m

Jag har lirat Wii U - Del 2 av 2
Spelen till Wii U och några till 3DS

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Jag har lirat Wii U - Del 2 av 2
Spel / Nintendo

Jag har varit i Frankfurt och lirat Wii U. Nintendos nya konsol som släpps någon gång innan årets slut. Del 1 handlade om själva hårdvaran och den kan läsas via den här länken. I den här delen kommer jag berätta om de spel som jag fick testa till Wii U och 3DS. Jag fick också några minuter med nya 3DS XL så det blir några rader om denna lilla (stora) maskin också. Spelen som visades på detta event var de som visades på E3. Tyvärr saknade jag Lego City: Undercover, Scribblenauts: Unlimited och Assassins Creed 3 så dem kan jag tyvärr inte leverera några intryck ifrån. Karaokespelet Sing fanns dock på plats, men jag testade inte det själv. Men i videon ovan kan ni se när Nintendos eventpersonal släpper loss ordentligt.

Batman: Arkham City
Det första spelet som jag testade var Batman: Arkham City. Ett spel som släpptes till Xbox 360 och Playstation 3 redan i höstas, men som nu också kommer att komma till Wii U. Det såg riktigt bra ut på Wii U. Grafiken ser i princip ut likadan ut som till de andra konsolerna. De Wii U-specifika funktionerna som jag fick testa i demot var bland annat att kunna scanna av omgivningen med hjälp av plattan, hacka säkerhetslås och styra batarangen. Skärmen fungerade också som ens inventory och man kunde välja vapen med den. Responsen när jag skulle välja vapen var lite sisådär. Jag fick trycka flera gånger på vapnen för att skärmen skulle fatta vad jag valde. Men detta spelet var samtidigt det enda där jag hade problem med touchskärmen och jag hoppas att det blir mer responsivt till dess att spelet släpps i butik.

New Super Mario Bros. U
Titeln är väl kanske inte något att hurra för. (Hur många spel till Wii U ska få undertieln U egentligen?) Men spelet var i alla fall riktigt roligt. Nytt för det här spelet är att man kommer kunna använda en flygekorredräkt och genom att skaka på kontrollen så flyger man en kortare stund. Baby Yoshi kommer också att finnas med och när man skakar kontrollen så blåses han upp som en ballong. Det utlovas multiplayer för totalt fem personer där fyra spelare styr med Wii Remotes, medan den femte spelar med gamepaden. Denna person har möjlighet att sätta ut små block runt om i världen och på så vis hjälpa de andra. En funktion som inte känns så där jätterolig. De kunde absolut ha använt gamepadens unika funktioner på ett bättre sätt. Så som i Rayman Legends till exempel.

Rayman Legends
Enligt mig det absolut roligaste spelet av alla spel som jag fick testa. Detta var också det spelet som använde skärmen i handkontrollen på allra bäst sätt. Har man spelat Rayman: Origins så vet man vad man kan vänta sig. Megadunderbra plattformande och supermegadunderkrispig och snygg grafik. Rayman: Legends har allt detta men mycket mer. I den demo jag fick testa hade de verkligen utnyttjat skärmen i handkontrollen på ett fantastiskt sätt. Hela demot byggde på samarbete där den som styrde Rayman spelade med den nya Wii U Pro Controller, medan person två styrde en liten filur som kunde hjälpa Rayman i sitt äventyr. Det fungerade ungefär på samma sätt som i New Super Mario Bros. U, men i Rayman Legends är den andra spelaren bra mycket mer involverad i spelet. I New Super Mario Bros. U kunde man bara placera ut block för att hjälpa sin medspelare, men i Rayman: Legends fanns det hela tiden massor av grejer att trycka på, dra i och interagera med. Bland annat fick man hugga av rep, dra upp gröna grejer och hjälpa Rayman rätt i en labyrintlikande bana genom att vrida på gamepaden samtidigt som den andra spelaren styrde Rayman. Faktum är att det kändes roligare att spela den lilla filuren än att spela som Rayman. Det här är ett spel som verkligen, verkligen fångade mitt intresse och som garanterad kommer bli riktigt bra. Det släpps redan på releasedagen av Wii U och kommer förmodligen vara ett av de spel som utnyttjar asynkront spelande på bästa sätt.

