m
Hyundai presenterar Bayon

Hyundai presenterar Bayon
En till kompakt SUV

Bil / Hyundai

Hyundai har nu presenterat den nya modellen Bayon som är ytterligare en kompakt SUV. Modellen som är i B-segmentet vill sno kunder från exempelvis Ford Puma, Nissan Juke och Volkswagen T-Cross. Namnet uttalas "Bye-Onn" och det kommer från franska Basque Country. Man valde detta för att påvisa ytterligare att bilen designats specifikt för den europeiska marknaden.

Måtten är 4,1 meter på längden, 1,77 på bredden med en hjulbas på 2,58 meter. Bayon baseras på i20 och drivningen sker endast på framhjulen. Kraften kommer dit via en av två stycken versioner av en turbomatad trecylindrig bensinmotor på 1,0 liter. Den kan man få med antingen 100 eller 120 hästar. Vridet är oavsett val 172 newtonmeter. Båda är mildhybrider och sexstegad manuell växellåda är standard, sjustegad DCT finns som tillval.

Insidan hämtar mycket från i20 och man får ett digitalt instrumentkluster på 10,25 tum och antingen en infotainmentskärm på åtta eller 10,25 tum beroende på utrustningsval.

Bayon börjar säljas i sommar och priset väntas ligga på runt 17.000 pund.

Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Hyundai presenterar Bayon
Visa
Pressmeddelande
Hyundai presenterar helt nya BAYON, en snygg och elegant crossover-SUV

Idag avslöjades Hyundai BAYON, en helt ny crossover-SUV designad speciellt för Europa. Som ett tillskott i B-segmentet blir BAYON den senaste och minsta medlemmen av Hyundais växande SUV-familj.

Helt nya BAYON har en kompakt exteriör, rymlig interiör och en lång lista med intelligenta säkerhets- och uppkopplingsfunktioner som sticker ut i klassen. Helt nya BAYON demokratiserar ny teknik och gör den högteknologiska funktionaliteten tillgänglig för alla.

I linje med Hyundais befintliga namngivningsstrategi, inspirerades namnet BAYON av en semesterort: Bayonne, huvudstaden i franska Baskien och en av de vackraste platserna i sydvästra Frankrike. Eftersom BAYON är utformad för att möta kraven på den europeiska marknaden, beslutade företaget att ge modellen ett europeiskt namn.

”Då SUV-karosser fortsätter att växa i popularitet över världen såg Hyundai tydlig efterfrågan för en modell kapabel att navigera europeiska städer och samtidigt ha tillräckligt med utrymme för att möta kundernas krav,” säger Andreas-Christoph Hofmann, Vice President of Marketing & Product på Hyundai Motor Europe. ”Klassledande uppkopplings- och säkerhetsfunktioner, en skarp och distinkt design, tillsammans med integrationen av Hyundais 48-volts mildhybridteknik gör att BAYON sticker ut i segmentet.”

Med BAYON har Hyundai nu lanserat och uppgraderad sju nya modeller på bara 12 månader – eller 20 om man räknar med alla karosstyper och drivlinevariationer. Detta gör 2020 till ett rekordår för expansion av modellprogrammet.

En skarp och distinkt design
BAYON är den senaste modellen som med sin unika design gör avtryck i Hyundais SUV-familj. Genom sina iögonfallande, distinkta och oväntade proportioner har den fått en starkt grafisk form. BAYON förkroppsligar Hyundais designidentitet, Sensuous Sportiness, definierad av harmonin mellan proportioner, arkitektur, styling och teknologi. Den här senaste tolkningen av Sensuous Sportiness kombinerar emotionella värden med innovativa lösningar.

”Med sitt skarpa utseende och integrering av viktiga designelement, stärker BAYON Hyundais designriktning i SUV-kategorin,” säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group. ”BAYONs unika och självsäkra utseende, förkroppsligat av sina starka linjer och pilformade lampor, förväntas etablera bilen som den mest unika och enastående tillskottet i B-segmentets blomstrande SUV-kategori.”

Utvändig design
BAYON kännetecknas av en distinkt utvändig design som skiljer den från konkurrenterna. Unika designlösningar, högteknologiska detaljer och ett rent utseende gör att den sticker ut från mängden.

Framtill öppnar en bred grill upp sig nedtill för att skapa en solid hållning. Tredelade strålkastare kombinerade med ett luftintag etablerar ett unikt utseende och arkitektur. Det horisontella, långsmala luftintaget skapar tillsammans med och varselljusen en bredd, medan den låga hasplåten bekräftar bilens SUV-identitet.

Sett från sidan ger en dynamisk axel ett kilformat utseende och den pilformade C-stolpen skapar en dynamisk och oväntad arkitektur.

