m
Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!

Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!
Vi ger er den första svenska recensionen

Pryl / Feature

I förra veckan var vi på plats i Cupertino för att se vad Apple släppte för nytt. Tre telefoner är ju rätt intressant, men mest puls fick jag ändå av nya Apple Watch. Det är den första riktigt stora uppdateringen, men frågan är om en bra klocka har blivit ännu bättre!

tl;dr: Apple Watch har fått större skärm och det gör skillnad. Bästa smarta klockan just nu är värd en uppgradering om du har en tidig Apple Watch eller ett köp om du inte har hoppat på tåget.

Men vi börjar från början. Apple släppte första generationen 2015 och om man väljer att kalla den missförstådd eller inte riktigt färdig är en tolkningsfråga. Alla gick runt och letade efter Apples nya iPhone, den där saken som skulle rädda framtiden. Försäljningen av iPads var på nedåtgående och folk tänkte att iPhone snart skulle bli utkonkurrerade. Något nytt behövdes, men var det verkligen en klocka? Förväntningarna var skyhöga, men någon ny iPhone verkade det inte bli.

Samtidigt tänkte alla att detta vara en ersättare för mobilen. Det krävdes appar, men få kom och klockan var väldigt långsam så folk gick mest runt och funderade på vad man skulle ha den till. När allt kom omkring så använde man den mest till att just se vad klockan var och för att få notiser. Samtidigt släppte Apple svindyra guld-versioner och ingen förstod riktigt någonting faktiskt.

Under året har Apple släppt nya serier av Apple Watch, de har blivit snabbare, fått bättre batteritid och fler tydliga funktioner - främst inom träning. De där ringarna som skulle slutas blev fokus.

Nu släpper Apple omgång nummer fyra och det är första gången som uret ändrar form. Men det är mer till den här generationen än vad som skådar ögat. Men mer om det senare.


Serie 4 till vänster, serie 3 till höger

Större är bättre


Nya Apple Watch är större. Den version som tidigare var 42 mm hög är numera 44 mm, den som tidigare var 38 mm är numera 40 mm. Det är inte så stor skillnad och på armen märks det först om man jämför dem sida vid sida. Den stora nyheten är skärmen. Den lilla har vuxit från 563 mm2 till 740 mm2 och den stora från 759 mm2 till 977 mm2. Som ni ser har alltså nya minstingen nästanlika mycket skärm som gamla stor-klockan. Skärmen har helt enkelt sträckt ut sig och tar nu den plats den förtjänar.

Om man har en svart urtavla märker man dessutom inte alls övergången från skärm till boett om man inte lyser starkt på klockan. Det gör att urtavlan känns som att den går över hela ytan. Skärmen är av LTPO-OLED-typ (nördig beskrivning av vad det här).


Om man går riktigt nära, belyser den på rätt sätt och verkligen anstränger dig kan du se övergången. Med blotta ögat gör du det inte till vardags.

Bilden ovan är elak, eftersom den visar något som man aldrig ser, om ni förstår vad jag menar. Skärmen är helt enkelt smått magisk.

Inte rund - men inte lika fyrkantig


Apple Watch är verkligen inte rund och på sätt och vis fortfarande en fyrkantig historia, men boetten har blivit rundare och skärmen är inte längre hårt fyrkantig vilket gör att helheten känns mjukare. Jag tycker nog att Apple har hittat en bra mix mellan runt och mjukt och praktiskt. För det är mer praktiskt med fyrkantig skärm så fort det blir mer innehåll på den.

Det märks att man har lagt ner mycket tid på att verkligen använda den större skärmytan. Man har inte bara dragit upp allt och varit nöjda så utan man har gjort stora förändringar på det mesta. Framförallt har man sett till att använda de där hörnorna vilket syns tydligt på de nya urtavlorna. Men man har även ändrat på knappar och pillat på de flesta andra delar av gränssnittet för att få rätt känsla. Det är i princip två olika gränssnitt för den nya och de gamla varianterna, även om så klart mycket känns igen.