Project P-100
Denna titel känns som ett av de mest lovande spelen till Wii U. Ändå valde Nintendo att inte ens nämna det under deras presskonferens på E3 och jag kan överhuvud taget inte förstå varför de prioriterade bort detta lilla mästerverk. Spelet utvecklas av Platinum Games (som tidigare gjort Bayonetta, Mad World och Vanquish) och man får styra ett stort gäng superhjältar som ska rädda världen från en utomjordisk invasion. Med hjälp av gamepaden kan man kommendera dessa till att bilda olika formationer som då gör att du kan utföra vissa starkare specialattacker. Ett otroligt annorlunda och kaotiskt spel som verkligen såg ut att briljera. Detta är helt klart ett av de spel som har mest potential till Wii U.

Pikmin 3
Äntligen visar Nintendo upp Pikmin 3 efter en lång tids väntan. Både ettan och tvåan var fantastiska spel och detta ser ut att kunna bli riktigt fantastiskt det också. Jag fick spela en vanlig bana där det gällde att samla frukter med hjälp av sina Pikmins och en bossbana där det gällde att ta kål på en stor larvliknande boss. Styrningen sköttes med hjälp av Wii Remote och Nunchuck och fungerade utan problem. Jag har dock ett ganska stor klagomål och det är grafiken. Visst är det högupplöst och så, men texturerna ser väldigt förlegade ut. Jag kunde faktiskt inte se någon jättestor skillnad mellan Pikmin 3 och de två tidigare spelen förutom att det nu var högupplöst. Nintendo har sagt att Pikmin 3 ska släppas någon gång inom releasefönstret (några månader efter release) så de har ju tid på sig att fixa till grafiken, men frågan är om de kommer göra det. Som sagt tvivlar jag inte en sekund på att det inte kommer bli ett fantastiskt spel, men det kommer bli ännu mer fantastiskt om det dessutom märks att det spelas på en maskin som klarar av att prestera riktigt snygg grafik (för det vet vi att Wii U klarar) istället för en något uppbiffad Gamecube.

Wii Fit U
Det finns miljontals Wii Fit-plattor runt om i världen och Wii Fit var en av de absolut största succéerna med Wii. Självkart vill Nintendo fortsätta rida på fitnessvågen (hö, hö) och släpper då Wii Fit U till Wii U. Det blir ett gäng nya övningar/minispel att göra. Bland annat fick jag testa ett minispel där man skulle studsa på en studsmatta genom att böja knäna i rätt tid. I ett annat minispel skulle man sitta på Wii Fit U-brädan och luta sig bakåt och styra någon slags kälke som åkte nerför en backe. Just den här övningen var svettig kan jag lova. Wii Fit U känns inte riktigt som ett spel för mig och det var inte jätteskoj. Men gillade man Wii Fit så kan det säkert vara kul att spela. Även i det här spelet måste jag klaga på grafiken. Det ser ut exakt som ett Wii-spel. De har verkligen inte utvecklat grafiken eller stilen någonting. Och man spelar såklart med samma identitetslösa Mii-karaktärer som vi alla lärt oss att hata under Wii-tiden. Det kunde väl i alla fall utökat möjligheterna med Mii-figurerna till att ha olika sorts kläder eller vad som helst så att det ändå kunde se lite fräscht ut. Vart har fantasin tagit vägen, vart är kreativiteten och vart är de nyskapande koncepten som Nintendo är så bra på?

Game & Wario
Ytterligare ett spel som inte visades på Nintendos E3-presskonferens och som knappt fick någon uppmärksamhet på årets E3-mässa. Game & Wario är ett nytt Wario-spel med ett gäng olika minispel som utnyttjar gamepaden på diverse sätt. Bland annat skulle man använda gamepaden som en kamera och fota brottslingar och skjuta pilbåge på elakingar som ville äta upp dina jordgubbar. Spelet fungerade bra och grafikstilen passar för Wario tycker jag, men ändå kändes det inte särskilt kul i längden.

ZombiU
Ett FPS med zombietema. Man skulle springa runt och döda massa zombies. Om man dog så vaknade man upp som en ny person och kunde då gå tillbaka till platsen där man dog och döda sig själv (som då blivit en zombie) och hämta tillbaka alla sina prylar som man hade i ryggsäcken när man dog. Jag kom inte jättelångt för jag dog hela tiden. Spelet kändes väldigt svårt (eller så är det jag som urusel på first person shooters), men det känns som att det finns stor potential i det här spelet och det verkade använda gamepaden på smarta sätt. Ett spel att hålla utkik efter tror jag.