Baktill understryker de pilformade ljusen stolpdynamiken. Deras utsträckta position skapar en bred hållning som med stöd från en tunn, horisontell linje vilken sammankopplar bakljusen ytterligare understryker bredden och volymen för att skapa en levande sektion. Den kraftfulla bakdelen och visuellt förlängda bakrutan initierar en unik och uttrycksfull bakre design. Strålkastare och blinkers i LED kompletterar det moderna utseendet.

BAYON finns tillgänglig med 15-tums stålfälgar och 16- eller 17-tums lättmetallhjul. Totalt nio exteriörfärger finns tillgängliga, inklusive den nya lanseringsfärgen, Mangrove Green. Två-tonslackat tak i Phantom Black finns också tillgängligt som tillval i kombination med flera färger.

En moden, digital interiör
BAYON har en ren, rymlig och upplyst interiör. Det finns ett tydligt fokus på att maximera komforten för passagerare både fram och bak samt öka bagageutrymmet.

Interiören definieras av en stor mängd uppkoppilngsteknik, inklusive en 10,25-tums AVN eller 8-tums Display Audio. Passagerare kan dra nytta av LED-teknik integrerad i främre benutrymme, dörrsidor, främre dörrhandtag och mittkonsolens förvaringsyta för att sätta rätt stämningsbelysning.

Ett noga utvalt utbud av neutrala interiörfärger och material ger maximal kompatibilitet med de utvändiga färgerna. Ett färgkoncept med små och subtila accenter skapar en lugn atmosfär som gör det lättare för föraren att fokusera. BAYON levereras som standard med en helsvart tyginteriör och med två ytterligare färgkombinationer som tillval.

Klassledande uppkoppling och teknik
Precis som hos andra Hyundai-modeller erbjuder BAYON avancerad uppkopplingsteknik vilken annars är sällsynt för segmentet. Modellen har klassledande digital instrumentering och infotainmentfunktioner i toppklass.

Passagerare kan välja mellan en 10,25-tums AVN-skärm eller en 8-tums Display Audio. 8-tums Display Audio inkluderar trådlös Apple CarPlay och Android Auto.

Två USB-portar för främre passagerare och en för bakre raden gör det möjligt för upp till tre enheter att laddas samtidigt. En av de främre portarna möjliggör också dataöverföring så att passagerare kan koppla sin telefon till bilens infotainmentsystem. Ett premiumljudsystem från Bose kompletterar paketet och garanterar passagerarna en högkvalitativ lyssningsupplevelse.

Hyundai BlueLink Connected Car Services
BAYON är utrustad med den senaste Hyundai BlueLink-uppgraderingen, vilket innebär att användare kan dra nytta av toppmoderna uppkopplingstjänster. Den senaste versionen av BlueLink inkluderar tjänster som Connected Routing och en ny användarprofils-funktion. Nytt för BlueLink är kalenderintegrering. Det betyder att förare kan spegla sin Google- eller Apple-kalender i bilens infotainmentsystem. Om kalenderbokningar även innehåller en adress kan den importeras direkt in i bilens navigator.

Kunderna kan också lokalisera, låsa och låsa upp sin bil samt få fordonsinformation som servicebehov, däcktryck och bränslenivå med hjälp av BlueLink-appen

Rymlighet och Bekvämlighet
Hyundai BAYON levererar komfort och bagageutrymme hos en SUV med smidigheten och bränsleeffektivitet som en B-segmentsbil. Modellens kompakta exteriör och familjevänliga interiör gör att kunder kan njuta av det bästa från två världar. Medan den kompakta storleken och utmärkta sikten gör den lätt att kliva in i och hantera, erbjuds också den säkra och robusta känsla som kunder förväntar sig från en Hyundai-SUV tack vare sin höga sittposition.

Med 411 liters bagageutrymme utmärker sig BAYON för sin stora lastkapacitet, trots sin kompakta storlek. På så sätt sticker BAYON ut för sin rymlighet och användbarhet.

Med en längd på 4180 mm, 1775 mm bredd, höjd på 1490 mm (eller 1500 med 17-tumsfälgar), får dimensionerna en perfekt balans mellan bekvämlighet och fördelarna hos en kompakt bil. BAYON har en hjulbas på 2590 mm som ger utmärkt benutrymme och bekväm färd för passagerare både fram och bak. Främre passagerare kan åtnjuta 1072 mm benutrymme medan bakre erbjuds 882 mm.

Som en äkta SUV, erbjuder BAYON en markfrigång på upp till 183 mm (i kombination med 17-tumsfälgar), vilket är högre än de flesta andra bilar i B-segmentet.


Klassledande säkerhetspaket
BAYON delar sitt säkra och robusta DNA med andra medlemmar av Hyundais SUV-familj och har säkerhetsfunktioner som matchar. Modellen sticker ut i segmentet genom att BAYON erbjuder en omfattande lista av säkerhetsfunktioner från Hyundai SmartSense. Många av dem är dessutom inkluderade som standard.

