7 i dag 33 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Grisnjure transplanterad till människa Testet beskrivs som lyckat
Bild till artikel Inte grisen i artikeln Foto: Slavomir_Kozusek / Pixabay

Läkare vid amerikanska New York University har för första gången lyckats transplantera en grisnjure till en människa utan att denna omedelbart stötts bort av värdkroppen.

Det handlade om ett test av njurtransplantation från grisar till människor där man transplanterat njuren från en genmodifierad gris till en hjärndöd kvinna. Njuren fästes på kvinnans ben för att läkarna lättare skulle kunna observera det hela. Njuren ska ha fungerat som den skulle utan att stötas bort från värdkroppen under de tre dagar testet pågick.

Det här innebär att det eventuellt kan vara möjligt att använda grisnjurar till människor som behöver nya sådana i framtiden. Det kan dock ligga en bit in i framtiden. Lars Wennberg, docent och överläkare på transplantationskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. säger till TT om testet på New York University:

"Men det är skillnad på två dygn och två år och 20 år, för en njure som transplanteras från en mänsklig donator fungerar i upp emot 20 år i många fall. Kan man klara den här första immunologiska barriären, då kan man börja fundera på nästa del. Alltså: Fungerar en grisnjure i en människa, kan den stödja alla funktioner som behövs?"

I Sverige står idag 600 - 700 personer i kö för att få nya njurar. Under de senaste åren har det genomförts mellan 400 och 500 njurtransplantationer per år.

Här nedan hittas ett nyhetsinslag från CBS News om njurtransplantationen.

apnews.com Samhälle, Hälsa, transplantation, njure, grisnjure, djurfeber Via msn.com
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Grisnjure transplanterad till människa
Japanska forskare ska odla mänskliga organ i djur Som kanske kan transplanteras till människor i framtiden Tidskriften Nature skriver att Japans vetenskapsdepartement nu har godkänt att landets forskare påbörjar experiment där man ska odla mänskliga organ i djur, organ som i framtiden kanske skulle kunna användas för transplantation till människor. Japanska forskare har förberett sig inför detta i tio år och första organet ut som ska testas är mänskliga bukspottskörtlar. För att utveckla dessa planerar man att föra in mänskliga celler i embryon till gnagare som inte kan utveckla egna bukspottskörtlar i förhoppning att dessa då utvecklar mänskliga bukspottskörtlar. Det finns givetvis en hel del etiska frågor som uppstår när man börjar mixa mänskliga celler med djurceller. Forskarna i Japan uppger att man kommer att avliva försöksdjuren i den händelse av att mänskliga celler skulle leta sig upp i hjärnan på dessa. När vi eventuellt skulle kunna få se transplantationer med mänskliga organ som odlats fram i djur framgår inte. Men det kan nog dröja ett tag misstänker jag då även det antagligen kan leda till diverse etiska diskussioner när, eller om, det väl blir tekniskt möjligt att genomföra. Obligatorisk ManBearPig nedan. Tumnagel
39.7°
0
Transplanterad penis och pung fungerar rätt okej Kan få både stånd och orgasm I april förra året genomförde det amerikanska sjukhuset Johns Hopkins School of Medicine en unik operation där en man fick både en ny penis och pung transplanterad. Mannen har tjänstgjort i det amerikanska försvaret hade blivit av med större delen av sin penis samt hela sin nederkropp efter ett uppdrag i Afghanistan. Den unga mannen rapporteras nu kunna få stånd och även orgasmer med sin nya penis och han ska även kunna använda denna när han kissar. För att inte riskera att mannen blev far till barn med gener andra än sina egna så har dock inte läkarna gett mannen några nya testiklar. Det här är givetvis goda nyheter för de nästan 1400 amerikanska soldater som fått skador på sina penisar efter uppdrag i Afghanistan och Irak mellan åren 2001 - 2013. Johns Hopkins School of Medicine har planer på att genomföra ytterligare 60 stycken penistransplantationer på veteraner. Operationerna uppges kosta 300.000 - 400.000 dollar styck vilket motsvarar cirka 2,9 - 3,9 miljoner svenska kronor. Tumnagel
54.9°
0
Kille sålde ena njuren för en iPad 2 Nu ångrar han sig En 17-årig student i staden Huaishan City, Kina, donerade sin högra njure för att kunna ha råd med en iPad 2. Nu ångrar han sig, och mår dessutom inte särskilt bra efter operationen. Killen som heter Zheng skrek ut på nätet att han gärna ville ha en iPad 2 och kontaktades då av en man som sa att han kunde hjälpa Zheng att få fram pengarna. Om han sålde en utav sina njurar skulle han få runt 3 000 dollar för det, och skulle då kunna köpa sig en padda, och ändå få lite deg över. Sagt och gjort, Zheng la sig under kniven på ett sjukhus i staden Chenzhou City. Det dumma var bara att sjukhuset inte var kvalificerade att utföra organtransplantationer. Zheng mår nu inte bra efter operationen, och ångrar bittert sitt beslut. När hans mamma fick reda på vad som hade hänt kontaktade hon genast polisen, och just nu pågår en utredning runt det hela. Tumnagel
36.8°
0
46.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 21 okt 2021, 10:15
Grisnjure transplanterad till människa Testet beskrivs som lyckat
46.3°
0