m
Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!

Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!
Vi ger er den första svenska recensionen

Pryl / Feature

I förra veckan var vi på plats i Cupertino för att se vad Apple släppte för nytt. Tre telefoner är ju rätt intressant, men mest puls fick jag ändå av nya Apple Watch. Det är den första riktigt stora uppdateringen, men frågan är om en bra klocka har blivit ännu bättre!

tl;dr: Apple Watch har fått större skärm och det gör skillnad. Bästa smarta klockan just nu är värd en uppgradering om du har en tidig Apple Watch eller ett köp om du inte har hoppat på tåget.

Men vi börjar från början. Apple släppte första generationen 2015 och om man väljer att kalla den missförstådd eller inte riktigt färdig är en tolkningsfråga. Alla gick runt och letade efter Apples nya iPhone, den där saken som skulle rädda framtiden. Försäljningen av iPads var på nedåtgående och folk tänkte att iPhone snart skulle bli utkonkurrerade. Något nytt behövdes, men var det verkligen en klocka? Förväntningarna var skyhöga, men någon ny iPhone verkade det inte bli.

Samtidigt tänkte alla att detta vara en ersättare för mobilen. Det krävdes appar, men få kom och klockan var väldigt långsam så folk gick mest runt och funderade på vad man skulle ha den till. När allt kom omkring så använde man den mest till att just se vad klockan var och för att få notiser. Samtidigt släppte Apple svindyra guld-versioner och ingen förstod riktigt någonting faktiskt.

Under året har Apple släppt nya serier av Apple Watch, de har blivit snabbare, fått bättre batteritid och fler tydliga funktioner - främst inom träning. De där ringarna som skulle slutas blev fokus.

Nu släpper Apple omgång nummer fyra och det är första gången som uret ändrar form. Men det är mer till den här generationen än vad som skådar ögat. Men mer om det senare.


Serie 4 till vänster, serie 3 till höger

Större är bättre


Nya Apple Watch är större. Den version som tidigare var 42 mm hög är numera 44 mm, den som tidigare var 38 mm är numera 40 mm. Det är inte så stor skillnad och på armen märks det först om man jämför dem sida vid sida. Den stora nyheten är skärmen. Den lilla har vuxit från 563 mm2 till 740 mm2 och den stora från 759 mm2 till 977 mm2. Som ni ser har alltså nya minstingen nästanlika mycket skärm som gamla stor-klockan. Skärmen har helt enkelt sträckt ut sig och tar nu den plats den förtjänar.

Om man har en svart urtavla märker man dessutom inte alls övergången från skärm till boett om man inte lyser starkt på klockan. Det gör att urtavlan känns som att den går över hela ytan. Skärmen är av LTPO-OLED-typ (nördig beskrivning av vad det här).


Om man går riktigt nära, belyser den på rätt sätt och verkligen anstränger dig kan du se övergången. Med blotta ögat gör du det inte till vardags.

Bilden ovan är elak, eftersom den visar något som man aldrig ser, om ni förstår vad jag menar. Skärmen är helt enkelt smått magisk.

Inte rund - men inte lika fyrkantig


Apple Watch är verkligen inte rund och på sätt och vis fortfarande en fyrkantig historia, men boetten har blivit rundare och skärmen är inte längre hårt fyrkantig vilket gör att helheten känns mjukare. Jag tycker nog att Apple har hittat en bra mix mellan runt och mjukt och praktiskt. För det är mer praktiskt med fyrkantig skärm så fort det blir mer innehåll på den.

Det märks att man har lagt ner mycket tid på att verkligen använda den större skärmytan. Man har inte bara dragit upp allt och varit nöjda så utan man har gjort stora förändringar på det mesta. Framförallt har man sett till att använda de där hörnorna vilket syns tydligt på de nya urtavlorna. Men man har även ändrat på knappar och pillat på de flesta andra delar av gränssnittet för att få rätt känsla. Det är i princip två olika gränssnitt för den nya och de gamla varianterna, även om så klart mycket känns igen.

De nya urtavlorna med vatten, eld och metall är inte gjorda i en dator utan man har byggt upp stora formar i samma form som klockorna. I dessa har man sedan sprutat eld, bubblat med vatten och sedan filmat detta. Det hela är väldigt ambitiöst på ett väldigt imponerande sätt.

