13 i dag 41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Kia presenterar eldrivna EV9 Concept
Kia presenterar eldrivna EV9 Concept Förhandsvisar nästa EV-modell

Kia presenterar nu den nya konceptbilen EV9. Den står utställd på AutoMobility LA och Los Angeles Auto Show mellan den 17 och 28 november och det handlar om en stor eldriven SUV med futuristisk design. Kia säger att denna ska ge en förhandsvisning av hur nästa modell efter EV6 kommer att se ut, även om produktionsversionen lär tonas ner en aning.

Konceptet bjuder på bakhängda bakdörrar och ingen B-stolpe så att komma i och ur bilen ser ut att vara en barnlek. Väl på insidan möts man av en avlång ratt, skärmar och en instrumentbräda som ser ut att sväva i luften. Utrymmet är luftigt och det finns tre stycken sätesrader att placera ändan på.

Bilen baseras på elbilsplattformen Electric Global Modular Platform (E-GMP) och den mäter 4,93 meter på längden, 2,05 på bredden, 1,79 på höjden och hjulbasen är på 3,1 meter. Vilken konfiguration drivlinan har får vi dock inte reda på just nu.

Läs mer i pressmeddelandet nedan.

Bil, Kia, Kia Concept EV9, Concept EV9, koncept, elbil, SUV, stor
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Kia presenterar eldrivna EV9 Concept
Visa Pressmeddelande Kia visar helt elektriska suven Concept EV9 på AutoMobility i Los Angeles

- Kia Concept EV9 ger en föraning om nästa dedikerade elektriska modell i Kias utbud efter EV6

- Det helt elektriska suv-konceptet är ett uttryck för Kias satsning på hållbarhet i enlighet med den nyligen presenterade visionen ”Kia Sustainability Movement”

- Kias banbrytande nya formspråk, ”Opposites United”, genomsyrar Concept EV9:s äventyrliga och kraftfulla exteriör

- Toppmodern teknik och en flexibel interiör med tre sätesrader

Concept EV9 personifierar Kias ledande roll när det gäller att utveckla attraktiva, högteknologiska och utsläppsfria bilar. Man kan se konceptbilen som den tydligaste signalen hittills om vad som kan bli nästa tillskott i märkets elektriska utbud.

Precis som nyligen lanserade EV6 är Concept EV9 en dedikerad elektrisk modell från Kia som har utvecklats och optimerats med företagets avancerade Electric Global Modular Platform (E-GMP) som grund.

Concept EV9 ger uttryck för Kias satsning på hållbara mobilitetslösningar i enlighet med företagets framtidsvision som man nyligen visade i den digitala presentationen ”Kia Sustainability Movement”. Bilens design är inspirerad av naturen och använder material utvecklade från återvunnet marint avfall.

Kias designteam har inspirerats av naturen och gett suv-konceptet en karaktäristisk, djärv form som kombinerar emotionella kvaliteter med lekfulla, grovhuggna drag.

Concept EV9:s omfattande tekniska förmågor och flexibilitet garanterar att den känner sig lika hemma när den tar sig an trafik i tätbefolkade urbana områden som när den erbjuder familjer friheten att göra utflykter utanför stadsmiljöer.

”Kia Concept EV9 är ännu en viktig markör för oss i vad som har varit en fantastisk resa sedan början på året. Vi har berättat om våra avsikter att bli en världsledare inom hållbara mobilitetslösningar. Därför är vi i dag stolta över att kunna visa världen vårt helt elektriska suv-koncept. Det kombinerar en avancerad utsläppsfri drivlina med en progressiv exteriördesign och ett modernt, innovativt och teknikbaserat invändigt utrymme”, säger Karim Habib, Senior Vice President och Head of Kia Global Design Center.

Vad som komma skall

Concept EV9 representerar nästa tänkbara tappning för suven. Den är en högteknologisk, familjevänlig bil som är baserad på den avancerade plattformen E-GMP och den använder en utsläppsfri helt elektrisk drivlina.

Proportionerna visar dragen av en suv med tre sätesrader och ger uttryck för ett fordon som är mycket kapabelt, praktiskt och alltid redo för utmaningar.

Concept EV9 är 4 930 mm lång, 2 055 mm bred, 1 790 mm hög och har ett axelavstånd på 3 100 mm.

Dess muskulösa vägnärvaro kontrasteras med mjuka och välkomnande karossytor som neutraliseras med skarpa och kraftfulla inslag. Den bergssolida geometrin tar sig uttryck genom en sofistikerat designad fördelning av massa, samtidigt som volymen hos den mjuka kabinen är konstruerad för att kännas välkomnande och lättillgänglig.

Det digitala tigeransiktet

Kias ikoniska tigeransikte har fått en ny tolkning till batteribilseran och visas upp på Concept EV9.