De nya urtavlorna med vatten, eld och metall är inte gjorda i en dator utan man har byggt upp stora formar i samma form som klockorna. I dessa har man sedan sprutat eld, bubblat med vatten och sedan filmat detta. Det hela är väldigt ambitiöst på ett väldigt imponerande sätt.

Mer urtavla är bättre urtavla


Tillbaka till de nya urtavlorna. Jag älskar komplikationerna på Apple Watch, de där små sakerna man har på urtavlan som berättar nödvändig information utan att man behöver gå in i appar. På den gamla versionen fanns det plats för några få, nu får man som mest in åtta olika saker. Det är så mycket att jag knappt vet vad jag ska ha i dem. Resultatet blir nästan som de stora klockorna som dykare, seglare och andra specialintresserade har och tanken här är likartad. Men istället för att ha en fast kan du göra en urtavla som är best of, en som har allt du behöver när du tränar och en när du är ute med kompisarna. Jag vet att åsikterna om dessa bland er skiftar rejält men jag gillar. En skön känsla av kontrollcenter.

Självklart finns det mindre hysteriska urtavlor också. Siri-tavlan är kvar, de där filmade finns där också och för den riktigt stressade finns det en som bara är fokuserad på att andas och stressa ner.

Större - men också tunnare


Nya Apple Watch borde vara två millimeter högre, men det är faktiskt mindre än så. Serie 3 var 38,6 respektive 42,5 mm höga och serie 4 är exakt 40 respektive 44 mm höga, så skillnaden är alltså mindre än 2 mm. Serie 3 var 33,3 respektive 36,4 mm breda, serie 4 är 34 respektive 38 mm breda så skillnaden här är också minimal. På djupet har båda versionerna tappat 0,7 mm, från 11,4 till 10,7 mm.

Enligt mina mina beräkningar så har 0,1 mm försvunnit i djup för att sensorklumpen under klockan blivit mindre. 0,6 mm har försvunnit i djup på själva boetten, som har gått från 9,7 till 9,1 mm.

Mycket mått, men hur känns det då? Jag tycker att det är större skillnad än vad man kan tro. Klockan ligger närmre och snyggare mot armen och kurvan på undersidan är mjukare. Helt enkelt mer känsla av en riktig klocka och mindre en skärm på armen.

Ny krona med känsla


Förutom skärmen så har Apple Watch alltid haft en knapp och en krona. Vad de har gjort har förändrats lite mellan versioner av operativsystemet men de har alltid sett likadana ut. En funktion som fanns tidigare som jag saknar i dag är möjligheten att "resa i tiden". När man snurrade på kronan från urtavlan förändrades tiden men också innehållet i komplikationerna. Vädret ändrades till prognosen för den aktuella tiden, kalendern ändrades och så vidare. Man kunde enkelt kolla läget några timmar fram i tiden. Det finns inte längre av någon anledning vilket är tråkigt.

Hur som helst så har man till serie 4 gjort om kronan. Som ni ser är det en gäng delar i den lilla saken. Det viktigaste är dock att den numera ger feedback när man snurrar på den. Eftersom detta inte är mekaniskt utan digitalt får man exakt feedback från det som är på skärmen. Snurrar man genom massor med kontakter kommer det ofta, snurrar man genom större saker kommer det mer sällan. Detta fungerar mycket bra och även om det inte är magiskt så ger det en skön känsla som tidigare har saknats.

Träning och hälsa är inte längre samma sak


Om målgruppen till en början, förutom fanboys, har varit oklar för Apple Watch så har den de senaste två åren varit fokuserad på de som tränar. Nu har även hälsa tittat in på allvar, men är det någon skillnad? Ja! Apple lyckas här på ett snyggt sätt rikta in sig på två olika målgrupper. De som är friska och de som är sjuka.

De friska har inte fått så jättemycket nyheter med Apple Watch 4. Saker som nya träningsformer, utmaningar och att klockan nu automatiskt känner av när man tränar kom med watchOS 5 även till äldre klockor.