Mer urtavla är bättre urtavla


Tillbaka till de nya urtavlorna. Jag älskar komplikationerna på Apple Watch, de där små sakerna man har på urtavlan som berättar nödvändig information utan att man behöver gå in i appar. På den gamla versionen fanns det plats för några få, nu får man som mest in åtta olika saker. Det är så mycket att jag knappt vet vad jag ska ha i dem. Resultatet blir nästan som de stora klockorna som dykare, seglare och andra specialintresserade har och tanken här är likartad. Men istället för att ha en fast kan du göra en urtavla som är best of, en som har allt du behöver när du tränar och en när du är ute med kompisarna. Jag vet att åsikterna om dessa bland er skiftar rejält men jag gillar. En skön känsla av kontrollcenter.

Självklart finns det mindre hysteriska urtavlor också. Siri-tavlan är kvar, de där filmade finns där också och för den riktigt stressade finns det en som bara är fokuserad på att andas och stressa ner.

Större - men också tunnare


Nya Apple Watch borde vara två millimeter högre, men det är faktiskt mindre än så. Serie 3 var 38,6 respektive 42,5 mm höga och serie 4 är exakt 40 respektive 44 mm höga, så skillnaden är alltså mindre än 2 mm. Serie 3 var 33,3 respektive 36,4 mm breda, serie 4 är 34 respektive 38 mm breda så skillnaden här är också minimal. På djupet har båda versionerna tappat 0,7 mm, från 11,4 till 10,7 mm.

Enligt mina mina beräkningar så har 0,1 mm försvunnit i djup för att sensorklumpen under klockan blivit mindre. 0,6 mm har försvunnit i djup på själva boetten, som har gått från 9,7 till 9,1 mm.

Mycket mått, men hur känns det då? Jag tycker att det är större skillnad än vad man kan tro. Klockan ligger närmre och snyggare mot armen och kurvan på undersidan är mjukare. Helt enkelt mer känsla av en riktig klocka och mindre en skärm på armen.

Ny krona med känsla


Förutom skärmen så har Apple Watch alltid haft en knapp och en krona. Vad de har gjort har förändrats lite mellan versioner av operativsystemet men de har alltid sett likadana ut. En funktion som fanns tidigare som jag saknar i dag är möjligheten att "resa i tiden". När man snurrade på kronan från urtavlan förändrades tiden men också innehållet i komplikationerna. Vädret ändrades till prognosen för den aktuella tiden, kalendern ändrades och så vidare. Man kunde enkelt kolla läget några timmar fram i tiden. Det finns inte längre av någon anledning vilket är tråkigt.

Hur som helst så har man till serie 4 gjort om kronan. Som ni ser är det en gäng delar i den lilla saken. Det viktigaste är dock att den numera ger feedback när man snurrar på den. Eftersom detta inte är mekaniskt utan digitalt får man exakt feedback från det som är på skärmen. Snurrar man genom massor med kontakter kommer det ofta, snurrar man genom större saker kommer det mer sällan. Detta fungerar mycket bra och även om det inte är magiskt så ger det en skön känsla som tidigare har saknats.

Träning och hälsa är inte längre samma sak


Om målgruppen till en början, förutom fanboys, har varit oklar för Apple Watch så har den de senaste två åren varit fokuserad på de som tränar. Nu har även hälsa tittat in på allvar, men är det någon skillnad? Ja! Apple lyckas här på ett snyggt sätt rikta in sig på två olika målgrupper. De som är friska och de som är sjuka.

De friska har inte fått så jättemycket nyheter med Apple Watch 4. Saker som nya träningsformer, utmaningar och att klockan nu automatiskt känner av när man tränar kom med watchOS 5 även till äldre klockor.

De sjuka, eller de som riskerar att bli sjuka, har fått mycket nytt. watchOS 5-nyheter som att man känner av när pulsen blir oroväckande låg har fått sällskap av att klockan nu vet om man ramlar och att man kan ta EKG. I båda fallen har man rätt effektivt dödad två branscher. Att känna av fall känns rätt onödigt som pigg 40-åring, men många äldre har oroade närstående som sätter på dem hårdvara just för att märka av detta. Det är fula saker man har runt halsen som skriver "jag är gammal och snart död" i personens ansikte. Ingen vill ha det, att ha en klocka är väldigt mycket trevligare. Den andra kategorin är folk som jobbar ensamma i farliga situationer. Även här är en klocka betydligt trevligare. När man faller drar klockan upp en stor notis på skärmen. Om man inte trycker bort den så skickas ett meddelande till en lista med närstående och så ringer klockan upp 112. Till larmcentralen skickar man sedan GPS-positionen.