Ninja Gaiden 3
Jag fick inget jättebra intryck av det här spelet. Man skulle döda massor av elakingar. Inte heller användes skärmen i handkontrollen på något annat sätt än att streama spelet till den.

Nintendoland
Nintendoland är ett spel med 12 olika minispel i samma spel. Fem av dem fanns för test på eventet och jag testade fyra av dem.
Donkey Kongs Crash Course: Man skulle guida en liten vagn längs en bana gjord av massa byggnadsställningar (eller vad det nu var). Det såg väldigt enkelt ut, men var faktiskt riktigt svårt. Det här spelet tyckte jag var allra roligast av Nintendolandspelen. Enbart en bana fanns för test, men jag hoppas på riktigt många banor att köra igenom när spelet väl släpps.
Luigis Ghost Mansion
Fyra spelare spelar samtidigt. Tre av dem spelar varsin person som styr med Wii Remotes medan den fjärde spelar som ett spöke på gamepaden. De gällde då för de tre andra att lysa med sina ficklampor på spöket medan spöket skulle försöka komma bakifrån och skrämma de andra spelarna. De tre personerna kunde inte se vart spöket befann sig utan var tvungna att lysa med ficklampan för att kunna se det. Funkade riktigt bra och var faktiskt riktigt roligt. Frågan är bara hur länge det kommer vara roligt. Det känns som att man kommer kunna tröttna ganska snabbt på det.
Takamarus Ninja Castle: Man skulle kasta kaststjärnor med hjälp av gamepaden. Funkade bra men var inte jättekul.
Animal Crossing: Sweet Day: Påminde en del om Luigis Ghost Mansion. Tre pers med Wii Remotes springer runt och ska samla godiskulor medan personen med gamepaden styrde två vakter samtidigt och skulle försöka haffa tag i de andra spelarna. Detta spel var också riktigt kul, men precis som med Luigispelet undrar jag hur kul det kommer vara i längden.

Nintendo 3DS
Det fanns också några 3DS-spel att testa. Bland annat New Super Mario Bros 2, Luigis Mansion 2 och Castlevania: Lords of Shadow: Mirror of Fate.

New Super Mario Bros 2
Har man spelat något av de tidigare New Super Mario Bros-spelen så vet man vad man har att vänta sig. Det nya för det här spelet är att hela världen är full med massor av mynt och det finns ett läge som kallas coin rush där det gäller att samla ihop så många mynt som möjligt och så kan man tävla mot sina vänner om vem som lyckas samla flest mynt. Kommer säkert bli grymt bra.

Luigis Mansion 2
Luigis Mansion släpptes som en releasetitel till Gamecube och nu kommer äntligen uppföljaren. Denna gång till 3DS. Konceptet är detsamma som i det första spelet. Använd "dammsugaren" för att suga upp olika spöken. En av de största nackdelarna med det första spelet var att det var så kort, men i 3DS-spelet ska det tydligen finnas flera olika herrgårdar att utforska och spelet ska vara längre.

Castlevania: Lords of Shadow: Mirror of Fate
De tre Castlevaniaspelen som släpptes till DS var fantastiska. Ultraklassisk Castlevania i 2D-miljö. Det var fina grejer det. I detta nya spel förskjuts perspektivet en aning. Det är fortfarande ett sidscrollande spel men det är någon slags 2,5D. Striderna i Mirror of Fate kändes inte alls bra tyckte jag. De var repetitiva och jag fick ingen riktig "nu-har-jag-träffat-fienden-känsla". Men själva plattformandet kändes helt okej.

Några avslutande ord om 3DS XL
Nu närmar vi oss slutet av denna långa artikel och jag tänkte avsluta med några ord om kommande 3DS XL. Jag fick några minuter tillsammans med denna lilla godbit och jag blev positivt överraskad över hur skön den kändes att spela med. Den har 90 % större skärmar, kändes skönare att hålla i (på grund av den större storleken och de rundade hörnen) och den var också tunnare. En annan trevlig grej var att skärmen nu kan ställas in olika lägen beroende på hur mycket man vill luta den. Efter att ha lirat på 3DS XL kändes alla andra 3DS:er väldigt små i jämförelse. Det som dock är tråkigt med 3DS XL är att den inte har någon extra circle pad inbyggd.