De sjuka, eller de som riskerar att bli sjuka, har fått mycket nytt. watchOS 5-nyheter som att man känner av när pulsen blir oroväckande låg har fått sällskap av att klockan nu vet om man ramlar och att man kan ta EKG. I båda fallen har man rätt effektivt dödad två branscher. Att känna av fall känns rätt onödigt som pigg 40-åring, men många äldre har oroade närstående som sätter på dem hårdvara just för att märka av detta. Det är fula saker man har runt halsen som skriver "jag är gammal och snart död" i personens ansikte. Ingen vill ha det, att ha en klocka är väldigt mycket trevligare. Den andra kategorin är folk som jobbar ensamma i farliga situationer. Även här är en klocka betydligt trevligare. När man faller drar klockan upp en stor notis på skärmen. Om man inte trycker bort den så skickas ett meddelande till en lista med närstående och så ringer klockan upp 112. Till larmcentralen skickar man sedan GPS-positionen.

Den andra funktionen är att klockan kan mäta EKG. Två elektroder finns nu på klockan, en på undersidan och en på kronan. Man drar bara igång appen, håller pekfingret på kronan och väntar. När appen tycker att den har fått ut tillräckligt med information är den klar. Sedan går man in på Hälso-appen på telefonen och där kan man se sin EKG-kurva men också exportera den till PDF och skicka till läkaren. Redan innan dess har man fått svar på om man har en bra sinuskurva eller om man har störningar på den och bör uppsöka en läkare. Funktionen kommer i höst till USA och senare till Europa när den har blivit godkänd av myndigheterna här.

Fortfarande uppkopplad


Apple Watch 4 finns i två versioner, en med LTE och en utan. Eller nja, om man vill ha stålversionen kan man bara välja versionen med LTE. Hur som helst så är detta ett, i min åsikt, onödigt köp. Jag har haft detta sedan det kom till Sverige och det är en fin funktion, men knappast värt 99 kronor i månaden som Tre vill ha. Om du känner att du vill säkra dig inför framtiden då denna funktion kanske är billigare ska såklart köpa LTE-versionen, men annars inte. En bra sak är att kronan på LTE-versionen nu inte är tokröd utan bara har en diskret röd ring.

Att använda äldre klockor till att ringa med har fungerat ok, men nu har man dragit upp volymen med 50 procent. Det gör faktiskt lite skillnad, även om jag aldrig skulle gå runt på stan och prata i klockan. Hemma i soffan är det dock rätt trevligt, och när jag har testringt har de i andra ändan tyckt att det låtit som vanligt.

Dubbelt så snabb


Med varje ny serie kommer ett nytt chip. Den här gången kallar man det för S4 och det är en riktig liten goding. Till första Apple Watch kom det lite appar men de var vidriga att använda. De var så långsamma att man han ta upp telefonen innan de ens hade laddat. Med S4:an är det rejäl skillnad, även mot serie 3. Messenger är en av få appar som finns kvar och det har tidigare varit seeeeeegt att använda den. Nu laddar den konversationen i princip utan väntan vilket är fantastiskt.

Det är nu dags för app-skaparna att göra appar igen. Nu funkar det faktiskt och upplevelsen är skön, så kom igen nu! Den app som vi allra mest väntar på är Spotify. Det finns hopp om att den kommer nu när watchOS 5 släppts men jag vågar inte ta ut något i förskott. Jag har försökt få ur både Apple och Spotify ett svar på varför det dröjer eller när det kommer men de är tysta som muren.

Batteritiden håller


Apple är lite udda när de pratar om batteritid på Apple Watch. I princip överdriver ju alla alltid batteritid (mer eller mindre) och mäter den utifrån något perfekt scenario. Apple gör här tvärtom och säger att den har 18 timmars batteritid, precis som förra versionen. Men verkligheten är att man kan räkna med över två dygn, så klart lite beroende på hur man använder den. Om man är ute och löper utan telefon och kör GPS och spelar musik kan man numera göra det i 6 timmar, vilket är en timme mer än förra versionen.