Ett antal semi-autonoma körfunktioner skiljer BAYON från sina konkurrenter. Lane Following Assist (LFA) arbetar för att hålla bilen centrerad i sin fil. Forward Collision-Avoidance Assist (FCA) ljuder först ett alarm och sen vid behov appliceras bromsarna för att förhindra en kollision. Den här funktionen inkluderar detektering av bilar, fotgängare och cyklister samt även Junction Turning som kan applicera bromsarna för att undvika olyckor med mötande bil när du svänger vänster i en korsning. En annan avancerad funktion, Navigation-based Smart Cruise Control (NSCC), använder data från bilens navigator för att automatiskt anpassa farten vid körning på landsväg eller motorväg.

BAYON innehåller också flera funktioner som försiktigt fångar förarens uppmärksamhet när deras fokus minskar. Driver Attention Warning (DAW) analyserar körmönster för att upptäcka dåsig eller distraherad körning. Systemet fungerar tillsammans med Leading Vehicle Departure Alert (LVDA) som varnar när bilen framför börjar röra på sig och föraren inte reagerar tillräckligt snabbt. Dessutom meddelar Rear Occupant Alert (ROA) om sensorer indikerar rörelse i baksätet när föraren lämnar bilen. Detta gör BAYON ännu säkrare för bakre passagerare, inklusive barn och husdjur, vilket gör den till ett utmärkt bilval för familjer.

Ytterligare funktioner garanterar säkerhet när bilen körs i låga hastigheter eller vid parkering. Parking Collision Avoidance Assist-Reverse (PCA-R) varnar och vid behov bromsar när ett bakre hinder upptäcks under långsam backning. Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) assisterar förare på ett liknande sätt när de backar ut från en parkeringsplats och en annan bil passerar. Parking Assist (PA) möjliggör för semi-autonom parkering med hjälp av flera sensorer och mjukvara som arbetar tillsammans för att assistera förare att parkera i trånga utrymmen.

I händelse av en olycka varnar eCall automatiskt räddningstjänsten om bilens krockkuddar löses ut. Alternativt kan passagerare också aktivera tjänsten med en knapptryckning.


Drivlinor
BAYON har utmärkt bränsleeffektivitet och konkurrenskraftiga CO2-utsläpp tack vare en uppdaterad Kappa-motorfamilj. Den turboladdade T-GDi-motorn med direktinsprutning har minskats i storlek för optimerad effektivitet. Kombinerad med Hyundais unika 48-volts mildhybridsystem (48V) med intelligent Manual Transmission (iMT), resulterar det i ännu mer bränslebesparingar och effektivitet.

iMT frikopplar motorn från växellådan när föraren släpper på gaspedalen. Detta gör att bilen glider i friläge, vilket minskar utsläpp och sparar bränsle. Det finns två olika glidlägen förknippade med iMT: först när motorn är på tomgång och även när motorn är helt avstängd. Motorn startar igen så snart föraren trycker på antingen bromsen eller gasar för att köra vidare med samma växel som när den stängdes av. Detta resulterar i bättre bränsleeffektivitet utan att kompromissa med prestanda.

BAYON har också Hyundais unika Continously Variable Valve Duration (CVVD) -teknik som kontrollerar tiden för ventilernas öppning och stängning anpassat efter körförhållanden. Detta optimerar motorprestanda samtidigt som bränsleeffektiviteten förbättras, vilket resulterar i minskade utsläpp och bränslebesparingar.

Modellen lanseras i Sverige med 1.0-liters T-GDi-motorn, kombinerad med 48V-system som ger 100 hk. Motorn kan kombineras med 6-växlade intelligent Manual Transmission (6iMT) eller en 7-växlad dubbelkopplingslåda (7DCT). Motorn har även tre körlägen som optimerar responstid och styrprestanda baserat på körförhållanden. Dessa är Eco, Normal och Sport.

En 1.2-liters MPi-motor med 84 hk i kombination med en 5-växlad manuell växellåda finns även tillgänglig som insteg.

BAYON är Hyundais första SUV som utrustats med Rev Matching, en funktion som vanligtvis bara återfinns hos Hyundais prestandamodeller. Rev Matching synkroniserar motorn med utgående axeln för att möjliggöra mjukare och sportigare nedväxlingar. Funktionen finns tillgänglig för 1.0-liters T-GDi 48V i kombination med 6iMT i Sportläge.