Den andra funktionen är att klockan kan mäta EKG. Två elektroder finns nu på klockan, en på undersidan och en på kronan. Man drar bara igång appen, håller pekfingret på kronan och väntar. När appen tycker att den har fått ut tillräckligt med information är den klar. Sedan går man in på Hälso-appen på telefonen och där kan man se sin EKG-kurva men också exportera den till PDF och skicka till läkaren. Redan innan dess har man fått svar på om man har en bra sinuskurva eller om man har störningar på den och bör uppsöka en läkare. Funktionen kommer i höst till USA och senare till Europa när den har blivit godkänd av myndigheterna här.

Fortfarande uppkopplad


Apple Watch 4 finns i två versioner, en med LTE och en utan. Eller nja, om man vill ha stålversionen kan man bara välja versionen med LTE. Hur som helst så är detta ett, i min åsikt, onödigt köp. Jag har haft detta sedan det kom till Sverige och det är en fin funktion, men knappast värt 99 kronor i månaden som Tre vill ha. Om du känner att du vill säkra dig inför framtiden då denna funktion kanske är billigare ska såklart köpa LTE-versionen, men annars inte. En bra sak är att kronan på LTE-versionen nu inte är tokröd utan bara har en diskret röd ring.

Att använda äldre klockor till att ringa med har fungerat ok, men nu har man dragit upp volymen med 50 procent. Det gör faktiskt lite skillnad, även om jag aldrig skulle gå runt på stan och prata i klockan. Hemma i soffan är det dock rätt trevligt, och när jag har testringt har de i andra ändan tyckt att det låtit som vanligt.

Dubbelt så snabb


Med varje ny serie kommer ett nytt chip. Den här gången kallar man det för S4 och det är en riktig liten goding. Till första Apple Watch kom det lite appar men de var vidriga att använda. De var så långsamma att man han ta upp telefonen innan de ens hade laddat. Med S4:an är det rejäl skillnad, även mot serie 3. Messenger är en av få appar som finns kvar och det har tidigare varit seeeeeegt att använda den. Nu laddar den konversationen i princip utan väntan vilket är fantastiskt.

Det är nu dags för app-skaparna att göra appar igen. Nu funkar det faktiskt och upplevelsen är skön, så kom igen nu! Den app som vi allra mest väntar på är Spotify. Det finns hopp om att den kommer nu när watchOS 5 släppts men jag vågar inte ta ut något i förskott. Jag har försökt få ur både Apple och Spotify ett svar på varför det dröjer eller när det kommer men de är tysta som muren.

Batteritiden håller


Apple är lite udda när de pratar om batteritid på Apple Watch. I princip överdriver ju alla alltid batteritid (mer eller mindre) och mäter den utifrån något perfekt scenario. Apple gör här tvärtom och säger att den har 18 timmars batteritid, precis som förra versionen. Men verkligheten är att man kan räkna med över två dygn, så klart lite beroende på hur man använder den. Om man är ute och löper utan telefon och kör GPS och spelar musik kan man numera göra det i 6 timmar, vilket är en timme mer än förra versionen.

Apple säljer numera armband där det på kartongen står att de är anpassade för 44 mm-versionen. Men i verkligheten fungerar det alldeles utmärkt att använda armband från tidigare serier till serie 4 och tvärtom, så om du kommer att byta upp dig och har en samling med armband fungerar de finfint.

En befriande nystart


Som ni kanske redan har märkt så gillar jag den här uppdateringen. Eller nystarten kanske. Plattformen har mognat och formen blivit bättre. Man kan så klart ha åsikter om att en klocka ska vara rund, men jag köper den kompromiss mellan form och funktion som finns med Apple Watch. Inte perfekt, men ok.

Samtidigt har innehållet och funktionerna stadigt blivit bättre. Visst går det säkert att trycka in ännu fler sensorer men jag kan inte komma på något nu som behövs. Allt kan alltid bli snabbare, men den här är tillräckligt snabb för att mitt hopp ska tändas för att app-utvecklare ska hoppa på tåget igen.

Jag vill ha appar av två anledningar. Den första är komplikationer, jag vill ha ännu fler saker jag bryr mig om snabbt tillgängligt på min klocka. Det andra är notiser med djup. När Slack och Instagram dumpade sina Apple Watch-appar så blev jag lite ledsen i ögat, det var väldigt härligt att kunna klicka på en notis och få lite mer info. Det är säkert så att inte många har använt dessa och att det har tagit onödig tid från utvecklingsteamet, men nu med serie 4 hoppas jag att det ändras. Jag har inte stora förhoppningar, men jag hoppas.