Apple säljer numera armband där det på kartongen står att de är anpassade för 44 mm-versionen. Men i verkligheten fungerar det alldeles utmärkt att använda armband från tidigare serier till serie 4 och tvärtom, så om du kommer att byta upp dig och har en samling med armband fungerar de finfint.

En befriande nystart


Som ni kanske redan har märkt så gillar jag den här uppdateringen. Eller nystarten kanske. Plattformen har mognat och formen blivit bättre. Man kan så klart ha åsikter om att en klocka ska vara rund, men jag köper den kompromiss mellan form och funktion som finns med Apple Watch. Inte perfekt, men ok.

Samtidigt har innehållet och funktionerna stadigt blivit bättre. Visst går det säkert att trycka in ännu fler sensorer men jag kan inte komma på något nu som behövs. Allt kan alltid bli snabbare, men den här är tillräckligt snabb för att mitt hopp ska tändas för att app-utvecklare ska hoppa på tåget igen.

Jag vill ha appar av två anledningar. Den första är komplikationer, jag vill ha ännu fler saker jag bryr mig om snabbt tillgängligt på min klocka. Det andra är notiser med djup. När Slack och Instagram dumpade sina Apple Watch-appar så blev jag lite ledsen i ögat, det var väldigt härligt att kunna klicka på en notis och få lite mer info. Det är säkert så att inte många har använt dessa och att det har tagit onödig tid från utvecklingsteamet, men nu med serie 4 hoppas jag att det ändras. Jag har inte stora förhoppningar, men jag hoppas.

Mycket att välja bland


Det finns egentligen två basversioner av klockan, aluminium och stål. Aluminium går att få med eller utan LTE, stål kommer alltid med LTE. Både stål och aluminium finns i tre färger; silver, rymdgrå och guld. Till det finns en stor samling med band och specialversioner för Nike+ och Hermès. Man kan med andra ord vara rätt personlig.

Priserna börjar på 4795 respektive 5195 kronor beroende på storlek. Då får man aluminium utan LTE. Med LTE är priset 5995 respektive 6395 kronor. Stålversionen går loss på 7995 respektive 8595 kronor.

Ryktena säger att serie 3 inte har sålt så bra, att de flesta har valt den billigare serie 1. Jag förstår det faktiskt, skillnaderna motiverade inte riktigt prisskillnaden. Nu säljer man inte längre serie 1 men 3:an har sjunkit i pris och kostar nu 3295 respektive 3695 kronor.

Men Android då?


Google har börjat satsa på Wear OS igen och den senaste uppdateringen verkar riktigt kompetent. Qualcomm har precis släppt sin Snapdragon Wear 3100 och det lär komma betydligt härligare klockor framåt årsskiftet, så konkurrensen kommer (äntligen!) att hårdna för Apple. Men det är lite vänta och se. Tyvärr är det är inte så mycket val egentligen, i alla fall inte för de som kör Android eftersom Apple Watch bara fungerar med iOS.

Är det dags att uppgradera?


Om du har en serie 0: Ja! Verkligen. Om du använder din klocka så tycker jag att det är värt pengarna. Du kommer att få en betydligt bättre upplevelse med en större och snabbare klocka med betydligt bättre batteritid. Om du har en serie 2 eller 3 är det däremot mer tveksamt. Framförallt är serie 3 fortfarande en kompetent klocka och det du får är "bara" den större skärmen. En viktig del, helt klart, men om det är värt det är ytterst personligt.

Jag som inte har någon, ska jag köpa?


Apple Watch 4 är större, snyggare, snabbare och kompetentare. Apple levererar helt enkelt mer av allt på alla håll och kanter med serie 4. Har du inte hoppat på tåget ännu är det nog dags nu faktiskt. Tidigare har jag varit rätt tveksam till att rekommendera Apple Watch, det har varit en trevlig sak för notiser och lite annat, men kanske inte mindblowing eller något som gör att du ska slänga din vanliga klocka.