Helt nya Hyundai BAYON har svensk lansering till sommaren 2021.
37.2°
0

Hyundai presenterar Bayon

En till kompakt SUV

Roccat presenterar nya tangentborden Magma och Pyro
Med RGB överallt

Roccat har presenterat två nya tangentbord vid namn Magma och Pyro. Med Magma slår Roccat hårt på RGB-trumman och kör inte bara med individuellt upplysta knappar, utan har gjort så att hela plattan kan lysa upp i en och annan färg. Magma har mjukare membranbrytare och kommer även med handlovsskydd, vilket alltid uppskattas. Pyro å andra sidan kommer med lite mer ordentliga mekaniska brytare, mer specifikt linjära brytare från TTC som har ett motstånd på 45 gram och slaglängd på 4 millimeter. Brytarna ska hålla för 50 miljoner klick. Båda enheterna kommer dyka upp i butik 30 maj och priset för Magma kommer ligga på 649 kronor medan Pyro kommer kosta 1099 kronor. Tumnagel
36.9°
+
André Stray
0

Domedagen har kommit till Rainbow Six: Siege
Nytt spelläge att leka med

Tidigare i veckan så körde Ubisoft igång ett nytt tillfälligt spelläge för Rainbow Six: Siege. Detta spelläge heter Apocalypse Event och kommer vara tillgängligt fram till den 18 maj. Apocalypse Event utspelar sig på Outback-kartan och där två klaner ska slåss genom att anfalla eller försvara behållare med växter som kan återuppliva växtlivet på jorden igen. De som försvarar kan flytta dessa behållare runt på kartan så de som attackerar måste hålla koll på det. Som så ofta med sådana här event i spelet kommer det med ett gäng nya föremål som man kan slänga på sina favoritkaraktärer. Tumnagel
37.0°
+
Frode Wikesjö
0

Twitter börjar visa hela bilder i förhandstitten på mobiler
Så länge det endast är en bild

Twitter sedan någon månad tillbaka testat att visa hela bilder i förhandstitten på mobiler i stället för att beskära bilden, vilket har visat sig vara lite problematiskt. Nu har Twitter börjat ge samtliga mobila användare tillgång till den nya förhandstitten, vilket betyder att större bilder kommer dyka upp i flödet. De större bilderna i förhandstitten gäller dock endast när en bild laddas upp och om fler bilder laddas upp i ett svep så blir det album med beskärda bilder precis som tidigare. Den nya förhandstitten har blivit tillgänglig för samtliga användare på appen till både iOS och Android. Tumnagel
37.5°
+
André Stray
0

Kolla in X2000 nya bistrovagn
Kommer att börja rulla i höst

SJ har designat om bistrovagnen i sina X2000-tåg och här kan ni kolla in en video som visar hur arbetet med det gick till. SJ skriver i ett pressmeddelande att det enda man sparat från den nuvarande bistrovagnens design är vagnens rostfria skal, allt annat är utbytt. Vagnens caféplatser har bytts ut mot ståbord med eluttag. Detta har gjort att det även går att få in 16 sittplatser i vagnen, platser som SJ skriver kan lämpa sig för till exempel ett lag eller en skolklass som vill kunna umgås under resan. Vidare har SJ:s nya bistrovagn försetts med nya ugnar vilket gör det möjligt att utöka menyn på tågen, det kommer bland annat att bli möjligt att grädda pizzor i de nya ugnarna. Även kassasystemet är utbytt till en snabbare version och det kommer nu även att bli möjligt att betala med Swish. SJ:s nya bistrovagn på X2000-tågen kommer att ha premiär på sträckan Stockholm - Göteborg någon gång i höst. Tumnagel
37.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

NASCAR visar upp nästa generations bilar
Kommer att dyka upp nästa år

Igår presenterade NASCAR några nya modeller vilka kommer att börja användas i NASCAR:s racingliga under nästa år. Det handlar om modifierade versioner av Toyota Camry, Ford Mustang samt Chevrolet Camaro vilka har möjlighet att förses med hybridmotorer. Andra förändringarna jämfört med den nuvarande generationens NASCAR-bilar är att de nya bilarna här bredare däck, större bromsar, en ny bakfjädring samt en kamera som ska hjälpa förarna att se vad som finns bakom dem. De nya bilarna förväntas köra sitt premiärlopp på nästa års Daytona 500 vilket kommer att gå av stapeln 20 februari 2022. I klippet ovanför kan ni kolla in NASCARS egen presentation av bilarna och här nedan hittas bilder på de tre nya modellerna. Tumnagel
37.2°
+
Wille Wilhelmsson
0

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
132kg
+
Wille Wilhelmsson

Ännu en trailer för A Quiet Place Part 2
Har premiär 28 maj

Väntan är äntligen över för folk som suktat efter A Quiet Place Part 2. Filmen skulle egentligen ha premiär förra våren, men den planen satte pandemin käppar i hjulet på. Men 28 maj är det äntligen dags för premiär och för att bygga upp lite hype, och påminna om att filmen faktiskt kommer släppas, har produktionen släppt en ny trailer som ni kan kika på ovan. Tumnagel
37.8°
+
André Stray
0