Pheeew, nu är artikeln slut och jag hoppas att ni fått en god inblick i Wii U och spelen till denna.

Mycket mer efter hoppet
33.9°
0

Jag har lirat Wii U - Del 2 av 2

Spelen till Wii U och några till 3DS

Varannan vuxen svensk är nu fullvaccinerad
Vaccinationstakten minskar dock

Folkhälsomyndigheten meddelar nu att hälften av Sveriges vuxna befolkning har fått två sprutor vaccin mot covid-19. Vaccinationstakten har i princip ökat hela året. Det börjar dock nu bli allt mer tomt på vaccinmottagningarna. Takten är nu två tredjedelar så hög som när den var som högst. DN rapporterar idag om att regioner har börjat med drop-in vaccinering och kortare dosintervaller för att takten ska hållas uppe. Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR säger: – Det är svårare att få folk till vaccinationer när alla är ute och rör sig. Å andra sidan är det naturligt att ju fler vi vaccinerar, desto svårare blir det att nå de sista. Om vaccinationerna fortsätter i samma takt som nu ska mellan 70–80 procent vara immuna i september-oktober. Nog för att uppnå flockimmunitet. Det tror i alla fall Matti Sällberg, vaccinforskare vid Karolinska institutet. Tumnagel
39.4°
+
Hugo Engström
0

Tesla Model 3 sålde näst bäst i Europa i juni
Volkswagen Golf bäst

Det gick bra för Teslas Model 3 försäljningsmässigt förra månaden. Den elektriska bilen, som nu är fyra år gammal, var den bil som sålde näst bäst i Europa. Tesla sålde 66 350 exemplar av bilmodellen, som då var den mest sålda elbilen i juni. Marknadsandelen elbilar ökade samtidigt med 19% jämfört med månaden innan. Bilen som dock sålde bäst var Volkswagens Golf. Volkswagen, som är Europas största bilföretag, har som mål att sälja fler elbilar än Tesla från 2025. Tumnagel
40.2°
+
Hugo Engström
0

Andrew Callaghan besöker Q-konferens
Precis så tokigt som du tror

Andrew Callaghan från All Gas No Brakes kände att det var en bra idé att besöka en Q-konferens och prata lite med folket där. Inte helt oväntat stötte han där på ett gäng märkliga typer som har precis lika märkliga syner på hur världen ser ut. Tumnagel
37.9°
+
Frode Wikesjö
0

Netflix gör animerad serie av Twitter-konto
@ChiPartyAunt ligger till grund för tv-serien Chicago Party Aunt

Mer än tio år efter Twitter-kontot @shitmydadsays blev tv-serie försöker sig nu Netflix på att göra en liknande grej. Det är Twitter-kontot @ChiPartyAunt som nu kommer att ligga till grund för en tv-serie på Netflix som får namnet Chicago Party Aunt. Till skillnad från tv-serien $h*! My Dad Says, där William Shatner spelade huvudrollen, så kommer Chicago Party Aunt bli en animerad tv-serie. Chicago Party Aunt handlar om lite udda typer som bor i ett kvarter i Chicago och mycket av handlingen kommer att kretsa runt "Aunt Diane". När serien börjar sändas på Netflix finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
35.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Unseen Empire är ett spel där du ska identifiera vilda djur
Låtsas att du utforskar naturen på riktigt

Unseen Empire är ett spel där spelaren får i uppgift att utforska foton som fotograferats av automatiska kameror på olika platser i Asien. Spelet använder sig av bilder som hämtats från en databas bestående av sex miljoner autentiska fotografier på olika vilda djur. Unseen Empire är utvecklat i samarbete med Oxford Universityx27s Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) med stöd från National Geographic Society. Tanken bakom spelet är att spelaren ska få en större förståelse hur forskning om vilda djur går till i verkligheten. Unseen Empire går att spela direkt på webben eller via appar som finns till iOS och Android. Här nedanför hittas en trailer för spelet. Tumnagel
37.8°
+
Wille Wilhelmsson
0

