41 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!
Norska Hyrex ska släppa eldriven båt Som även är försedd med vätgas-bränsleceller
Norska Hyrex ska släppa eldriven båt
Foto: Hyrex

Det norska båtföretaget Hyrex planerar snart att sjösätta sin eldrivna båt Hyrex 28, en båt som både är försedd med batterier och vätgas-bränsleceller.

Med hjälp av den här kombinationen ska Hyrex 28 få en driftstid på 20 - 25 timmar i 10 - 11 knop innan batterierna behöver laddas eller tankarna med vätgas behöver fyllas på. Det innebär att båten får en räckvidd på 37–51 mil skriver Ny Teknik. Hyrex har även planer på att bygga upp ett nätverk av tankstationer för vätgas ut med den norska kusten tillsammans med tankinfrastrukturbolaget Hynion.

Hyrex planerar att sjösätta det första exemplaret av den 8,5 meter långa Hyrex 28 nästa månad. Någon gång till båtsäsongen nästa år drar igång hoppas företaget kunna leverera båten till sin första kund. Det verkar dock inte som om om det kommer att handla om någon massproduktion av Hyrex 28. Runt fem båtar om året tror företaget är en rimligt tillverkningstakt de första åren. Priset för en Hyrex 28 kommer att ligga på runt 3,5 miljoner norska kronor vilket är i stort sett lika mycket i svenska kronor för tillfället.

Fordon, Båtar, hyrex, fritidsbåt, elbåt, vätgasbåt Via nyteknik.se
41.3° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
mån. 22 nov 2021, 17:45
Norska Hyrex ska släppa eldriven båt Som även är försedd med vätgas-bränsleceller
41.3°
0