Mycket att välja bland


Det finns egentligen två basversioner av klockan, aluminium och stål. Aluminium går att få med eller utan LTE, stål kommer alltid med LTE. Både stål och aluminium finns i tre färger; silver, rymdgrå och guld. Till det finns en stor samling med band och specialversioner för Nike+ och Hermès. Man kan med andra ord vara rätt personlig.

Priserna börjar på 4795 respektive 5195 kronor beroende på storlek. Då får man aluminium utan LTE. Med LTE är priset 5995 respektive 6395 kronor. Stålversionen går loss på 7995 respektive 8595 kronor.

Ryktena säger att serie 3 inte har sålt så bra, att de flesta har valt den billigare serie 1. Jag förstår det faktiskt, skillnaderna motiverade inte riktigt prisskillnaden. Nu säljer man inte längre serie 1 men 3:an har sjunkit i pris och kostar nu 3295 respektive 3695 kronor.

Men Android då?


Google har börjat satsa på Wear OS igen och den senaste uppdateringen verkar riktigt kompetent. Qualcomm har precis släppt sin Snapdragon Wear 3100 och det lär komma betydligt härligare klockor framåt årsskiftet, så konkurrensen kommer (äntligen!) att hårdna för Apple. Men det är lite vänta och se. Tyvärr är det är inte så mycket val egentligen, i alla fall inte för de som kör Android eftersom Apple Watch bara fungerar med iOS.

Är det dags att uppgradera?


Om du har en serie 0: Ja! Verkligen. Om du använder din klocka så tycker jag att det är värt pengarna. Du kommer att få en betydligt bättre upplevelse med en större och snabbare klocka med betydligt bättre batteritid. Om du har en serie 2 eller 3 är det däremot mer tveksamt. Framförallt är serie 3 fortfarande en kompetent klocka och det du får är "bara" den större skärmen. En viktig del, helt klart, men om det är värt det är ytterst personligt.

Jag som inte har någon, ska jag köpa?


Apple Watch 4 är större, snyggare, snabbare och kompetentare. Apple levererar helt enkelt mer av allt på alla håll och kanter med serie 4. Har du inte hoppat på tåget ännu är det nog dags nu faktiskt. Tidigare har jag varit rätt tveksam till att rekommendera Apple Watch, det har varit en trevlig sak för notiser och lite annat, men kanske inte mindblowing eller något som gör att du ska slänga din vanliga klocka.

Runt serie 2 hade jag dessutom lite tröttnat, glömde jag ladda klockan hände det att den inte åkte på igen. Med serie 3 och den bättre batteritiden har det hänt ytterst sällan och nu mer serie 4 känns det som att klockan aldrig kommer att lämna min arm. Jag gillar den verkligen och det smärtar lite att mina andra vanliga klockor nog aldrig kommer att åka på igen. Den smarta klockan har helt enkelt vuxit upp och vunnit fighten.

Läs mer
49.9°
0

Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!

Vi ger er den första svenska recensionen

London testar elbilsladdare som göms i trottoaren
Kräver dock att bilisten har med sig eget munstycke

London kommer nu att börja testa ett system med elbilsladdare vilka göms i trottoaren och inte tar upp någon plats ovan mark när de inte används. Systemet är utvecklat av det skotska företaget Trojan Energy och fungerar genom att bilisten själv ansluter ett munstycke till den dolda laddstationen vilket sedan även kopplas in i bilen som ska laddas. Munstycket, eller "lansen" som det kallas, påminner om en slags cykelpump och är tänkt att förvaras i bilen när det inte används. Lansen låses fast i laddstationen med hjälp av en app i mobilen och låses upp och läggs in i bilen när användaren sedan laddat klart. Än så länge finns bara fem laddpunkter installerade med Trojan Energys system i London-stadsdelen Brent. Fram till nästa år hoppas man ha installerat 150 laddpunkter i Brent och Camden. Än så länge har runt 200 elbilsägare och potentiella elbilsägare visat sitt intresse för att börja ladda sina fordon via det dolda laddningssystemet. I klippet här nedanför kan ni kolla in hur det hela är tänkt att fungera. Tumnagel
37.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Featurette för Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Kevin Feige berättar lite mer om den kommande Marvel-filmen

Nästa månad har Marvels nästa storfilm Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings premiär. Här kan ni kolla in när Marvel-chefen Kevin Feige snackar lite mer om den. Filmen handlar om kampsportsspecialisten Shang-Chi och följer även ett slags vapen som består av tio ringar. "The Ten Rings" dök upp redan i Iron Man 3 och representerade då ett brottssyndikat. Hur detta går ihop med Shang-Chis superhjältestatus får vi reda på i klippet ovan. Förutom det så visas lite andra scener från den kommande filmen. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings har premiär 3 september. Tumnagel
36.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