Runt serie 2 hade jag dessutom lite tröttnat, glömde jag ladda klockan hände det att den inte åkte på igen. Med serie 3 och den bättre batteritiden har det hänt ytterst sällan och nu mer serie 4 känns det som att klockan aldrig kommer att lämna min arm. Jag gillar den verkligen och det smärtar lite att mina andra vanliga klockor nog aldrig kommer att åka på igen. Den smarta klockan har helt enkelt vuxit upp och vunnit fighten.

Läs mer
49.9°
0

Apple Watch 4 är ett riktigt lyft!

Vi ger er den första svenska recensionen

En trailer för Baby Oopsie
Verkar kvalité

Baby Oopsie är en kommande skräckfilm som handlar om en kvinna som resturerar dockor. En dag får hon den mystiska dockan Baby Oopsie som lyckas väckas till liv och har mord i tankarna. Första delen av Baby Oopsie har premiär på Amazons b-filmsgrej Full Moon den 6 augusti och andra delen dyker upp där den 15 augusti. Tumnagel
36.8°
+
Frode Wikesjö
0

Rémi Gaillard firar de Olympiska sommarspelen
Precis lika dumt som man tror

För att fira att de Olympiska sommarspelen nu är igång passade den franska skojaren på att hitta på lite olympiska rackartyg med folket på stan. Tumnagel
44.2°
+
Frode Wikesjö
0

En trailer för American Rust
Ny serie med Jeff Daniels

American Rust är en kommande serie som handlar om ett mord som skakar om en liten småstad i USA. Serien är baserad på Philipp Meyer debutroman med samma namn och följer polischefen Del Harris (spelad av Jeff Daniels) som hamnar i en svår situation när sonen till kvinnan han älskar anklagas för mord. American Rust har premiär på den amerikanska tv-kanalen Showtime den 12 september och kommer med största sannolikhet visas på HBO Nordic här i Sverige kort efter. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Mike Morhaime säger att han svikit kvinnliga Blizzard-anställda
Skäms över de senaste rapporterna

Tidigare i veckan rapporterade vi att Activision Blizzard hade stämts av California Department of Fair Employment and Housing för att man tillåtit en "grabbig" arbetsplatskultur med bland annat sexuella trakasserier. Natten till i dag så uttalade sig den före detta Blizzard-chefen Mike Morhaime, via Twitter, att han skäms och att han är djupt bekymrad över att allt han står för är bortblåst från företaget. Till alla kvinnor som jobbade för Blizzard under hans tid som chef sa han: "To the Blizzard women who experienced any of these things, I am extremely sorry that I failed you. I hear you, I believe you, and I am so sorry to have let you down." Mike var med och grundade Blizzard, eller Silicon & Synapsesom det hette då, under början av 90-talet och var chef för Blizzard mellan 2007 till 2018. Tumnagel
33.5°
+
Frode Wikesjö
0

En första teaser för Dragon Ball Super: Super Hero
Nästa Dragon Ball-film

Som vi tidgare rapporterat så kommer det en ny Dragon Ball Super-film under nästa år. Denna film kommer heta Dragon Ball Super: Super Hero och en första, rätt så ickesägande, teaser för den släpptes under gårdagen. Det var under Dragon Ball-panelen på årets Comic-Con@Home 2021 som teasern visades samt så pratade folket bakom filmen samt rösten för Goku, Masako Nozawa, lite om filmen. Men trots att panelen var nästan 30 min lång så fick man inte så mycket konkret information vad själva filmen kommer handla om. De visade dock karaktärsbilder på Pan som ser lite större ut vilket antyder att filmen kommer utspela sig några år efter händelserna i Super. Panelen bjöd också på ett Cha-La Head-Cha-La-framträdande av Hironobu Kageyama och du kan se hela grejen i klippet nedan. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Många busåkningar med elsparkcykel
Märkligt fenomen enligt polisen