IBM har skapat chip med 2nm-teknik
Första gången någon har gjort det

IBM Research uppgav idag att man lyckats skapa chip baserade på 2nm-teknik, något som man är först i världen med. Det innebär i korthet att man har lyckats trycka in fler transistorer på mindre yta. I det chippet IBM nu har utvecklat handlar det om att man har fått in 50 miljarder transistorer på en yta som motsvarar storleken på en nagel. IBM skriver i en pressrelease att man tror att deras 2nm-chip kan få 45 procent högre prestanda och 75 procent lägre energiförbrukning än chip som tillverkas med 7nm-teknik, den teknik som till exempel AMD och Qualcomm använder för de flesta av sina nuvarande chip. IBM säger vidare att chip med 2nm-teknik till exempel skulle kunna ge mobiltelefoner upp till fyra gånger längre batterilängd än vad de har idag och leda till ordentliga prestandaökningar i till exempel laptops. IBM nämner inget om när vi eventuellt skulle kunna få se 2nm-chip i konsumentprodukter men sannolikt kan det nog dröja några år. I videoklippet snackar IBM lite mer om sitt 2nm-chip. Tumnagel
45.9°
+
Wille Wilhelmsson
0

EA visar prestandadata för Mass Effect: Legendary Edition
Och du kan göra ditt eget omslag

Om man nu går igång på det här med prestanda så kan meddelade EA nyligen hur väl kommande Mass Effect: Legendary Edition kommer snurra på de olika plattformarna spelsamlingen kommer släppas på om en dryg vecka. Som så många spel numera kommer även Mass Effect: Legendary Edition erbjuda två olika grafiklägen. Dessa är Favor Quality och Favor Framerate där det ena läget prioriterar grafik och där det andra prioriterar prestanda. De äldre konsolerna PlayStation 4 och Xbox One kör 30 FPS respektive 60 FPS i 1080p medan mittenmodellerna Xbox One X samt PlayStation 4 Pro klarar 4K i 30 FPS eller 1440p med 60 FPS. De sistnämnda siffrorna gäller även Xbox Series S. Vill man köra det i Windows så kan man maxa spelets FPS upp till 240 om man nu vill/kan det. De nya konsolerna klarar dock lite mer. PlayStation 5 och Xbox Series X kan köra spelet med upp till 60 FPS i 4K. Men om man har en kompatibel tv så kan Xbox Series X även köra det med 120 FPS i 1440p. EA har också slängt upp ett verktyg där du kan skapa ditt egna omslag för spelet. Du kan själv välja vilka karaktärer som du vill se mer eller mindre av på omslaget och du hittar verktyget här. EA har också slängt upp en massa musik från spelet, några serietidningar och lite annat digitalt Mass Effect-tjohej som du kan ladda ner helt gratis fram till den 31 maj. Tumnagel
39.4°
+
Frode Wikesjö
0

En liten teaser för S04 av Stranger Things
Inget premiärdatum ännu dock

Här har vi en liten teaser för den fjärde säsongen av Netflix-serien Stranger Things. I teasern får vi se Hawkins National Laboratory igen vilket är laboratoriet som Eleven flydde från. Teasern antyder att vi kanske får se lite mer från labbet hon kommer från eller att kanske Dr. Brenner är fortfarande vid liv och hittar på nya rackartyg. Tumnagel
40.5°
+
Frode Wikesjö
0

Xiaomi Mi 11i, Mi 11 Lite och Mi 11 Ultra släpps 19 maj
Xiaomi spikar svensk release

Xiaomi presenterade Mi 11i, Mi 11 Lite och Mi 11 Ultra i slutet av mars och nu har mobiljätten meddelat när dessa telefoner kommer bli tillgängliga i vårt avlånga land. Lansering kommer ske 19 maj och om man vill vara säker på att få ett exemplar av enheterna så är det möjligt att förboka någon av modellerna från och med idag. Mi 11i är en variant av Mi 11 som kommer med platt skärm i stället för att ha välvda skärmkanter som Mi 11 har. Annars är det mer eller mindre samma telefon med Snapdragon 888, 6,67 tum stor AMOLED-panel, dubbla högtalare med Dolby Atmos-stöd och ett batteri på 4250mAh. Mi 11 Lite är som namnet kanske avslöjar en light-version av Mi 11 och skeppas med Snapdragon 732G med 5G-modem och en ordentlig uppsättning kameror med en huvudsensor på 64MP Värstingen av de tre är Mi 11 Ultra som bland annat kommer med Samsungs nya kamerasensor GN2 och toppar för tillfället Dx0Marks kameratest med 143 poäng. Vidare är telefonen utrustad med en andra display bredvid kameran på baksidan som kan användas för att se vad klockan är eller underlätta för att rama in selfies. Ultran kommer säljas i en begränsad upplaga, så om man är ute efter den bästa mobilkameran på marknaden just nu så gäller det att vara snabb på köpknappen. Priserna hittar ni här: Mi 11i: 6990 kronor Mi 11 Lite: 4490 kronor Mi 11 Ultra: 12990 kronor Tumnagel
37.3°
+
André Stray
0