DeepMind skapar virtuell värld XLand där AI lär sig olika spel
XLand kan leda till att robotar blir lite smartare i framtiden

Googles AI-företag DeepMind fortsätter att träna upp sina artificiella intelligenser på olika typer av spel. Nu har företaget byggt en spelmiljö som konstant expanderas där AI:s kan få testa på att bemästra en lång rad spel. DeepMind kallar den virtuella spelmiljön XLand och där lär sig artificiella intelligenser hur de ska klara sig igenom olika spel baserat på tidigare erfarenheter. Till skillnad från en del av DeepMinds tidigare AI:s, som är specialiserade på att spela ett eller ett fåtal spel, ska artificiella intelligenser som tränas upp i XLand kunna klara av att spela olika spel som de inte har någon tidigare erfarenhet av. Enligt DeepMind har en del av deras AI-algoritmer fått testa på 3,4 miljoner unika uppgifter att lösa i de 700.000 spel som finns i 4000 XLand-världar. Det här kan leda till mer generella AI-algoritmer som skulle kunna användas av robotar och annat som skulle kunna lösa olika problem i vardagen utan att specifikt ha instruerats hur dessa ska lösas i förväg. I videoklippet nedan kan ni kolla in när DeepMinds artificiella intelligenser testas i XLands versioner av klassiska spel som till exempel King of the Hill, Hide and Seek och Capture the Flag. Tumnagel
37.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Reklamsnutt för Free Guy
Med en muskulös Ryan Reynolds

Kort reklamsnutt för filmen Free Guy där man introduceras till karaktären Dude som då är en muskulös version av Ryan Reynolds-karaktär i filmen. Tumnagel
38.1°
+
Frode Wikesjö
0

Ashirase hjälper synskadade att navigera
Inlägg i skon visar vägen

Det japanska startup-företaget Ashirase, som delvis finansieras av Honda, har tagit fram ett nytt system som ska kunna hjälpa synskadade och blinda att navigera sig fram i städer och på andra platser. Systemet, som även det heter Ashirase, består av en mobilapp och ett par vibrerande skoinlägg. Genom olika typer av vibrationer från inlägget kan användaren få instruktioner om den ska gå rakt fram eller kanske svänga åt något håll. Systemet fungerar i dagsläget med hjälp av Google Maps API vilket gör att det kan användas på de flesta platser utomhus samt på de platser inomhus, i gallerior och liknande, som Google Maps kartlagt. Ashirase planerar att släppa en betaversion av sitt system i Japan nu i höst. Någon gång under nästa år hoppas man kunna lansera det hela kommersiellt. Man siktar på en abonnemangsmodell där Ashirase kan komma att kosta 2000 - 3000 yen i månaden, motsvarande cirka 150 - 240 kronor/månad. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

En trailer för S05 av La casa de papel
Första delen av S05 då

Money Heist, eller La casa de papel, lider mot sitt slut och den femte säsongen kommer bli seriens sista. Nu har vi fått en trailer för denna säsong och den trailern kan du kolla in ovan. Säsongen kommer bli en en lite uppdelad säsong där den första delen kommer ha premiär 3 september medan den andra delen släpps 3 december. Har ni inte kikat på serien tidigare så finns alla tidigare avsnitt tillgängliga via Netflix. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Polisen på Hawaii testar polisrobothundar
Ska hålla koll på hemlösa

Nyhetsbyrån AP rapporterar att ännu en polismyndighet har börjat testa att använda Boston Dynamics robothund Spot som polishund. Det är polisen på Hawaii som har införskaffat en Spot. Den har man börjat använda i en tältstad med hemlösa vilken byggts upp i närheten av flygplatsen på Honolulu. Robothunden används bland annat för att upptäcka boende i tältlägret som kan ha feber för att förhindra smittspridningen av covid-19. Roboten ska även ha använts för att genomföra förhör med boende i tältlägret som smittats av covid-19. Polisen på Hawaii är inte först med att använda Spot som polishund. Amerikanska polismyndigheter började redan 2019 undersöka möjligheten att använda Spot i polisarbete. Förra året köpte polisen i New York in Spot-robotar för att testa dessa i deras verksamhet. Detta försök lades dock ner tidigare i år, bland annat för att delar allmänheten ansåg att robothunden var för dystopisk. Tumnagel
36.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Historielektion om SNES-emulering
Eftermiddagsnörderi