Breakit rapporterar om en polisinsats som gjordes i veckan där man ställde sig utanför slottet i Stockholm för att se hur många de kunde hitta som buskörde elsparkcyklar. På 30 minuter lyckades man bötfälldes 14 personer för att de inte följde trafikreglerna. Majoriteten av de som åkte på böter var folk som paråkte på elsparkcyklarna. I flera fall var det vuxna som gjorde det med barn som saknar hjälm. Fredrik Ehrström, som är yttre befäl på polisen på Södermalm, säger att det är ett märkligt fenomen då folk då inte bara struntar i förbudet att skjutsa utan bortser också helt från säkerheten. Han menar att folket anser att det är en självklart med både barnstol och hjälm när man åker cykel, men att säkerhetstänket som bortblåst för folk som kör elsparkcyklar. Böter för att skjutsa någon på en elsparkcykel ligger på 500 kronor och man får även en prick i belastningsregistret som finns kvar i fem år. Tumnagel
49.6°
+
Frode Wikesjö
0

Sony presenterar nästa månads PS Plus-spel
Zombies och tennis

Sony har avslöjat vilka spel som PS Plus-prenumeranter kommer få lägga vantarna på under augusti månad. Spelen är Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville, Tennis World Tour 2 för PlayStation 4 och Hunterx27s Arena: Legends för PlayStation 5 (trailer nedan). Dessa spel kommer släppas den 3 augusti och tills dess har ni möjlighet att lägga vantarna på denna månads PS Plus-titlar som är A Plague Tale: Innocence, Call of Duty: Black Ops 4 och arkadwrestling-spelet WWE 2K Battlegrounds. Tumnagel
36.4°
+
Frode Wikesjö
0

Tested kollar in den modulära laptopen Framework
Den som man enkelt kan byta modermodemet på

Norm från Tested har lagt vantarna på den bärbara Framework vilket är en modulär laptop vars mål är att göra det enklare för köparna att uppgradera sina datorer med olika komponenter istället för att köpa nya. Tanken är att användare inte bara ska kunna byta processor, RAM samt lagrings-komponenterna utan även kunna uppgradera skärmen, batterier, kontakter/portar och webbkameran på ett enkelt sätt. Varje dator som säljs är försedd med en QR-kod som ska göra det smidigt att beställa hem komponenter till den konfigurationen användaren önskar i framtiden. I klippet får vi se hur det ser ut när man monterar datorn och hur det ser ut när man vill plocka ut moderkortet efter några dagars användning. Tumnagel
40.2°
+
Frode Wikesjö
0

Black Lotus är ny animerad serie i Blade Runner-universumet
Blade Runner: Black Lotus

Här får vi oss en första titt på serien Black Lotus vars handling utspelar sig mellan händelserna i Blade Runner och Blade Runner 2049. Serien är skapad av Adult Swim samt Crunchyroll och har premiär under hösten någon gång. I Black Lotus får vi följa med en replicant som heter Elle som skapades för ett okänt syfte. Rösterna för huvudrollen hanteras av Jessica Henwick i engelska dubbningen och Arisa Shida i den japanska versionen. Andra skådespelare som dyker upp i serien är Will Yun Lee, Samira Wiley, Brian Cox, Wes Bentley, Josh Duhamel, Peyton List, Stephen Root, Barkhad Abdi, Gregg Henry, Henry Czerny och Jason Spisak. Denna 13-avsnitt långa serien är skapad av personer som både jobbat med Ghost in the Shell och The Animatrix. Tumnagel
37.4°
+
Frode Wikesjö
0

En ung Paul McCartney dansar i ny musikvideo
Med lite deep fake-magi

Här har vi musikvideon till låten Find My Way som framförs av Paul McCartney och Beck. I låten har man med hjälp av lite datormagi föryngrat Paul så han kan dansa runt till låten. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

Det ser inte lovande ut för kombin
Volvo gör superresultat - men V-modellerna säljer dåligt

