing eller någon lite mera praktisk typ av transport. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

LG presenterar nya true wireless-hörlurar
Med viskningläge, UV-rengöring och dongle-funktion

LG har presenterat tre nya true wireless-hörlurar i sin Tone Free-serie vilka är försedda med lite funktioner som många konkurrenter saknar. Den enklaste modellen FP5 ser ut att vara ett par någorlunda standard-hörlurar som tillsammans med sitt batterifodral ger dem en batteritid på 22 timmar utan aktiv brusreducering påslaget. De två andra modellerna, FP8 (bilden ovan) och FP9, har en batteritid på sammanlagt 24 timmar. Fodralen till dessa modeller kan även rengöra hörlurarna med UV-ljus samtidigt som fodralet som laddas. FP8:s fodral går även att ladda trådlöst vilket inte är möjligt med de två andra modellerna. FP8 är även försedd med en något som LG kallar för en viskningsfunktion. Detta innebär att en av hörlurarna går att sätta till munnen och låta användaren tala i väldigt låg röst vid telefonsamtal, något som kanske kan vara intressant om man inte vill basunera ut till hela världen vad man har på hjärtat. FP9 har en funktion med vilken man kan koppla in fodralet till en AUX-ingång på en mobil, spelkonsol eller annat och sedan låta fodralet fungera som en Bluetooth-dongle för hörlurarna. LG kommer att börja sälja sina nya Tone Free-hörlurar på marknaden någon gång den här månaden till än så länge okända priser. Huruvida de dyker upp på den svenska marknaden återstår att se. Tumnagel
36.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

John Oliver snackar boendediskriminering
Klockrent som vanligt

Klipp från veckans avsnitt av Last Week Tonight with John Oliver där John pratar om det här med försäkring boendediskriminering . Hela avsnittet av Last Weekend Tonight with John Oliver med denna rant plus typ tio minuter till hittar ni på HBO Nordic. Tumnagel
28.9°
+
Frode Wikesjö
0

TV-pirater får betala nästan 100 miljoner i skadestånd
Två personer får även krypa in i kurran

Patent- och marknadsöverdomstolen har dömt två män som anses drivit i ett pirat-tv-nätverk baserat i Norrköping till fängelse och höga skadestånd. De båda männen döms till två års respektive 1,5 års fängelse. De ska även betala ett skadestånd på 93 miljoner kronor till diverse tv-bolag. Tv-bolagen hade ursprungligen krävt de båda på 137 miljoner kronor i skadestånd men det stannade alltså på lite under hundra miljoner kronor. Skadeståndssumman är baserad på vad det skulle kostat om pirat-tv-tjänsternas användare hade köpt dessa tjänster lagligt. Tumnagel
40.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Amazon ryktas börja acceptera bitcoin som betalning
Kanske även lanserar en egen kryptovaluta nästa år

Det har börjat flyta upp uppgifter om att Amazon planerar att börja acceptera bitcoin och flera andra kryptovalutor som betalning inom en inte alltför avlägsen framtid. Enligt ryktena planerar Amazon att låta sina kunder betala med bitcoin och eventuellt en handfull andra kryptovalutor redan vid årsskiftet. Samtidigt ryktas Amazon även utveckla en egen kryptovaluta som eventuellt skulle kunna lanseras någon gång under nästa år. Om det ryktet stämmer verkar det med andra ord som om Amazon planerar att göra något liknande som Facebook har försökt göra under några års tid. Facebook presenterade 2018 kryptovalutan Libra vilken man då planerade att lanserade 2020. Så blev aldrig fallet och efter en hel del motgångar byttes namnet på valutan ut till Diem. Det senaste budet gällande Diem var att den skulle lanseras i lite mindre skala än det först var tänkt men när så kan bli fallet finns det fortfarande inga uppgifter om. Bitcoin steg över tio procent efter ryktet om att Amazon skulle acceptera valutan som betalningsmedel började spridas. Även flera andra kryptovalutor ökade kraftigt i värde efter uppgifterna. Tumnagel
35.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Audi visar upp Audi RS Q e-tron
Hoppas hybridbilen ska vinna Dakar-rallyt nästa år

Audi har visat upp ett nytt koncept på en offroad-racer som man hoppas ska kunna röna framgångar i framtida offroad-tävlingar. Man kallar konceptet för Audi RS Q e-tron och det handlar om en hybridbil. Att Audi inte valde att köra helt elektriskt berodde på de långa körsträckorna som kan förekomma i vissa offroad-lopp. Audi skriver i en pressrelease om drivsystemet på RS Q e-tron: "Audi selected a hybrid drivetrain instead of going all-electric because Dakar stages can be up to 500 miles long before detours and other unexpected events are factored in. Finding a charging station in the Saudi Arabian desert is easier said than done, and waiting for an electric car to charge isnx27t ideal in a race where every split second is important. The system relies on a TFSI engine sourced from the firmx27s now-shuttered DTM touring car program and set up to charge the 50-kilowatt-hour battery pack on-the-go. It operates between 4,500 and 6,000 rpm." Audi planerar att delta i lite olika offroad-lopp redan i år men målet är att man ska ställa upp och kanske vinna i nästa års Dakar-rally, ett race som drar igång 2 januari 2022. Tumnagel
39.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