Under andra halvan av 90-talet började folk koda emulatorer som kunde emulera Super Nintendo. Flertalet olika emulatorer utvecklades samtidigt om här ger Modern Vintage Gamer en liten historielektion om just denna spännande tid. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Apple dominerar tabletmarknaden
Nästan en tredjedel av alla tablets som säljs är iPads

Analysföretaget IDC har släppt en ny rapport för tabletförsäljningen för årets andra kvartal. Precis som tidigare är det Apple som säljer mest tablets och under förra kvartalet såldes det sammanlagt 12,9 miljoner iPads. Det ger Apple 31,9 procent av tablet-marknaden vilket är ungefär lika mycket som de 32,1 procent man hade under kvartal två 2020. Samsung kniper andraplatsen i tablet-ligan då de levererade 8 miljoner tablets under kvartal två, något som ger företaget en marknadsandel på 19,6 procent. På övriga platser på IDC:s topp-5-lista över tablet-tillverkare Lenovo (4,7 miljoner), Amazon (4,3 miljoner) samt Huawei (2,1 miljoner). Har en en tablet? Svara gärna på vår enkät nedan. Tumnagel
40.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Ny trailer för Venom: Let There Be Carnage
Peppen!

Sony har släppt en rykande färsk trailer för Venom: Let There Be Carnage och denna kan ni kika på ovan. I filmen får vi än en gång träffa Eddie Brock, spelad av Tom Hardy, som den här gången får stifta bekantskap med Cletus Kasady, även känd som Carnage, och av trailern att döma ser det hela rätt lovande ut. Venom: Let There Be Carnage har premiär 22 oktober. Tumnagel
39.2°
+
André Stray
0

Hot Toys visar upp tjusig Batman: Arkham Origins-figur
Åker direkt upp på önskelistan

Batman: Arkham Origins är kanske inte det bästa av Arkham-titlarna men dräkten, eller rustningarna, Läderlappen bär i spelet är ändå rätt feta. Hot Toys har nu visat upp en ny Batman-figur som baseras på karaktärsmodellen i spelet, mer specifikt XE-dräkten från expansionen Cold, Cold Heart, och som ni ser på bilderna ovan och under är det en rätt detaljerad och rejäl figur som är ungefär 30 cm hög. Priset är lite oklart och det finns en risk att den kan vara rätt svår att få tag på, men förhoppningsvis kommer den säljas där Hoy Toys-figurer säljs vanligtvis. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

Google har skapat tidskristaller
Genombrott för kvantdatorer

Forskare på Googler har tillsammans med forskare på Stanford, Princeton och flera andra universitet lyckats skapa en så kallad tidskristall i en något som kan få stora effekter för hur vi bland annat kan komma att använda kvantdatorer i framtiden. Tidskristaller är ett slags fysiskt system där objektet är både stabilt och förändrande under vissa tidscykler utan att göra åt någon energi. Quanta Magazine skriver om tidskristaller: "The time crystal is a new category of phases of matter, expanding the definition of what a phase is. All other known phases, like water or ice, are in thermal equilibrium: Their constituent atoms have settled into the state with the lowest energy permitted by the ambient temperature, and their properties don’t change with time. The time crystal is the first “out-of-equilibrium” phase: It has order and perfect stability despite being in an excited and evolving state." Forskare föreslog 2012 att tidskristaller existerade och nu verkar Google ha lyckats skapa sådana. Det här kan vara ett av de stegen som behövs för att vi någon gång ska kunna använda kvantdatorer för att lösa verkliga problem och skapa nya tekniska lösningar inför framtiden. Det kan till exempel handla om "scifi-grejer" som teleportation, warp-hastighet och liknande såväl som satt bygga evighets-reaktorer som inte kräver något bränsle. Det Google nu lyckats med kan ses som ett slags bevis på att det går att skapa tidskristaller. Det kommer dock antagligen att dröja ett tag innan vi kan få se hur det kan komma att användas rent praktiskt. I klippet ovan hittas en lite äldre video där youtubern Joe Scott snackar lite mer om tidskristaller. Tumnagel
43.1°
+
Wille Wilhelmsson
0