Rejtrejsat Super Mario 64
Ser ju nästan modernt ut

Digital Foundry har tagit sig en djupdykning i den den senaste alfan av den inofficiella Windows-portningen av Super Mario 64. Denna version av spelet har fått nya karaktärsmodeller samt stöd för ray-tracing som gör att spelet börjar se ganska modernt ut. Tumnagel
38.7°
+
Frode Wikesjö
0

Vivino får fortsätta sälja vin på nätet
Vinner tvist mot Systembolaget

Patent- och marknadsdomstolen har nu sagt sitt i tvisten mellan Systembolaget och den danska vintjänsten Vivino. Domstolen anser inte att Vivinos vintjänst bryter mot Systembolagets ensamrätt på alkoholförsäljning i Sverige. Rådmannen Linda Kullberg säger i en kommentar till domstolens beslut: "Det så kallade privatinförselundantaget infördes år 2008, efter att dåvarande EG-domstolen ansett att den svenska alkohollagstiftningen stred mot EG-rätten. Det har återkommande lyfts fram att det är otydligt hur rätten till privatinförsel förhåller sig till den växande e-handeln för alkoholdrycker. Domstolen har nu haft anledning att pröva frågan om sådan e-handel som Vivino ägnar sig åt är tillåten och har kommit fram till att så är fallet." Systembolaget kommer nu att få betala Vivinos rättsgångskostnader som ligger på runt 3 miljoner kronor. Domen kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen men huruvida Systembolaget kommer att göra det finns det än så länge inga uppgifter om. Tumnagel
53.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Släpptrailer för Resident Evil: Village
I morgon är det dags!

I morgon släpps Resident Evil: Village till Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Stadia, Xbox One och Xbox Series X/S. För att fira detta släppte Capcom i dag en sådan där släpptrailer och den kan du kolla in ovan. Bonusklipp nedan. Tumnagel
37.5°
+
Frode Wikesjö
0

Studio Klassiker släpper sin podcast på kassettband
Var inget aprilskämt

Första april släppte bildtidningen Klassiker nyheten om att man skulle släppa sina podcast på kassettband, något som många då uppfattade som ett aprilskämt. Tydligen var det inte det och skulle man vara sugen på att lyssna på podcast i sin bilbandspelare eller annan bandspelare så är detta nu alltså möjligt. "Studio Klassiker på kassett volym 1" går nu att köpa för 199 kronor i Klassikers webbshop på länken nedan. Kassettbandet är är 90 minuter lång och innehåller utdrag ur tidigare sända poddar, bland annat vikten av rätt nyckelring, första biltidningsminnet och fotografers oförmåga att bli överraskade skriver Klassiker. Skulle ni föredra att lyssna på Studio Klassiker i traditionellt podcast-format så hittas samlingssidan för deras podcasts här. Tumnagel
42.0°
+
Wille Wilhelmsson
0

Hur är det att ha George Clooney som rumskamrat?
Lite eftermiddagstrams

Vissa rumskamrater är roligare en andra, men hur är det att bo med en megakändis? Ganska påfrestande, i alla fall enligt videon ovan. Klippet ovan gjordes i samband med Omaze där man kan tävla om att hänga med George och hans fru i ett par dagar i Italien och om man vill kasta in sin hatt i ringen så har ni länken här nere till ert förfogande. Tumnagel
39.4°
+
André Stray
0

OnePlus 6 och 6T får Android 11 via LineageOS
Kör Custom ROM om du inte pallar vänta på officiell uppdatering

Sitter du på en OnePlus 6 eller 6T och är less på att vänta på att OnePlus ska släppa ny Oxygen OS-uppdatering som uppdaterar telefonen till Android 11? Då har vi goda nyheter då du inte längre behöver vänta på OnePlus. Custom ROM:en LineageOS har rullat ut till de tre år gamla enheterna och ger dig möjlighet att ta del av vad Android 11 har att erbjuda, om du orkar pilla med custom ROMs förstås. Utöver att erbjuda alla flådigheter Android 11 kommer med levererar LineageOS lite exklusiva funktioner som mer omfattande gränssnittsinställningar, förbättrad musikspelare och inspelningsmöjligheter. Ni hittar det ni behöver för att flasha telefonerna till Lineage OS 18.1 här: OnePlus 6 och OnePlus 6T. Info om hur man installerar hittar ni här: Installera Lineage OS. Tumnagel
37.9°
+
André Stray
0

Ryanair ska börja flyga från Arlanda
21 destinationer till hösten

Till hösten ska Ryanair börja flyga från Arlanda till 21 olika destinationer. Förutom ett gäng inrikesrutter kommer man också erbjuda flyg till London, Milano, Thessaloniki, Banja Luka och Alicante. Ryanair själva har som mål att ha Arlanda som bas istället för den man hade på Skavsta. Trots denna nya satsning från Arlanda kommer Ryanair fortsätta flyga från från Stockholm via både Skavsta och Arlanda. Bonusklipp nedan. Tumnagel
40.8°
+
Frode Wikesjö
0

Forskare tar fram platta pastasorter
Får sedan annan form när de kokas upp

Forskare på amerikanska Carnegie Mellon University har tagit fram en slags transformerpasta som kanske kan leda till att det blir enklare att förpacka och transportera pasta i framtiden. Pastan är i sitt torra tillstånd helt platt, något som syns i övre delen av bilden ovan. När pastan sedan läggs i vatten och kokas upp så transformeras den till pastaformer som mer liknar traditionell pasta. Enligt forskarna så skulle förpackningarna till de platta pastasorterna bli 59% - 86% mindre än förpackningar med samma mängd traditionell pasta. När eller om vi skulle kunna köpa transformerspasta som baseras på den här forskningen finns det än så länge inga uppgifter om. Här nedan kan ni kolla in ett inslag om det som forskarna kallar för "Morping Pasta" Tumnagel
133kg
+
Wille Wilhelmsson

Gör entrecote med sous vide
Alltid Hungrig gör den perfekta entrecoten

Gillar du entrecote så kanske den här filmen från YouTube-kanalen Alltid Hungrig kan ge lite inspiration för hur den ska tillagas nästa gång det är dags att sätta tänderna i en bit entrecote. I klippet får vi kolla in när Mikael Göransson använder både brännare och sous vide för att tillaga vad han anser är den perfekta entrecoten. Tumnagel
83kg
+
Wille Wilhelmsson

Citizen släpper ännu fler Star Wars-klockor
Designade som några av karaktärerna i filmerna

Förra veckan visade Citizen upp några Star Wars-klockor som hämtat sin design från de klassiska Star Wars-filmerna och nu har man visat upp ytterligare sex modeller som följer samma koncept. De nya klockorna är även de försedda med både analogt och digitalt urverk samt en termometer. Designen har inspirerats av Star Wars-karaktärerna R2-D2, C-3PO, Darth Vader, Boba Fett, en Stormtrooper samt BB-8. Klockorna kommer att släppas inom kort och priset landar på 350 dollar styck. Ni kan kolla in respektive modell lite närmare här nedanför. Tumnagel
133kg
+
Wille Wilhelmsson

Adidas 4DFWD ska putta löpare framåt
Med hjälp av 3D-utskrivna sulor

Adidas har visat upp ett par nya skor med en elastisk 3D-utskriven sula som man säger ska putta löparen framåt under löpningen. Dessutom ska sulan göra det enklare att sakta ner farten såväl som gör det bekvämare för fötterna under längre löpningar. Adidas skriver om 4DFWD: "17 år av atletdata och över fem miljoner olika gallerstrukturer har studerats för att skapa en 3D-printad, funktionell mellansula, kodad för att driva dig framåt i varje steg. För smidiga övergångar och en unik löpupplevelse." Adidas 4DFWD släpps 17 maj i en begränsad upplaga och kommer att kosta 2150 kronor. Här nedan hittas ett klipp där Adidas snackar lite mer om skorna. Tumnagel
96kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag är det internationella kebabdagen
Åtminstone i Sverige

Idag firas den Internationella Kebabdagen i Sverige vilket gör att det kanske kan vara läge att dra en kebab till lunch eller middag ikväll. Hur internationellt firande av dagens kebabdag är går dock antagligen att diskutera. Enligt Svenska Högtider så firas den Internationella Kebabdagen i Sverige 5 maj på grund av att skaparen av den svenska Facebook-sidan "Internationella kebabdagen" fyller år 5 maj. Hur som helst, en kebab sitter ju oftast rätt fint så oavsett hur internationell kebabdagen kan anses vara så kan det ju vara värt att fira ändå. Tumnagel
108kg
+
Wille Wilhelmsson

Snart kan vi äta mask till middag
EU godkänner mjölmask som föda

EU har nu godkänt att torkade gula mjölmaskar ska kunna säljas som människoföda i EU:s 27 länder. Det innebär att vi snart kanske kan äta dessa direkt som snacks eller som en av ingredienserna i till exempel kakor, pasta och smoothies. Mjölmaskarna innehåller mycket protein och är ett miljövänligare alternativ än proteinrikt kött från många andra källor skriver nyhetsbyrån Bloomberg. Mjölmaskar och annan insektsbaserad mat säljs redan i flera EU-länder men efter gårdagens EU-beslut ska det vara fritt fram att sälja mjölmask-baserad mat i alla EU-länder. Elva andra typer av insektsbaserad mat väntar på att godkännas i EU och marknaden för insektsbaserad mat spås bli värd runt 4,6 miljarder dollar till 2027. Tumnagel
265kg
+
Wille Wilhelmsson