SpaceX ska skicka NASA:s Clipper till Jupiter
Ska studera Jupiters måne Europa

Det fortsätter att trilla in prestigefyllda rymduppdrag för SpaceX och deras raketer. Nu är det klart att NASA valt SpaceX för att skicka deras Clipper-uppdrag till Jupiter. Clipper är tänkt att studera Jupiters istäckta måne Europa, en måne som man tror har oceaner av vatten under sin isyta. Går allt som det är tänkt så kommer Clipper att lyfta från jorden med hjälp av SpaceX Falcon Heavy-raket någon gång i oktober 2024. Clipper kommer inte att landa på Europa men kommer däremot att leta efter lämpliga platser att landa för framtida Europa-uppdrag, uppdrag som då kanske kommer att leta efter liv under ytan på Europa. NASA:s Europa Clipper har kostat runt 4,25 miljarder dollar att utveckla. SpaceX kommer att få 178 miljoner dollar för att rymdsätta farkosten. I klippet ovan kan ni kolla in lite mer om NASA:s Clipper-uppdrag på Jupiter. Tumnagel
39.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

BeachBot rensar stränder från fimpar
Med hjälp av bilder från Microsoft Trove

Fimpar och annat småskräp på våra stränder är inte helt ovanligt och är något som kan göra en dag på beachen lite mindre trevlig. Detta är något som det nederländska företaget TechTics tagit fast på. De har nu utvecklat en robot som är specialiserad på att identifiera och samla in fimpar som kastats på stränder. Den fyrhjuliga roboten använder sig av datorsyn för att hitta fimpar och har tränats upp med bilder som har köpts in via Microsofts tjänst Microsoft Trove. Trove är en tjänst där fotografer kan ladda upp sina bilder och mot en mindre ersättning sedan låta företag och andra använda dessa i sina maskinlärnings-applikationer. I videoklippet nedan kan ni kolla in när BeachBot plockar fimpar från stranden Scheveningen utanför Haag. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för dokumentärserien UFO
Har vi fått besök från yttre rymden?

Det har snackats en hel del om oidentifierade flygande farkoster, så kallade "UFO":s, i år efter det att amerikanska försvaret släppt flera filmer som visat upp sådana. Det har även resulterat i lite olika tv-program om UFO:n och här är trailern för ett av dessa. UFO är en dokumentärserie i fyra delar där man tittar lite närmare på UFO:n och rapporter om dessa. Man undersöker även eventuella syften som regeringar, företag och andra skulle kunna ha för att dölja en del av sanningen bakom de UFO-observationer som gjorts genom åren. UFO hade premiär på amerikanska Showtime igår men när vi kan kolla in serien på någon kanal eller tjänst som finns tillgänglig här saknas det än så länge information om. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

InSight avslöjar mer om Mars inre
Är ganska så lik Jorden

Forskare som studerat data från NASA:s stationära Mars-landare InSight har nu publicerat flera rapporter som ger oss en lite närmare inblick hur planetens komposition ser ut. Enligt datan som samlats in från cirka 35 mindre Marsbävningar, Mars motsvarighet till jordbävningar, av InSights SEIS-modul (Seismic Experiment for Interior Structure) så har Mars en liknande uppbyggnad som jorden. Datan visar att Mars skorpa antagligen går 20 - 37 kilometer ner i planeten. Den så kallade manteln fortsätter ner ytterligare cirka 1600 kilometer till en kärna har en radie på cirka 1830 kilometer. Det kan jämföras med jorden, som är cirka dubbelt så stor som Mars, som har en skorpa som sträcker mellan några kilometer (vid havsbottnar) till cirka 70 kilometer (vid bergskedjan Himalaya). Jordens mantel är cirka 2900 kilometer och omsluter jordens kärna som har en radie på 3485 kilometer. De senaste studierna av Mars inre bekräftar att Mars har en flytande kärna. Om det inuti denna finns en fast kärna, som här på jorden, krävs det dock ytterligare data och studier för att kunna bekräfta. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny teaser för S03 av What We Do in the Shadows
Dags för loppis