Apple plockar bort antivaxx-Tinder från App Store
Blir inget sprut utan spruta

Apple har nyligen tagit lite ansvar och plockat bort appen Unjected från App Store. Det är en dejtingapp där folk som av själviska, ignoranta eller envisa skäl inte vill ta vaccin kunde träffa varandra och smitta varandra i fred. Efter Apples granskning av Unjected ansåg bolaget att appen bröt mot butikens regler kring desinformation, specifikt gällande spridning av falskheter kring Covid-19. Bland annat hävdar appens beskrivning att folk som tagit vaccinet kan sprida någon form av negativa effekter till folk som inte tagit vaccin. Utöver det ska skaparna kringgått App Stores granskningsprocess, vilket också är en ordentlig ajsingbajsing. Även om Apple styrt upp situationen hos sig så finns Unjected fortfarande tillgänglig via Google Play Store, men hur länge den får stanna kvar där återstår att se. Tumnagel
44.1°
+
André Stray
0

Äldre android-versioner stängs ute från Googles tjänster
Kan bli problem om du inte uppdaterat din telefon på tio år

Google har meddelat Android-användare som kör väldigt gamla versioner av Android att de snart inte längre kommer att kunna logga in på Googles tjänster via sin mobiler om de inte uppdaterar mobilens operativsystem. Det är användare som kör Android 2.3.7 (Gingerbread) eller tidigare som nu fått mail från Google där de uppmanas att uppdatera operativsystemet om de fortsatt vill logga in på tjänster som till exempel Gmail, Chrome och Google Maps. För att fortsatt kunna använda Googles tjänster rekommenderas användarna att installera Android 3.0, tekniskt sett Android 4.0 då Android 3.0 utvecklades specifikt till tablets, eller senare versioner av operativsystemet. Det här kommer sannolikt inte att beröra särskilt många Android-användare då Android 2.3.7 släpptes för snart tio år sedan. Förhoppningsvis har de flesta som fortfarande använder så gamla mobiler uppdaterat till senare versioner av operativsystemet. Enligt data från tidigare i år var det endast 0,2 procent av alla Android-enheter som loggade in på Google Play Store som körde Android-versioner som var äldre än Android 4.0. Kör man fortsatt Android Gingerbread eller tidigare Android-versioner kommer det inte längre att vara möjligt att logga in på Googles tjänster 27 september. Tumnagel
37.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Cykelstölder klaras sällan upp
Cykel på köpet?

Cyklar har alltid varit ett rätt hett byte för bovar och I lagens namn på radiokanalen P1 har undersökt hur jävligt läget egentligen är. Och det är rätt risigt på flera olika sätt. Inte nog med att det förra årets stals cyklar för en kvarts miljard i Sverige, utan mängden cykelstölder som anmäls klaras väldigt sällan upp. Väldigt, väldigt sällan. Enligt statistiken är det endast fyra promille av brotten som klaras upp av polisen. Det cykelfokuserade programmet i fråga kan ni lyssna på här nere. Bonus-Segura nedan. Tumnagel
31.2°
+
André Stray
0

Google erbjuder billigare abonnemang för reklamfritt YouTube
Till ett najs pris

Reklam på YouTube är inte jätteskoj och något man kan slippa genom att betala Google en slant. Den slanten kan dock uppfattas som rätt saftig av folk som bara vill bli av med reklamen och totalt skiter i övriga premiumgrejer som YouTube-erbjuder. Så för att nå dessa människor provar YouTube nu ett nytt premiumabonnemang som de kallar för Premium Lite. Detta abonnemang kostar 69 kronor i månaden istället för de 119 kronorna som vanliga YouTube Premium kostar. Med Premium Lite slipper du som sagt all reklam på samtliga plattformar men du får inte tillgång till reklamfritt YouTube Music, offline-tittande och bild-i-bild. Vad ingår i Premium Lite? YouTube • Annonsfria videor: Titta på miljontals videor utan annonsavbrott. YouTube Kids • Inga annonser i YouTube Kids-appen Premium Lite testas just nu ett fåtal länder europeiska länder, bland annat Sverige. Dock rullas det ut så inte alla har tillgång till detta abonnemang ännu. Tumnagel
42.6°
+
Frode Wikesjö
0

Kolla in Ingenuitys tionde flygning på Mars
Har nu flugit över en kilometer på den röda planeten

Förra veckan genomförde NASA den tionde Mars-flygningen med sin mini-helikopter Ingenuity, något som ni kan kolla in hur det gick till i klippet här ovanför. Flygningen beskrivs som Ingenuitys mest avancerade hittills och tog den lilla helikoptern till tio stycken platser på en förbestämd rutt. Flygningen gjorde även att att NASA nu har flugit Ingenuity en sträcka på över en mile, något som motsvarar lite över 1,6 kilometer i längdmått som vi andra använder. Under flygningen tog sig Ingenuity till en höjd på tolv meter, något som är nytt rekord för farkosten, och flygningen pågick i cirka 165 sekunder. Tumnagel
40.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Nu får ni bannemig ta och lira svenskutvecklade The Ascent!
Släpptes i torsdags