Never Gonna Give You Up når en miljard visningar
Det är många Rick Rolls det

Den officiella musikvideon till Rick Astleys låt Never Gonna Give You Up när nu passerat en miljard visningar på YouTube. En klart imponerande siffra som sannolikt hade varit högre om alla Rick Rolls på internet hade pekat dit. Han har dock en bra bit kvar till musikvideon som har flest visningar vilket är Baby Shark som visats dryga nio miljarder gånger sedan den lades upp sommaren 2017. Rick själv verkade rätt nöjd över denna milstolpe och delade klippet ovan på sociala medier. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

Dominorobot bygger upp Super Mario-mosaik
Består av över 100.000 dominobrickor

Här kan ni kolla in en robot som är en hejare på att ställa upp dominobrickor som youtubern Mark Rober har byggt ihop. I videon bygger roboten upp en mosaik bestående av över 100.000 dominobrickor på 24 timmar, något som vanligtvis skulle tagit sju personer en vecka att bygga. Klippet ovan är på närmare en kvart men vill ni bara se det färdiga resultatet samt när detta faller så kan ni hoppa fram till 13:e minuten. Tumnagel
39.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

IGN recenserar The Suicide Squad
Snart är det dags!

Nu är det inte allt för långt kvar till The Suicide Squad har biopremiär. På pappret såg ju filmen länge lovande ut och så fort de började släppa trailers för filmen så lyckades den ju se ännu mer lovande ut. Men om filmen nu verkligen är något man ska spendera tid och pengar på försöker folket från IGN besvara via videorecensionen ovan. Tumnagel
37.2°
+
Frode Wikesjö
0

ARM experimenterar med chip i plast
Flexibla chip som skulle kunna sättas på i stort sett allting

Chiptillverkaren ARM har tillsammans med företaget PragmatIC börjat experimentera med chip som skrivs ut på plast, något som gör chippen både mer flexibla och billigare än kisel-chip. Prototypen man har utvecklat kallas för PlasticARM och är försedd med 32-bitars Cortex-M0 CPU samt 456 bytes med ROM och 128 bytes med RAM. I dagsläget kan PlasticARM bara köra lite testprogram som hårdkodats in i chippet men man arbetar med att ta fram en version där det även går att installera annan mjukvara. Tanken bakom de flexibla chippen är att dessa skulle kunna användas på platser där de vanligtvis inte finns idag. The Verge skriver: "As Arm’s researchers explain in their paper, this would allow microchips to be put to all sorts of uses that would seem wasteful today. You might have chips printed into every milk bottle for example that detect spoilage, replacing the use of sell-by-dates. Arm says this will create a new “internet of everything,” with chips integrated into “more than a trillion inanimate objects over the next decade.”" Nackdelen med chip i plast jämfört med kisel-chip är att plastchippen drar mer energi och är betydligt mycket större. PlasticARM-chippet man nu har utvecklat är till exempel 1500 gånger större än en Cortex M0-processor. Trots detta tror utvecklarna att det kan finnas en lång rad områden där chippen kan användas även om de kanske inte är särskilt snabba eller strömsnåla. Tumnagel
39.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Facbook kommer släppa smarta glasögon nästa år
I samarbete med Ray-Ban

Under pågående Facebook Connect meddelade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att de beryktade smarta glasögonen som ska utvecklas i samarbete med det kända glasögonmärket Ray-Ban ska släppas under nästa år. Någon konkret information kring vad dessa glasögon är tänkta att användas till eller vilken funktionalitet de kommer erbjuda pratade man dock inte allt för mycket om. Men till The Verge meddelade Facebook att dessa glasögon inte kommer ha någon integrerad skärm och inte köra renodlad förstärkt verklighet. Så antagligen kommer dessa glasögon bli vara mer så som Snap-glasögonen än en Project Aria-produkt. Exakt när dessa glasögon kommer släppas under 2022 nämndes inte heller. Tumnagel
39.1°
+
Frode Wikesjö
0

I morgon lyfter Starliner mot ISS i ännu ett test
Sen är det dags för bemannade resor med Boeings rymdfarkost

I morgon, 30 juli, är det dags för ännu ett test av Starliner där det är tänkt att Boeings rymdfarkost ska docka med den internationella rymdstationen ISS. Det har gått över ett och halvt år sedan Starliner misslyckades med ett liknande test, något som gjorde att NASA än så länge inte kunnat använda Starliner i reguljär trafik till och från ISS. Skulle Starliner göra att lyckat test i morgon kommer farkosten sannolikt kunna användas för att skicka både astronauter och material till ISS. I dagsläget är NASA hänvisade till att använda SpaceX Crew Dragon för detta. Går allt som det ska imorgon så kommer dock NASA snart ha två olika alternativ att välja mellan för transporter till ISS. 20:53 svensk tid imorgon är det tänkt att Starliner ska skjutas upp från från Cape Canaveral Station med hjälp av en Atlas V-raket. Tumnagel
38.6°
+
Wille Wilhelmsson
0

Gabe Newell pratar Steam Deck
Och lite Half-Life

Valve-bossen Gabe Newell tog en liten pratstund med IGN för att prata lite om Valves nya handhållna enhet Steam Deck. Han pratar bland annat om vilka andra namn de hade för enheten, vad det var som gjorde att de valde göra den och vilka mål de har för denna pryl som kan använda för att spela dina Steam-spel på toaletten. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.8°
+
Frode Wikesjö
0

Det kommer en ny Paranormal Activity-film
Spökena får ingen vila

Det ser ut att bli en sjunde film i Paranormal Activity-serien, en serie filmer som inleddes med filmen Paranormal Activity 2007. Efter den första Paranormal Activity-filmen kom ytterligare fem filmer fram till den sjätte, och som många trodde var en avslutning på serien, släpptes 2015. I återanvändningen tidevarv verkar inte så ha blivit fallet och nu är alltså ännu en film i serien på gång. Den nya Paranormal Activity-filmen kommer att regisserad av William Eubanks och för manus står Christopher Landon, manuskrivaren som även stod bakom manuset för Paranormal Activity 2, 3, 4 och 5. Paranormal Activity 7 kommer att ha premiär på streamingtjänsten Paramount+ någon gång under nästa år. Tumnagel
35.5°
+
Wille Wilhelmsson
0

Samsung vill göra den vikbara telefonen mainstream
Men vill vi det?

Samsung har presenterat sitt kvartalsresultat och man höjde intäkterna med 20 procent och vinsten med 54 procent. Detta trots att mobilsidan inte kunnat leverera som man hade velat på grund av komponentbrist. 11 augusti är det dags för ännu ett Samsung Unpacked och på agendan verkar vikbara telefoner stå. Samsung räknar med att behålla sin position i premium-segmentet genom att göra vikbara telefoner lite mer för mainstream. Att de skulle bli för alla känns för tidigt med tanke på priset, men kanske kan de sälja lite mer i just premium-segmentet. Men frågan är om vi vill det? Så därför kommer här en fråga! Tumnagel
34.7°
+
Roger Åberg
0

Sony lanserar stöd för M.2 SSD för PlayStation 5
Fast endast för betaanvändarna

Som bekant så har PlayStation 5 inte allt för stort internt lagringsutrymme men i teorin ska man ju kunna expandera minnet genom att slänga in en M.2 SSD i konsolen. Denna funktionalitet har Sony inte aktiverat ännu och exakt vilka hårddiskar som konsolen stödjer har det också varit ganska tyst om. Men nu har Sony fått upp en support-sida där man förklarar hur man går tillväga för att slänga in M.2 SSD i konsolen och meddelat att denna funktiolitet nu är aktiverad för folk som kör betaprogrammet för systemmjukvaran. Men om betafolket får det nu brukar det innebära att den stora massan får det inom några veckor. I samband med allt detta så meddelade Seagate att deras nya FireCuda 530 SSD kan användas i PlayStation 5. Priserna för dessa hårddiskar ser just nu ut så här: 500GB - 1 799 k 1TB - 3 099 kr 2TB - 6 199 kr 4TB - 11 999 kr Tumnagel
39.7°
+
Frode Wikesjö
0

Imponerande teaser för Mad God
Lovande stop motion-film av Phil Tippet

Phil Tippet är en levande legend inom specialeffekt-branschen med filmer som Star Wars, Indiana Jones, RoboCop, Starship Troopers och Jurassic Park på Cv:t. Mad God är en film som han påbörjade redan när han jobbade på RoboCop 2 men han fick lägga hela projektet på is under början av 90-talet. Men nu, en sisådär 20 år senare, lyckades han och ett gäng frivilliga entusiaster göra klart filmen som ska ha premiär på Locarno Film Festival under nästa vecka. Some 20 years later, while cleaning out the back storage areas of Tippett Studio’s Berkeley stages, several of his key artists and supervisors stumbled across original puppets and sets from those early shots. Revisiting the original footage and models, this new generation of artists, trained primarily on computers, longed to learn from Phil and assist as he revived his long-since abandoned film. Together with a volunteer crew, Phil taught a new generation of artists and craftspeople as they brought his labor of love to life. En liten teaser för Mad God kan beskådas ovan. Tumnagel
41.1°
+
Frode Wikesjö
0

Forskare tar fram ny sorts svarta vinbär
Som inte är så sura

Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har tagit fram en ny sorts svarta vinbär som inte är riktigt lika sura som de traditionellt sett brukar vara. Enligt växtförädlarna på SLU så ska den nya vinbärssorten bara vara hälften så sur som de sorter som vanligtvis växer i Sverige är. Kimmo Rumpunen, ansvarig växtförädlare på SLU i skånska Alnarp, säger vidare till P4 Skaraborg: "Vi bedömer att svarta vinbär generellt är för sura och har en för skarp smak, vilket gör att vi inte använder bären så mycket som vi borde." Genom att kombinera de sorter som har lägst syrahalt med sorter som har goda kvalitetsegenskaper har forskarna ökat sötman i den nya vinbärssorten. Den nya sorten av svarta vinbär har fått namnet Balsgård Martin och tros finnas i handeln inom några år. Tumnagel
35.4°
+
Wille Wilhelmsson
0

Porsche siktar mot rymden
Investerar i tyska ISAR Aerospace

Porsche Automobil Holding SE, familjeföretaget som äger en stor del av Volkswagen Group, ser ut att vara med i den nya rymdkapplöpningen som startats av privata företag som SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab och Virgin Galactic. Idag meddelade Porsche SE att man går in med 75 miljoner dollar i det tyska rymdföretaget Isar Aerospace, ett företag som en del hoppas kan bli ett "europeiskt SpaceX". Porsche SE skriver i ett pressmeddelande om investeringen: "As an investor with a focus on mobility and industrial technology, we are convinced that cost-efficient and flexible access to space will be an enabler of innovation in many industry sectors. With Isar Aerospace, we are investing in a company that is well-positioned to establish itself as a leading European manufacturer of launch vehicles. The rapid development of the company is impressive." Isar Aerospace håller på och utvecklar en raket som man kallar för Spectrum, en tvåstegs-raket vilken ska kunna lyfta tusen kilo till jorden lägre omloppsbana LEO. Företaget siktar på att skjuta upp denna till rymden för första gången 2022. Tumnagel
39.3°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur verkliga är scener med musikproduktion?
Jack Antonoff ger sin åsikt

Jack Antonoff, som producerat album med artister som Lana Del Rey och Lorde samt är frontman i bandet Bleachers, kollar i denna video in hur realistiska scener med musikproduktion är i filmer. De kikar på scener från filmerna Bohemian Rhapsody, Love & Mercy, Pitch Perfect 2, Straight Outta Compton och Josie and the Pussycats. Tumnagel
84kg
+
Hugo Engström

Lite skateboardåkning med Bam Margera
Cold Call: Bam Margera

Den före detta Jackass-medlemmen Bam Margera har nog sett bättre dagar i sitt liv men han kärlek för att åka skateboard verkar finnas kvar. Här har vi ett klipp från Thrasher där Sheckler och Chris Cole besöker Bam för att åka lite bräda framför en kamera med Fisheye-objektiv. Tumnagel
101kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt och musikvideo med James Blake
Say What You Will

James Blake släppte idag den första singeln från sitt kommande album Friends That Break Your Heart. Låten heter Say What You Will. I musikvideon till låten följer vi James Blake när han förföljs av Finneas (Billie Eilish bror) och hur hans karriär och liv verkar gå som på räls, medan Blakes liv är monotont och trist. Albumet släpps 10 september. Tumnagel
78kg
+
Hugo Engström

Ny låt med Lorde – "Stoned at the Nail Salon"
Andra singeln från kommande albumet

Den nyzeeländska artisten Lorde släppte igår sin andra singel från sitt kommande album Solar Power. Låten heter Stoned at the Nail Salon och är skriven och producerad av Jack Antonoff och Lorde själv. Albumet kommer 20 augusti. Bonusklipp: Tumnagel
76kg
+
Hugo Engström