Det har varit suv-fest de senaste åren och eftersom det är det segment som säljer bäst så blir de allra flesta nya elbilar i det formatet. Och varje gång vi skriver om en ny suv så finns det ett gäng bland kommentarerna som skriker att tillverkarna ska satsa på kombis, för det är ju det "som alla vill ha". Tydligen inte, i alla fall inte stora kombins, för V90 säljer sämst i Volvos utbud. När Volvo nu har släppt rapporten för första halvåret 2021 så ökar alla modeller i försäljning utom V60 (-0,2%) och V90 (-5,6%). Nu är dessa siffror jämförda med första halvåret 2020 då pandemin kickade in med full kraft, så i andel av Volvos försäljning ser det ännu värre ut. Backar vi bara till 2018 så stod V-modellerna för en rejäl del av försäljningen, men nu för tiden är det XC-modellerna som stor för den stora delen. V-modellerna säljer nu för tiden även sämre än S-modellerna. Anledningen till det är så klart att USA och Kina har ökat för Volvo och där är det SUV som gäller, i USA har Volvo till och med slutat sälja V90. Men även här i Sverige är det segt för kombin. Visst säljer V60 bäst med drygt 10.000 sålda bilar och tillsammans med V90 blir det drygt 14.000 bilar. Vi räknar med S-bilarna här eftersom de är så få i Sverige. Men räknar vi ihop XC-modellerna så landar vi på drygt 17.000 bilar och inte ens här vinner alltså kombin. Tittar vi på Volvos resultat för halvåret så landar det på en vinst på 13 miljarder vilket är rekord. 25 procent av bilarna man sålde var Recharge-modeller och alltså laddbara. I Europa var siffran 41 procent. Tumnagel
31.0°
+
Roger Åberg
0

Moment släpper skal med MagSafe
Till Galaxy S21

Inte ens Apple kan licensiera magnetsim. Nu släpper mobiltillbehörs-tillverkaren Moment ett skal till Samsung Galaxy S21 med Apples MagSafe. Skalen ger inte stöd till MagSafe-laddning utan bara delen som fungerar utan MFi-certifiering, själva magneterna. Det är alltså tänkt att skalet ska användas med företagets andra MagSafe-produkter som bilhållaren eller tripod-fästet. Och ja förresten, Moment kallar det såklart inte för MagSafe. Deras namn är (M)Force. Tumnagel
36.0°
+
Hugo Engström
0

Ny MacBook Air ska komma till mitten av 2022
Enligt Ming-Chi Kuo

Enligt analytikern Ming-Chi Kuo ska Apple planera att släppa en ny modell av MacBook Air runt mitten av nästa år. Modellen ska enligt rykten få en 13,3 tums stor mini-LED-skärm, iPad Pro 12,9 tum är idag den enda Apple-enheten med skärmtekniken. Den nya skärmen ska möjliggöra en tunnare och lättare design, medan den samtidigt kan visa en bredare färgskala och mer kontrast med djupare svärta. Tidigare rykten har också sagt att den nya MacBook Air ska få tunnare ramar runt skärmen och stöd för MagSafe, något som även den kommande MacBook Pro ryktas få. Det sägs också att datorn ska komma i flera färger, likt nya iMac. Datorn ska också få en ny uppgraderad version av M1-processorn, som ska vara snabbare och mer effektiv. Enligt Mark Gurman ska processorn ha lika många CPU-kärnor som M1 (åtta stycken) men öka till nio eller tio GPU-kärnor från sju eller åtta. Tumnagel
38.8°
+
Hugo Engström
0

Serie reder ut hur realistiska filmer är
Kommer vi någonsin få en osynlighetsmantel?

I den här YouTube Originals-serien reder Jake Roper från Vsause 3 ut huruvida man skulle överleva händelser som utspelar sig i kända filmer. Videon ovan är senaste avsnittet från säsong 2 där de fokuserar på Harry Potter-filmerna. Andra avsnitt har till exempel handlat om Die Hard, Top Gun och A Quiet Place. Flera avsnitt går att se här. Tumnagel
37.8°
+
Hugo Engström
0

10 år sedan sista rymdfärjan landade
Kolla in en minidokumentär om Atlantis sista flygning

