39 i dag 44 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Flera svenska storföretag drabbat av stor hackerattack Ryssland pekas ut som ansvarig för SolarWinds-malware
Bild till artikel Foto: Pixy

Den senaste veckan har det rullats upp en stor härva där tusentals myndigheter, organisationer och företag runt om i världen ser ut att få bakdörrar installerade i sina datorsystem under året som gått.

Det ska handla om ett malware som smugits in av någon obehörig i nätverks-programvaran Orion från den amerikanska mjukvarutillverkaren SolarWinds. Malwaret ska sedan ha gett obehöriga tillgång till SolarWinds kunders egna system via bakdörrar som lades in när en uppdatering till Orion skickades ut av SolarWinds. Runt 33.000 av SolarWinds kunder använder Orion och av dessa ska runt 18.000 ha installerat den aktuella uppdateringen av programvaran.

En lång rad amerikanska myndigheter och företag ska ha drabbats av malware så väl som flera svenska företag. SVT skriver att bland andra svenska Rymdstyrelsen, Volvo, Skanska och Ericsson ska ha använt Orion. Det är än så länge oklart om eller i vilken omfattning bakdörrarna i de tusentals kundernas system ska ha utnyttjats av obehöriga.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo samt flera amerikanska säkerhetsorganisationer och säkerhetsföretag har pekat ut ryska intressen som ansvariga för SolarWinds-attacken. USA:s president Donald Trump, som oftast har haft väldigt svårt för att kritisera Ryssland för någonting, har dock försökt tona ner detta och har istället sagt att det kanske är Kina som är ansvariga för attacken.

svt.se Samhälle, Brott, hacking, ryssland, solarwind, orion, malware, ericsson, volvo, skanska, solarburst Via washingtonpost.com
23.6° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 21 dec 2020, 18:40
Flera svenska storföretag drabbat av stor hackerattack Ryssland pekas ut som ansvarig för SolarWinds-malware
23.6°
0