Det är nu ungefär bara en månad kvar tills den tredje säsongen av den trevliga vampyrserien What We Do in the Shadows släpps. Serien följer vampyrerna Nandor (Kayvan Novak), Nadja (Natasia Demetriou), Laszlo (Matt Berry) och Colin (Mark Proksch) som bor tillsammans på Staten Island. Serien är en amerikansk remake av den fenomenala filmen med samma namn. I denna tredje säsong kommer vi få se fler vardagliga tokigheter samt stifta bekantskap med ett gäng nya monster. In the third season of What We Do in the Shadows, the vampires are elevated to a new level of power and will encounter the vampire from which all vampires have descended, a tempting Siren, gargoyles, werewolf kickball, Atlantic City casinos, wellness cults, ex-girlfriends, gyms and supernatural curiosities galore. Plus, Colin Robinson is turning 100. And Nandor, faced with his own eternal-life crisis, tries to inject his life with more meaning. Will he find love or is he destined to be an immortal bachelor with 37 ex-wives? Den tredje säsongen av What We Do in the Shadows drar igång på amerikanska FX den 2 september och i Sverige kan man se serien på HBO Nordic. Tumnagel
39.8°
+
Frode Wikesjö
0

Alphabet drar igång företaget Intrinsic
Ska pyssla med mjukvara till robotar

Googles moderföretag Alphabet drar nu igång ytterligare ett företag under sitt så kallade X-paraply, divisionen där företag som Waymo (självkörande bilar), Verily (hälsa) och Wing (drönare) en gång i tiden startade. Alphabet X senaste företaget heter Intrinsic och kommer primärt att utveckla mjukvara till industrirobotar. Exakt vad Instrinsic planerar att utvecklar nämns inte men företagets vd Wendy Tan White skriver i ett blogginlägg: "Intrinsic is working to unlock the creative and economic potential of industrial robotics for millions more businesses, entrepreneurs, and developers. We’re developing software tools designed to make industrial robots (which are used to make everything from solar panels to cars) easier to use, less costly and more flexible, so that more people can use them to make new products, businesses and services." Alphabet och Google har länge varit intresserade av robotar men deras satsningar har ibland känts lite halvhjärtade. Alphabet ägde en gång i tiden Boston Dynamics, världens kanske mest kända robotföretag. Detta såldes man dock till japanska SoftBank 2017 vilka sedan sålde detta vidare till Hyundai i slutet av förra året. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för S13 av Doctor Who
Doktorn är snart tillbaka

Under årets Comic-Con bjöd BBC oss på en första trailer för den 13:e säsongen av Doctor Who. Säsongen kommer fokusera på en längre handling där varje avsnitt mer eller mindre kommer vara ett kapitel av en historia istället för då flertalet kortare enskilda historier. Exakt vad säsongen kommer handla om är fortfarande hemligt men flertalet kända ansikten har utlovats att dyka upp under säsongens åtta avsnitt. Något konkret premiärdatum för säsongen fick vi ej men någon gång senare i år ska säsongen dyka upp. Tumnagel
37.1°
+
Frode Wikesjö
0

SSC erkänner att man ljög om Tuataras hastighetsrekord
Körde inte alls över 500 km/h

Det amerikanska bilföretaget SSC uppger nu att man inte alls kom upp i hastigheter på över 500 km/h när man förra året testade sin superbil Tuatara. Efter höstens test av Tuatara uppgav SSC att denna hade kommit upp i en topphastighet på 532,9 km/h (331 mph) och en snitthastighet på 508,7 km/h (301 mph). Detta var något som många ifrågasatte och efter ett tag medgav SSC att det hade blivit något fel i videoklippen som postades på nätet. Nu uppger dock företaget att Tuataran inte alls kom upp i de hastigheter som man ursprungligen hävdade. I ett inlägg på Instagram skriver nu SSC: "If it hasn’t been made clear up to this point, we would like to acknowledge officially that we did not reach the originally claimed speeds of 331 MPH or even 301 MPH in October of 2020. We were truly heartbroken as a company to learn that we did not reach this feat, and we are in an ongoing effort to break the 300 MPH barrier transparently, officially, and undoubtedly." Varför SSC har dröjt så länge med att erkänna att man inte nådde de hastigheter som man ursprungligen uppgav framgår inte. SSC gjorde ett nytt hastighetstest med Tuatara i januari och nådde då en toppfart på 455 km/h (282,9 mph). Detta gjorde Tuataran till världens snabbaste produktionsbil, en titel den övertog från Koenigsegg Agera RS. Visa det här inlägget på Instagram Ett inlägg delat av SSC North America (@ssc_northamerica) Tumnagel
22.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Trailer för Den onda dockan-serien
Eller Chucky som den heter på engelska

Under årets Comic-Con @ Home släpptes det en första trailer för tv-serien Chucky. Serien är en fortsättning av den långlivade filmserien Den onda dockan där den elaka dockan Chucky och handlar om en homosexuell tonåring som gör konst av dockdelar för att hantera sorgen efter hans mors död. En dag hittar han dockan Chucky och sen kan man nog räkna ut resten själv. Chucky har premiär på den amerikanska tv-kanalen SyFy den 12 oktober. Tumnagel
36.2°
+
Frode Wikesjö
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
95kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
48kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
80kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
23kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
6kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
99kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-23kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg