25 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Tut i luren - Gmail 10 år idag!
Var inget aprilskämt

Tut i luren - Gmail 10 år idag!
Gmail den 31 mars 2004

Idag är det exakt 10 år sedan Google lanserade sin webbaserade eposttjänst Gmail och under dessa tio år har tjänsten lyckats bli världens största eposttjänst,. Det blev man i och för sig för redan nästan två år sedan då man fick fler användare än Microsofts Hotmail.

Det som vi idag känner som Gmail började dock utvecklas internt på Google flera år innan allmänheten fick ta del av tjänsten. Den första versionen av Gmail användes bara internt på Google och ska ha tagit en dag att utveckla då man återanvände kod som ursprungligen rullade på Googles forumtjänst Google Groups.

Gmail finns översatt på närmare 60 olika språk och används idag av närmare en halv miljard användare. Är ni intresserad av en längre redogörelse om Gmails historia så hoppa vidare till TIME på länken nedan.

Webb, Google, gmail, epost, tut i luren, jubilem, mail,

Google gör Gmail säkrare
Så att inte NSA eller andra ska kunna läsa våra mail

Google har meddelat att man nu har implementerat två nya säkerhetsfunktioner på sin epost-tjänst Gmail. Den första förändringen handlar om att all mail som skickas eller tas emot via Gmail nu går via det säkrare protokollet HTTPS [wiki] och man skippar därför det lite mindre säkra HTTP-protokollet [wiki] för gott. Detta var en ändring man implenterade redan 2010 men fram tills nu har det varit möjligt att själv ändra så att mailen gick via HTTP. Det alternativet är numera stängt och man måste alltså köra Gmail via HTTPS. Från och med nu så kommer Google även att kryptera all in- och utgående epost när denna transporteras mellan Googles egna servrar så att ingen ska kunna läsa post som färdas där. Tumnagel
85.6°
0

Gmail är nu världens största epost-tjänst
Tar förstaplatsen från Hotmail

2004 startade Google sin epost-tjänst Gmail i en betaversion och nu säger man att det är världen största epost-tjänst då man uppger att man har 425 miljoner aktiva användare i månaden. Vi får dock lägga in en brasklapp här då detta är siffror från Google som ej bekräftats av några oberoende källor och analysföretaget ComScore uppger att Microsofts Hotmail fortfarande är större när det kommer till aktiva användare. Enligt ComSore så är Hotmail (lanserat 1996) fortafarande störst med 325 miljoner unika användare per månad och därefter kommer Yahooo (lanserat 1997) som har 298 miljoner unika användar och först på bronsplats hittar vi Gmail som enligt ComScore har 289 miljoner unika användare per månad. Hur som helst så verkar det ju som om Gmail helt klart antingen redan har förstaplatsen eller åtminstone snart kommer att inneha den vilket betyder att Google förutom att vara störst inom epost även är störst på webbläsarmarknaden, mobilmarknaden, sökmarknaden och antagligen snart även störst inom dokumentredigering. Tumnagel
54.1°
0
53.0° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tis. 1 apr 2014, 15:05
53.0°
0

Tut i luren - Gmail 10 år idag!

Var inget aprilskämt