Det nya digitala tigeransiktet drar nytta av det faktum att helt elektriska bilar inte behöver ha en traditionell grill, vilket resulterar i att Concept EV9 har en helt karossfärgad front.

Den nya grillen huserar en display med ett stjärnmönster som är helt dold bakom bilens karosspanel när den inte används. Den snygga ljusshowen markerar på ytterligare ett sätt den högteknologiska karaktären hos den helt elektriska suven. Stjärnmönstret inspirerade Kias designteam till att skapa vertikala varselljus (DRL) både bak och fram på bilen, och på så sätt ge den ett karaktäristiskt utseende från början till slut.

Möjligheterna tack vare grillen och det digitala tigeransiktet har resulterat i en ny design för luftintagen som reducerar bilens främre massa och avsevärt förbättrar aerodynamiken.

Området för motorhuvens ventilationskanal används som en solpanel som hjälper till att återvinna en del av den elektriska energi som Concept EV9 använder. Detta ger ägare en alternativ energikälla när de inte befinner sig i närheten av en laddstation.

Infällbara rails på taket förbättrar den aerodynamiska effektiviteten ytterligare genom att de fälls undan när de inte används, vilket ger ett jämnt luftflöde över bilen. Railsen kan fällas upp med ett enkelt knapptryck när de behövs. De aerodynamiska egenskaperna får dessutom hjälp av ett nästa generations kamerasystem som ersätter de konventionella sidobackspeglarna samtidigt som det utökar förarens spatiala medvetenhet.

Naturligt ljus

För att kunna vara ett med omgivningen har Concept EV9 ett panoramatak över hela kupén. Det ger inte bara passagerarna en avkopplande utsikt uppåt, utan öppnar också för potentiellt positiv påverkan på välbefinnande och humör.

Den eleganta glasytan skapar en direkt koppling till den yttre miljön, oavsett om det handlar om solljus som flödar in i kupén från en klarblå himmel, eller det fridfulla ljudet av regn på hösten, eller den lugnande känslan av ljuset från månen och stjärnorna en klar kväll.

Transformerbart interiört utrymme

Concept EV9 är skapad mot en bakgrund av välbefinnande för att erbjuda föraren och passagerarna ett transformerbart interiört utrymme medan reseupplevelsen vidareutvecklas.

På insidan av den helt elektriska suven finns en design som integrerar naturens kvaliteter av rörelse och stillhet till en vacker förstaklass-lounge. Panoramataket med sin utsikt mot himlen förstärker känslan av att vara ett med omgivningen.

En interaktiv 27-tums ultrabred display kopplar samman den verkliga världen med den virtuella i Concept EV9. Samtidigt samlar den funktionerna till multimedia, klimatreglage och komfortfinesser.

Känslan av ”morgondag” sträcker sig från den interiöra designen ända till ratten. Bilindustrin behandlar i dagsläget ratten som en separat produkt. Concept EV9 använder sig däremot av ett radikalt annorlunda tillvägagångssätt där styrplattan är en förlängning av det interiöra utrymmet.

Innovativ interiör vid stillastående

Interiören hos Concept EV9 utforskar nya perspektiv medan reseupplevelsen utvecklas. Den helt elektriska suven har tre lägen som fångar olika resesituationer och behov.

Läget Active gäller när Concept EV9 rör sig. Det ser till att föraren och passagerarna får en optimal körupplevelse inifrån den helt elektriska suven.

De andra två lägena relaterar till när Concept EV9 är stillastående.

Läget Pause förvandlar interiören till att bli mer som en förstaklass-lounge och ger passagerarna möjligheten att interagera direkt med varandra medan de drar nytta av ljuset som strömmar in från det stora panoramataket. I det här läget snurras stolarna runt så att passagerarna på den första och de tredje raden sitter mot varandra. Sätena på den andra raden fälls ner och blir ett bord.

Det andra stillastående läget är Enjoy som öppnar upp interiören genom att vända på säteskonfigurationen på de tre raderna. I detta läge öppnas bakluckan för att ge alla passagerarna möjligheten att uppleva den yttre miljön och blicka bortom bilen medan de sitter bekvämt inuti den helt elektriska suven.

Inspirerad av vatten

Concept EV9 har en design som är inspirerad av enkelheten och perfektionen i naturen, dess kontraster och hur den arbetar i perfekt harmoni. Suv-konceptet hämtade inspiration från elementet vatten i Opposites United och från egenskaper som lugn, stillhet och välbefinnande. Exteriörfärgen efterliknar till exempel havets djup, vilket balanseras upp av en rogivande och klarblå himmel som finns genomgående i interiören.

Vattnets filosofi kom också i fokus när Kias designteam letade efter hållbara och ekologiska material att använda i Concept EV9. Man har använt återvunna fiskenät för att hjälpa till att skapa golvet i bilen och stolstyget är gjort av återvunna plastflaskor och återvunna ullfibrer. Veganskt läder, som är långt mer etiskt och hållbart jämfört med konventionellt djurläder, finns genomgående i interiören. Kia planerar även att stegvis reducera användningen av djurläder i alla sina bilar.

Leverantör av hållbara mobilitetslösningar

Vid det digitala eventet ”Kia Sustainability Movement” den 11 november, presenterade Kia sin företagsvision om att bli en leverantör av hållbara mobilitetslösningar, samt avsikten att uppnå koldioxidneutralitet genom företagets hela värdekedja år 2045. Målet om koldioxidneutralitet vilar på tre pelare med satsningar på hållbar mobilitet, hållbar planet och hållbar energi. Strategin omfattar processer inom logistik, fordonstillverkning, fordonsanvändning och avfallshantering. Concept EV9 ger ett viktigt uttryck för en del av denna strategi som nästa möjliga tillägg till Kias högteknologiska utbud av batterielektriska modeller.

Concept EV9 finns utställd på Automobility LA och LA Auto Show under perioden 17–28 november.

Fler bilder på Kia EV9
Nästa medlem i EV-familjen

Ännu fler teaserbilder är väl kul? I måndags fick vi se siluetten på Kias kommande stora eldrivna SUV EV9 och nu är det dags för lite fler bilder, denna gång får vi dock en bättre koll på vad det handlar om. Just nu är det här bara ett koncept och den 17 november kommer bilen att visas upp på AutoMobility i Los Angeles. Idag släppte Kia en video på deras YouTube-kanal där de snackade om hållbarhet och om framtiden. Runt elva minuter in presenterade man EV9-konceptet som kommer att bli Kias nästa modell efter EV6 i den nya EV-familjen. Tumnagel
39.2°
0

Kia ska bara sälja laddbara modeller i Sverige 2024
Det borde de klara

Kia meddelar nu att de har som mål att bara sälja laddbara modeller i Sverige om drygt två år. Idag består försäljningen av 77 procent laddbara bilar så det tycker man ju att de borde lyckas med. I juli och augusti var modellerna Niro och Ceed som laddhybrider de mest registrerade bilarna i Sverige. e-Niro var den mest sålda elbilen i landet dessa månader. Nästa månad ska de första exemplaren av den nya elbilen EV6 börja säljas. Till våren lanseras nya Sportage som laddhybrid. Tumnagel
49.5°
0

Vi kollar in nya Kia EV6
Verkar riktigt lovande!

Det är nu de kommer, de riktiga elbilarna. Och med riktiga så menar jag de som bygger på en plattform som liksom är gjord för elbilar och bara för elbilar. Volkswagens plattform MEB har vi tjatat om och nu är det dags för Hyundai/Kias plattform E-GMP att börja leverera på riktigt. Eller leverans blir det i september, men nu finns det en bil att kolla på i alla fall! Kia och Hyundai är verkligen kompisföretag och de släpper varsin bil på plattformen i år, Hyundai med supersnygga Ioniq 5 och Kia med klart annorlunda EV6. Jag måste säga att båda dessa modeller är vågade och Kias version är nog den mest vågade. På bild har jag inte varit så övertygad om snyggheten, men i verkligheten gjorde den sig bättre. Jag är fortfarande lite tveksam till fronten, vad tycker ni om den? Som alltid med elbilar som byggs på plattformar för just elbilar blir det väldigt mycket mer innerutrymmen och så även här. på utsidan är detta inte en speciellt stor bil men på insidan är det väldigt gott om plats. Det är luftigt och härligt både fram och bak och man kan vara riktigt lång utan att det tar i varken vid benen eller huvudet. Plattformen som EV6 bygger på är intressant framförallt för att den har snabbladdning (249 kW) och det är coolt att systemet kör på 800V, något som inte är så vanligt hos konkurrenterna i samma prisklass. Det gör att man kan snabbladda som sagt, men man kan också få till en riktig prestandabil, toppversionen kommer att klara 0 till 100 på 3,5 sekunder. Men då blir det dyrt, GT-versionen med 585 hästar kostar 749.600 kronor men ska ha fått en hel del köpare redan! Instegsversionen har 228 hästar och bakhjulsdrift och kostar 569.900 kronor och mellan dem finns en hög med versioner (scrolla ner här för hela prislistan). Provkörning och leverans väntas till september och det ska bli väldigt intressant att testa denna på riktigt, inte bara kika. För om Kia kan leverera hela vägen och inte bara flådig design och snabba 0-100-tider så har de nog en liten succé med denna. Tumnagel
55.1°
0
40.5° 0 Bobby Green Bobby Green
ons. 17 nov 2021, 20:15
Kia presenterar eldrivna EV9 Concept Förhandsvisar nästa EV-modell
40.5°
0