Febergaraget
Audi RS5
Massa effekt och barnsligt roliga nedväxlingar gör verkligen att RS-modellen sticker ut
Vid en första anblick kan det vara svårt att urskilja en RS5 från S5. Bortser man från emblemen så är det först när man ser de två ovala piporna bak och den lite mer aggressiva fronten som man förstår vad det handlar om. Det här är en äkta sleeper, en bil som lätt kan misstas för att bara vara en i mängden. Men det är den inte. Audi RS5 kan lätt förvandlas till ett vilddjur och köper du en rekommenderas starkt att du rastar den på bana då och då, för det här är verkligen ingen stadsbil.
Jo men självklart fungerar även RS5 i stan och puttrandes längs småvägar, det är ju fortfarande en Audi. Man sitter faktiskt till och med bekvämt i de djupt skålade stolarna och möjligheten att kunna krama åt både sidostöden och sitsen gör att det är lätt att hitta en bra sittposition. Det är först när man börjar trycka på knappar som bilen inte riktigt vill smyga fram mellan husväggar längre. Knappen "Dynamic" öppnar ventiler i avgassystemet och helt plötsligt hör man att det faktiskt sitter en V8:a under huven. Ett dovt muller sprider sig på tomgång och det låter maffigt. Hela chassiet stramas åt, fjädringen blir styvare och ratten blir trögare. Den sjustegade S-troniclådan med dubbelkoppling transformeras och blir helvild, den vill hela tiden ligga en växel lägre än vad man är van vid i stadstrafik. Det känns nästan lite pinsamt att ligga på 1:an i 50 km/h, och man får tvinga lådan att växla upp genom paddlarna bakom ratten. Bilen blir otroligt hetsig och man skrattar lite för sig själv faktiskt, för man riktigt känner hur den bara vill skutta iväg. Men sen så är läget "Dynamic" inte till för små gator heller, utan lämpar sig bäst på banan eller större landsvägar.
Bana har vi inte tillgång till men landsvägar finns det lite överallt. Växellådan imponerar och slungar i växel efter växel blixtsnabbt. Vill man motorbromsa lite inför en kurva och växlar ned med paddlarna bjuds man på en mycket härlig automatiskt mellangas som får även den minst motorintresserade att höja på ögonbrynen, det låter riktigt rejsigt och häftigt! Sen är det bara att kliva på gasen igen och hålla i ratten, för det går undan när man trampar på. Med Launch Control avklaras 0-100 km/h på 4,6 sekunder och som på så många andra bilar är topphastigheten begränsad till 250 km/h. För 18 200 kronor kan man dock få spärren flyttad till 280 km/h. Launch Control aktiveras genom att koppla ur ESP, välja "Dynamic", hålla vänster fot på bromsen och sen ge full gas. Man väntar då tills motorn når ett konstant varvtal och släpper sen bromsen. Sen är det bara att hålla andan och njuta av åkturen.
Hjärtat i den här bilen är V8:an på 4,2 liter. Ett mästerverk som följt med i många utav Audis bilar, i allt från RS4 till R8 V8, om än med lite olika effektsiffror. I RS5 ger maskinen 450 hästar, utan turbo eller kompressor. Här snackar vi rå kraft. Och rått ljud. Det är något speciellt med V8-ljud, mysigt muller på tomgång och härligt yl på högre varv. Men det är först i "Dynamic" som spisen låter så här fint, i övrigt är den ganska dämpad och diskret. Jag saknar en knapp som enbart öppnar avgasventilerna, så att man alltid kan dela med sig av det underbara ljudet utan att behöva bråka med växellådan i lägre hastigheter. Trots sin effekt och litervolym ska bilen inte dra mer än 10,8 liter per 100 km vid blandad körning. Och jag skriver "ska" för den siffran var löjligt svår att komma ner i.
Fyrhjulsdriften är fenomenal och bilen ligger som ett strykjärn mot vägen. Vill man svänga så gör man det, och bilen svarar blixtsnabbt. Man känner sig helt enkelt trygg i RS5, oavsett väglag. Det finns även en sportdiff på bakaxeln, dock ej standard, för 11 600 kronor extra. Centrumdiffen är ny och kan skicka hela 85 % av kraften till det bakre hjulparet. Standard för Quattro-systemet är som vanligt 60 % bak och 40 % fram. Även när det var dags att bromsa uppför sig bilen bra, mycket tack vare de keramiska bromsarna som satt monterade, också ett tillval i listan som går loss på 73 000 kronor extra. Och då går det enbart att få dessa bromsar fram.
Testbilen var utrustad med mattgråa 20-tummare, något som gjorde sig förvånansvärt bra mot den vita lacken. Med den lilla vingen uppfälld ser bilen riktigt kaxig ut, och ett par medtrafikanter uppmärksammade att det här faktiskt inte alls var en S5 utan något värre, givetvis med två tummar upp. Designen känns fräsch och LED-tekniken både fram och bak gör bilen vacker även när det är mörkt ute. Men det kan krävas en eller två blickar för att se skillnad på denna och en S5.
De må vara ganska lika till utseendet, S5 och RS5. Men där stannar likheterna. Priset för en S5 är från 560 000 kronor. RS5 får du hosta upp 775 000 kronor för, ganska mycket saltare prislapp alltså. Men så får du också nästan 100 hästar till att leka med och du behöver verkligen inte skämmas när det är dags att rasta besten på bana. Sen klingar RS lite bättre än bara S också. I alla fall i mina öron.