34 i dag 12 i går s Logga ut Logga in Skaffa Premium!

Missing People kritiska till drönarförbud
Säger att det kan kosta liv

Efter Högsta förvaltningsdomstolens besked om att det är olagligt att flyga kameraförsedda drönare i Sverige har organisationen Missing People låtit sina drönare stå kvar på marken och man är mycket kritisk till beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen.

Magnus Idebro, ordförande för Missing People, säger till Ny Teknik att man i år använt drönare i hundratal fall där man har eftersökt människor. Nu får man istället enbart förlita sig på människor när man ute och letar och Idebro är kritisk till Högsta förvaltningsdomstolens beslut:
"En drönare täcker stora områden på kort tid. Det är ett ovärderligt hjälpmedel. Så det innebär att det blir svårare och tar längre tid för oss att söka."
Även Sjöräddningssällskapet hade planer på att börja använda drönare i sin verksamhet men dessa har nu skrinlagts tillsvidare. Fredrik Falkman, projektledare vid Sjöräddningssällskapet, säger till Ny Teknik:
"Vi har en idé om att kunna skicka ut en drönare vid ett larm och på så sätt få veta mer om vilka resurser vi behöver sätta in och de som rycker ut kan se vad som händer och förbereda sig."

Pryl, Drönare, drönarförbud, missing people

Kamera fäst på drönare anses vara övervakningskamera
Högsta förvaltningsdomstolen har sagt sitt

Det har sedan en tid tillbaka diskuterats i förvaltningsrätten och kammarrätten om kameror på drönare ska anses som övervakningskameror. I mars togs frågan upp i Högsta förvaltningsdomstolen och nu har en slutgiltig dom kommit. Högsta förvaltningsdomstolen anser att kameror på drönare räknas som övervakningskamera och att användning av en sådan faller under kameraövervakningslagen, vilket betyder att tillstånd krävs för användning av sådana i kommersiellt och privat syfte. När det däremot gäller kameran på drönaren ska den fotografera från luften men hanteras från marken. Domstolen ansåg därför att den inte manövreras på platsen. Domstolen fann vidare att kameran kan användas för personövervakning, även om det inte är syftet. Kameran är därför att betrakta som en övervakningskamera. Eftersom kameran dessutom kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde är den tillståndspliktig. Hela Högsta förvaltningsdomstolens uttalande hittar ni via länken här nere till vänster samt domarna i fråga. Tumnagel
-17.5°
0

Justitieministern meddelar att drönarfrågan utreds
Ska redovisa svar i juni 2017

Fredagens drönardom kom lite som en chock för svenska drönarpiloter då den gjorde det omöjligt för samtliga piloter att flyga sina drönare utan övervakningstillstånd. Många har yttrat sig i frågan och hävdat att domen, samt lagarna kring övervakning, är uråldriga och hämmar utvecklingen, men det verkar som att lagarna kan komma att ändras. Breakit har pratat med justitieministern Morgan Johansson som meddelar att en utredning av övervakningslagarna drog igång redan för ett år sedan för se om lagarna behöver moderniseras: Redan när den tillsattes konstaterade regeringen att det fanns ett behov av att utreda hur lagen förhåller sig till användning av ny teknik, till exempel kamerautrustade drönare. Denna fråga pekades därför särskilt ut i uppdraget. Utredningen kommer redovisas i juni 2017, vilket betyder att det inte lär ske några ändringar gällande drönare innan dess. Tumnagel
45.9°
0

Ny drönardom drabbar svenska drönarföretag
"Sverige gick från bäst i klassen till sämst över en natt"

I fredags bestämde sig Högsta förvaltningsdomstolen att kameror på drönare är övervakningskameror, vilket betyder att drönarpiloter, både privata och företag, måste ha tillstånd för att flyga runt med drönare. Detta gör inte bara livet surt för folk och företag som köpt in drönare, utan också företag som livnär sig på att bygga och utveckla drönare. Ett av företagen som direkt påverkats av Högsta förvaltningsdomstolens beslut är Spotscale och företagets VD Ludvig Emgård berättar för DI Digital att detta tillstånd är riktigt svårt att få och den nya domen sätter käppar i hjulet för företaget. Till DI Digital säger Emgård detta: Sverige har varit ett föregångsland i ett internationellt perspektiv. Nu är det som att Sverige har gått från bäst i klassen till sämst över en natt. Ludvig Emgård säger även att kameraövervakningslagen skrevs när drönare inte existerade och behöver uppdateras i takt med den nya tekniken. Enligt Branschorganisationen UAS Sweden kan det hända att upp mot 3 000 tjänster inom den svenska drönarindustrin försvinner på grund av domen. Tumnagel
-183.9°
0
64.7° 0 Wille Wilhelmsson Wille Wilhelmsson
sön. 6 nov 2016, 16:00
64.7°
0

Missing People kritiska till drönarförbud

Säger att det kan kosta liv