Idag släpps Test Gods
Nicholas Schmidles bok om virgin Galactic

Idag släpper journalisten och författaren Nicholas Schmidle sin bok "Test Gods" där han har tagit sig en närmare titt på rymdturism i största allmänhet och företaget Virgin Galactic i synnerhet. Virgin Galactic är Richard Bransons rymdföretag som sedan 2004 har arbetat på att skicka turister på väldigt korta resor till rymdens gräns. Under resans gång har man stött på en hel del svårigheter och så här 17 år senare har företaget fortfarande inte kunnat dra igång någon kommersiell verksamhet för rymdturism. Förlaget Henry Holt and Co. skriver om Test Gods: "Working from exclusive inside reporting, New Yorker writer Nicholas Schmidle tells the remarkable story of the test pilots, engineers, and visionaries behind Virgin Galactic’s campaign to build a space tourism company. Schmidle follows a handful of characters - Mark Stucky, Virgin’s lead test pilot; Richard Branson, the eccentric billionaire funding the venture; Mike Moses, the grounded, unflappable president; Mike Alsbury, the test pilot killed in a fatal crash; and others - through personal and professional dramas, in pursuit of their collective goal: to make space tourism a reality." The Guardian publicerade härom dagen ett långt reportage om Virgin Galactic av Nicholas Schmidle, ett reportage som ni kan läsa här om ni vill ha ett litet smakprov på vad "Test Gods" kan ha att erbjuda. "Test Gods" finns tillgänglig som både ebok, ljudbok samt fysisk bok och kostar cirka 15 - 30 dollar beroende på vilket format man är intresserad av. Tumnagel
84kg
+
Wille Wilhelmsson

Även årets Roskildefestival ställs in
Siktar nu mot 2022

Roskildefestivalen meddelade tidigare idag att även årets Roskildefestival kommer att ställas in på grund av pandemin. I ett uttalande på sin webbplats skriver arrangörerna av festivalen: "Finally, we received an official statement about this summer’s restrictions. As expected, we can’t conduct a Roskilde Festival this summer. Let us meet again in 2022.We are devastated by the fact that we can’t get together at our festival and contribute to recreating the communities that the corona crisis has destroyed for so many." Har man biljett till årets nu inställda Roskildefestival går denna att lösa in eller användas för inträde till nästa års festival. Några exakta datum för Roskildefestivalen 2022 är än så länge inte släppta. Tumnagel
79kg
+
Wille Wilhelmsson

Victorinox presenterar Swiss Champ XXL
Med 73 olika funktioner

Victorinox har presenterat en ny modell av sin klassiska så kallade schweiziska armékniv och den här gången handlar det om en ordentlig "fällekniv". Swiss Champ XXL är försedd med verktyg som sammanlagt har 73 olika funktioner, alltifrån knivar av olika storlekar till skruvmejslar och kabelskalare. Multiverktyget har en höjd på cirka 6,4 centimeter och en längd på lite över 9 centimeter. Den väger lite över 350 gram. Skulle ni vara sugna på en Swiss Champ XXL så kostar denna cirka 320 dollar. Ni hittar alla multiverktygets funktioner i faktarutan här nedanför. Tumnagel
0kg
+
Wille Wilhelmsson

Way out West ställs in
Kommer tillbaka 2022

Arrangörerna bakom musikfestivalen Way Out West meddelade idag att årets festival kommer att ställas in. Tanken var att festivalen skulle arrangeras 12 - 14 augusti men på grund av pandemin har konsertarrangören Luger nu beslutat att blåsa av årets festival. Way Out West meddelar dock redan idag att man planerar att köra festivalen 11 - 13 augusti 2022. Har man köpt biljetter till årets nu inställda festival så gäller de då. Biljetter till nästa års festival börjar annars att säljas 25 maj. Tumnagel
93kg
+
Wille Wilhelmsson

Action Bronson besöker New Yorks bästa pizzeria
Ser gott ut!

Klipp från femte säsongen av F*ck Thatx27s Delicious där Action Bronson besöker vad de anser är en av New Yorks bästa pizzerior. Tumnagel
106kg
+
Frode Wikesjö

Kan man göra en måltid av bara potatis?
boil em, mash em, stick em in a stew

Som Sam i Sagan om ringen säger så kan man göra väldigt mycket med potatis. Och i en ny video från NYT Cooking får Sohla El-Waylly utmaningen att laga en måltid med bara potatis. Tumnagel
85kg
+
André Stray