Den här veckan för tio år sedan landade USA:s rymdfärja Atlantis efter att ha genomfört sitt sista uppdrag i rymden. USA hade sex stycken rymdfärjor, Challenger, Enterprise, Columbia, Discovery, Atlantis och Endeavour. Det första uppdraget, STS-1, genomfördes med Columbia 1981 och det sista, STS-135, pågick mellan 8 - 21 juli 2011. Av de sex rymdfärjorna flög alla utom Endeavour till rymden. De fyra rymdfärjorna Enterprise, Discovery, Atlantis och Endeavour finns idag på olika museum i USA. Rymdfärjorna Challenger och Columbia förolyckades under uppdrag 1986 och 2003 vilket resulterade i att totalt 14 astronauter miste livet. Tumnagel
38.7°
+
Wille Wilhelmsson
0

Många av dagens klockor kommer inte att fixa Wear OS 3
Google har släppt lite mer information om kommande operativsystem

Det kommande året kommer Google att rulla ut en ny version av sitt operativsystem till smarta klockor. Nu har Google snackat lite mer om den kommande versionen vilken officiellt kommer att gå under namnet "Wear OS 3". I ett blogginlägg skriver Google lite om vilka nuvarande Wear OS-klockor som även kommer att ha möjlighet att köra Wear OS 3. Det rör sig om en väldigt kort lista modeller och det ser ut som om alla smarta klockor som rullar på Snapdragon Wear 3100-plattformen inte kommer att kunna ta del av Wear OS 3. Google uppger dock att man fortsatt kommer att stödja den nuvarande versionen av Wear OS. Det innebär med andra ord att klockor som idag kör Wear OS inte kommer att bli obrukbara bara för att Google släpper en ny version av operativsystemet. Funderar man på att köpa en ny smartklocka så ska man dock kanske undvika att köpa en klocka som rullar på Snapdragon Wear 3100 om man framöver vill köra Wear OS 3. Bland de klockor som finns idag som Google säger kommer att kunna ta del av Wear OS 3 finns Mobvois TicWatch Pro 3 GPS, TicWatch Pro 3 Cellular/LTE, TicWatch E3 samt Fossils kommande smarta klockor, klockor som alla kör Snapdragon Wear 4100. Klockorna ovan kommer att få Wear OS någon gång under det kommande året men Google kommer inte att släppa Wear OS brett innan någon gång i mitten av 2022. Tumnagel
38.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

FreeMoCap erbjuder motion capture-teknik für alle
Open-source och allt

FreeMoCap är ett nytt ramverk för att implementera motion capture-teknik. Det som är lite extra tufft med detta är att det är helt gratis via open-source så vem som helst kan plocka hem koden och slänga in det i sina projekt. Man behöver inte ha några markörer på sig för att läsa in rörelserna så det är bara till att ställa sig framför kameran och svänga loss. Du hittar GitHub-sajten för FreeMoCap via länken nedan. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

Kinas senaste maglev-tåg färdigt
Har en topphastighet på 600 km/h

Här kan ni kolla in ett inslag om Kinas senaste maglev-tåg vilket nyligen rullade ut från fabriken. Tåget ska ha en topphastighet på 600 km/h vilket ska göra det till världen snabbaste kommersiellt tillgängliga markfordon. Kinas nya maglev-tåg visades upp i staden Qingdao som ligger på Kinas östkust mellan Beijing och Shanghai. Vilka sträckor som det supersnabba tåget ska börja trafikera finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
40.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
90kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
50kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
85kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
79kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
26kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
7kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
98kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-21kg
+
Hugo Engström

Casio släpper ny version av klassiskt digitalur
Stål, guld eller pac-man

Casios modell F-100 är kanske mest känd för att vara Ripleys klocka i Alien-filmen. Nu släpper man en ny version av klockan som denna gång är i stål med stålarmband. Det kommer även en gråare version, en guldversion och en Pac-Man-version. Stålversionen heter A100WE-1A och prislappen ligger på runt 700 kronor (jämför priser). Den gråare versionen heter A100WEGG-1A och guldversionen heter A100WEG-9A. Pac-Man-versionen heter A100WEPC-1B. Det är klurigare att hitta guld och Pac-Man-versionen på ett rimligt köpställe, om ni gör det så lägg gärna länken bland kommentarerna. Tumnagel
105kg
+
Roger Åberg