34 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Boeing visar upp autonomt flygplan
Foto: Boeing Australia

Boeing visar upp autonomt flygplan
Loyal Wingman ska hjälpa till med spaning och övervakning

Boeing Australia visade igår upp ett autonomt flygplan som man kallar för "Loyal Wingman" vilket är tänkt att fungera som ett slags hjälpflygplan till bemannade forsknings-, spanings- eller fraktflygplan.

Tanken är att ett bemannat flygplan ska kunna ta med sig ett eller flera Loyal Wingmans upp i luften och att dessa sedan kan förse det bemannade flygplanet med ett extra par "ögon". Loyal Wingman kommer eventuellt även kunna användas för elektronisk krigsföring men man verkar för tillfället inte ha några planer på att bestycka flygplanet med konventionella vapen.

Det autonoma flygplanet är 11,7 meter långt och har en räckvidd på 3200 kilometer. Loyal Wingman är en del av ett system som Boeing kallar för "Boeing Airpower Teaming System" och Kristin Robertson som chefar för Boeing Australias autonoma flygplanssatsning säger i ett uttalande:
"The Boeing Airpower Teaming System will provide a disruptive advantage for allied forces’ manned/unmanned missions. With its ability to reconfigure quickly and perform different types of missions in tandem with other aircraft, our newest addition to Boeing’s portfolio will truly be a force multiplier as it protects and projects air power."
Boeing planerar att ha en första version av Loyal Wingan i luften nästa år. Framöver planerar man att börja sälja flygplanet till det australiensiska flygvapnet och till andra länder som Australien räknar till sina allierade.

I klippet nedan kan ni kolla in hur det kan se ut när ett gäng med Loyal Wingmans flyger tillsammans med ett F/A-18-stridsflygplan samt ett E-7 Wedgetail-flygplan vilket kan fungera som en slags flygande kommandocentral.

Fordon, Flygplan, boeing, australien, loyal wingman, autonomt flygplan, självkörande flygplan Via edition.cnn.com
Ingen video laddad. Detta kan bero på adblocker.
Försök igen
Video till Boeing visar upp autonomt flygplan
39.2° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
tors. 28 feb 2019, 08:20
39.2°
0

Boeing visar upp autonomt flygplan

Loyal Wingman ska hjälpa till med spaning och övervakning