Nytt album från Kanye West på fredag
Verkar det som i alla fall

Kanye West som inte släppt något nytt album sedan Jesus Is King som kom 2019, är nu på gång att släppa nytt. Albumet ska heta DONDA, efter hans mor Donda West som gick bort 2007. Kanye West har på senare år blivit känd för att annonsera album som sen inte släpps, bland annat Yandhi och Turbo Grafx 16. Det återstår att se om något album släpps på fredag. I videon ovan hörs ett klipp från låten No Child Left Behind som ska finnas med på albumet. Tumnagel
39kg
+
Hugo Engström

Så gör man McDonalds pommes
Ett besök i potatisfabriken

Pommes kan vara magiskt och tragiskt. Personligen gillar jag McDonalds, eller framförallt kan doften vara väldigt trevlig. Men om jag för tio år sedan kunde sänka en stor pommes utan att blinka är jag i dag rätt nöjd med en liten. Och om det för tio år sedan inte fanns så mycket annat än donkens pommes som var "rätt" finns det i dag massor av alternativ som är betydligt bättre. Det var alltså inte bättre förr. I den här videon får vi kika in i pommes-fabriken men också i chips-fabriken. Tumnagel
87kg
+
Roger Åberg

WOW bjuder på weekend
Minifestival

Det blev inget Way Out West i år, men gänget kan inte hålla sig från att inte göra något alls. Under de datum som WOW skulle ha ägt rum så kör man därför lite konserter. På torsdagen är det Amason + Esther, på fredagen är det Sarah Klang + Klara Keller och på lördagen är det Deportees + Grant. Biljetter släpps i morgon och man lovar pizza på köpet, ett symboliskt festivalarmband och djs. Tumnagel
76kg
+
Roger Åberg

Kul video med Lil Nas X
Teaser för ny låt producerad av Kanye West

Lil Nas X som tidigare i år släppte ett par modifierade Nike-skor med satan-stil (vad det nu innebär), som Nike själva inte var helt glada över då de fort stämde rapparen är tillbaka med en kul teaser för sin nya låt Industry Baby. Låten är producerad av Kanye West och Take a Daytrip. Release sker nu på fredag den 23 juli. Tumnagel
82kg
+
Hugo Engström

Ford presenterar parfymen Mach-Eau
Om man vill lukta som en bil

Biltillverkaren Ford har tagit fram en parfym som man kallar för "Mach-Eau" vilken man säger ska påminna om lukten från bilar. Parfymen har Ford tagit fram tillsammans med parfymtillverkaren Olfiction. Det hela är en del i Fords satsning för att övertyga bilentusiaster om att elbilar ska kunna erbjuda samma körupplevelse som fossildrivna bilar. Mach-Eau sägs lukta som en mix av bilinredning och gummi till bildäck. Ford Mach-Eau går inte att köpa utan har istället tagits fram för att luktas på i olika bilsammanhang, bland annat bilfesten Goodwood Festival of Speed där parfymen gjorde sin debut. Huruvida Ford planerar att börja sälja parfymen längre fram finns det inga uppgifter om än så länge. Tumnagel
19kg
+
Wille Wilhelmsson

Biz Markie är död
57 år ung

Hip-hop-legenden Biz Markie dog 57 år ung under helgen. Dödsorsaken är komplikationer av sin diabetes som han kämpat mot i mer än ett år. Biz Markie är sannolikt mest känd för hitlåten Just a Friend från 1989 men också för sina beatboxing-färdigheter och generellt underhållande persona. Tumnagel
3kg
+
Frode Wikesjö

David Harbour äter heta kycklingvingar
Klarar Red Guardian hettan?

Skådespelaren David Harbour gästade kycklingvingprogrammet Hot Ones i veckan för att prata lite om sitt liv och sin karriär samtidigt som han äter starka kycklingvingar. Tumnagel
104kg
+
Frode Wikesjö

Ny låt från Swedish House Mafia
"It Gets Better"

Swedish House Mafia släppte under torsdagskvällen en ny låt med titeln It Gets Better. Detta är deras första nya singel sedan 2012. Den svenska trion ska tillsammans med Ty Dolla $ign och 070 Shake medverka i The Tonight Show med Jimmy fallon den 19 juli. Tumnagel
-25kg
+
Hugo Engström