36 i dag 34 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium! Breaking News! Microsoft köper Activision Blizzard!

Ny drönardom drabbar svenska drönarföretag
"Sverige gick från bäst i klassen till sämst över en natt"

Ny drönardom drabbar svenska drönarföretag
Drönare?
Foto: Hustvedt

I fredags bestämde sig Högsta förvaltningsdomstolen att kameror på drönare är övervakningskameror, vilket betyder att drönarpiloter, både privata och företag, måste ha tillstånd för att flyga runt med drönare. Detta gör inte bara livet surt för folk och företag som köpt in drönare, utan också företag som livnär sig på att bygga och utveckla drönare.

Ett av företagen som direkt påverkats av Högsta förvaltningsdomstolens beslut är Spotscale och företagets VD Ludvig Emgård berättar för DI Digital att detta tillstånd är riktigt svårt att få och den nya domen sätter käppar i hjulet för företaget. Till DI Digital säger Emgård detta:
Sverige har varit ett föregångsland i ett internationellt perspektiv. Nu är det som att Sverige har gått från bäst i klassen till sämst över en natt.

Ludvig Emgård säger även att kameraövervakningslagen skrevs när drönare inte existerade och behöver uppdateras i takt med den nya tekniken.

Enligt Branschorganisationen UAS Sweden kan det hända att upp mot 3 000 tjänster inom den svenska drönarindustrin försvinner på grund av domen.

Pryl, Drönare, övervakningskamera, Spotscale

Kamera fäst på drönare anses vara övervakningskamera
Högsta förvaltningsdomstolen har sagt sitt

Det har sedan en tid tillbaka diskuterats i förvaltningsrätten och kammarrätten om kameror på drönare ska anses som övervakningskameror. I mars togs frågan upp i Högsta förvaltningsdomstolen och nu har en slutgiltig dom kommit. Högsta förvaltningsdomstolen anser att kameror på drönare räknas som övervakningskamera och att användning av en sådan faller under kameraövervakningslagen, vilket betyder att tillstånd krävs för användning av sådana i kommersiellt och privat syfte. När det däremot gäller kameran på drönaren ska den fotografera från luften men hanteras från marken. Domstolen ansåg därför att den inte manövreras på platsen. Domstolen fann vidare att kameran kan användas för personövervakning, även om det inte är syftet. Kameran är därför att betrakta som en övervakningskamera. Eftersom kameran dessutom kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde är den tillståndspliktig. Hela Högsta förvaltningsdomstolens uttalande hittar ni via länken här nere till vänster samt domarna i fråga. Tumnagel
-17.5°
0
-183.9° 0 André Stray André Stray
mån. 24 okt 2016, 11:00
Ny drönardom drabbar svenska drönarföretag "Sverige gick från bäst i klassen till sämst över en natt"
-183.9°
0