Gillar ni Cyberpunk och Diablo och vill stödja det svenska spelundret? Då har vi goda nyheter för Uppsalabaserade Neon Giants nya spel The Ascent släppts till Xbox Series X/S, Xbox One och PC. Som första meningen avslöjat så är spelet typ en sci-fi-variant av Diablo i cyberpunk-miljö med starka inslag av twin stick-shooter som går att avnjutas både ensam eller med andra spelare både lokalt och över nätet. Om ni känner er taggade på att testa The Ascent så kan ni antingen köpa det för en summa pengar via Microsofts digitala butiker på Xbox och PC. Om ni prenumererar på Xbox Game Pass kan ni lira spelet utan extra kostnad på samtliga Microsoft-plattformar. Nedan kan ni kika på ACG:s recension av spelet. Tumnagel
40.9°
+
André Stray
0

En titt på vad som gör Nespresso Vertuo speciellt
En kaffecentrifug

I denna video kollar kaffenörden James Hoffman in Nespressos Vertuo-system och vad som gör det lite speciellt jämfört med originalet. Nespresso Vertuo, som funnits några år har en stor fördel jämfört med de klassiska Nespressokapslarna; det går att få större koppar kaffe. Tumnagel
80kg
+
Hugo Engström

The Weekend har något nytt på gång
Teasar på sociala medier

Artisten The Weekend har under dagen laddat upp detta klipp med titeln "The Dawn Is Coming" som verkar vara en teaser till hans nästa album, som inte borde vara så långt borta. Enligt tweeten nedan börjar det inatt. Det är just nu oklart exakt vad som börjar, men det är mycket möjligt att det kan handla om ett låtsläpp. Förra albumet från Abel Tesfaye, som han egentligen heter, släpptes 20 mars 2020. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Kurt Cobains barndomshem blir museum
Kolla in hur Nirvanas sångare växte upp

Alla Nirvana-fans får snart ett nytt utflyktsmål att vallfärda till då bandets sångare Kurt Cobains barndomshem ska bli ett museum med en tillhörande utställning. Huset ligger i Aberdeen i den amerikanska delstaten Washington och Cobain bodde i huset mellan 1968 - 1984, flera år innan Cobain och Nirvana blev kända. Husets nuvarande ägare James Beacon säger att han planerar att renovera om huset så att det till 90 - 95 procent ser ut som det gjorde under tidseran Cobain bodde där. Ni kan ta en titt på hur huset ser ut för tillfället i klippet ovan. Beacon har även fått huset beviljat som ett officiellt kulturminnesmärke i Washington. Nirvana bildades av Kurt Cobain och Krist Novoselic 1987 och 1990 anslöt sig Dave Grohl till bandet. Nirvana lade ner i samband med att Cobain begick självmord 1994. Tumnagel
76kg
+
Wille Wilhelmsson

Hur man bäst får bort kroppshår
Matt ger lite tips

Här får man lite stalltips för hur man tar bort kroppshår från lite svårare ställen. Det bjuds på tips om vilka verktyg man bör använda och vilka tekniker bör använda för att vaxning, trimning och rakning. av överkroppen. Tumnagel
42kg
+
Frode Wikesjö

Wes Anderson stjäl en del från andra filmer
Fast på ett smakfullt sätt

I denna video går Thomas Flight igenom hur regissören Wes Anderson tagit stark inspiration från andra filmer i många scener, och varför det är helt ok. Som Ingmar Bergman en gång sa: I’m not one of those who believe that an artist grows up out of nothing and starts to bloom with no nourishment at all. I believe we’re all part of a great hodgepodge, so we take from each other, and I’ve always been completely uninhibited in that regard. If I see something good, I steal it and make it my own. Tumnagel
111kg
+
Hugo Engström

Billie Eilish "Happier Than Ever" ute nu
Den 19-åriga artistens andra studioalbum

Idag släppte Billie Eilish sin senaste skiva Happier Than Ever. Hela albumet är både skrivet och producerat av Billie och hennes bror Finneas Ox27Connell. Hennes första album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? vann bland annat en Grammy för bästa album. Nedan är musikvideon för singeln NDA. Regisserad av henne själv. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
102kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
81kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
77kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
31kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
89kg
+
Roger Åberg